Kauno tvirtovės parkas atidarė sezoną: naujasis traukos centras siejamas su legendiniais lakūnais | Diena.lt

KAUNO TVIRTOVĖS PARKAS ATIDARĖ SEZONĄ: NAUJASIS TRAUKOS CENTRAS SIEJAMAS SU LEGENDINIAIS LAKŪNAIS

  • 9

Kauno fortai, prieš daugiau nei 130 metų, nujaučiant Pirmąjį pasaulinį karą, apjuosę Kauną, vėl skelbiasi atveriami lankytojams. Šiemet tradicinė Kauno tvirtovės parko sezono atidarymo šventė surengta Aukštojoje Fredoje – Lakūnų plente esančiame šios tvirtovės artilerijos dirbtuvių ir sandėlių komplekse, kur šiandien įsikūrusi ir Kauno tvirtovės būstinė.

Neeilinės kaimynystės šešėlis

Renginio organizatoriai – Kauno tvirtovės parkas ir tarptautinis projektas „T-Factor“ šiandien kvietė išbandyti 2 km ilgio maršrutą, aplankant šį artilerijos dirbtuvių ir sandėlių kompleksą, prisiliečiant prie autentiško akmenų grindinio ir grožintis gamta. Ant tvirtovės dirbtuvių stogo šiuo tikslu įrengta apžvalgos aikštelė, kurioje nuo Fredos aukštumų galima apžvelgti Kauną.

„Ši šventė – proga prisiminti, kad ši Aukštosios Fredos teritorija mena reikšmingus Lietuvos aviacijai tarpukario laikus. Neatsitiktinai, čia veikusių lakūnų garbei renginyje bus įkurtas „Lakūnų sodas“, kuris sieks tapti vietos gyventojų ir miestiečių susibūrimo, istorijų apie praeitį, dabartį ir ateitį dalijimosi vieta“, – kviesdama į renginį akcentavo projekto „T-Factor“ atstovė dr. Jūratė Tutlytė, turėdama galvoje šventės metu planuotas įkurti ir apsodinti lysves, kurių puoselėjimu dalinsis vietos ir miesto gyventojai.

Šventė Lakūnų plente

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Šiųmetį sezoną Kauno tvirtovės parkas pasitinka su šūkiu „Ateitis tampa vieta“. Idėją įkvėpė kaimynystėje – Kauno Aleksoto inovacijų pramonės parke planuojamas vystyti inovacijų slėnis ir jungčių su juo paieškos. Dėl šios kaimynystės Kauno tvirtovės parkas įgauna dar gilesnę prasmę ir sieks tapti mediatoriumi tarp praeities ir ateities. Su tuo susijusi ir šiandieninės šventės programa, skirta pažinti šio karinio paveldo istoriją ir apylinkes.

Praeities perlai

Lakūnų plentas – tai tik viena iš Kauno tvirtovės kairiojo Nemuno kranto centrinių artilerijos sandėlių komplekso dalių. Tvirtovės laikotarpiu čia buvo tvarkomi pabūklai, o, teritoriją perėmus Lietuvos kariuomenei, įsikūrė šarvuočių rinktinės štabas ir tankų garažas. Veikė ir valgykla, kurios maistas patikęs pačiam Antanui Smetonai. Čia pat gyveno ir lakūnai, nes netoliese buvo karinės aviacijos teritorija – aerodromas ir aviacijos dirbtuvės, kur savo lėktuvus kūrė, išmėgino ir remontavo garsiausi Lietuvos lakūnai: Antanas Gustaitis, Jurgis Dobkevičius, Steponas Darius.

Praradę gynybinę paskirtį, fortai šiandien kuria naują tapatybę. Pasak Kauno tvirtovės parko direktoriaus Egidijaus Bagdono, jų tikslas – kurti susitikimo vietas, pritaikant Kauno fortus lankymui, aktyviam laisvalaikiui bei kūrybai. Todėl Kauno tvirtovės parkas, kviesdamas pažinti pačius slapčiausius ir tik šiandien dienos šviesą pasiekiančius šio karinio paveldo užkampius, šiais metais žada ne vieną atradimą. Vienas iš jų – Lakūnų plente esantis tvirtovės statinių kompleksas.

„Ieškant naujų šio karinio paveldo panaudojimo galimybių svarbiausia žvelgti kūrybiškai ir nebijoti eksperimentuoti, todėl į Kauno tvirtovę bandome įtraukti pačias įvairiausias iniciatyvas. Svarbiausia, kad jos būtų darnoje tarp gamtos, žmogaus ir istorijos", - tokiomis mintimis prieš šiandienos renginį dalijosi E. Bagdonas.

Programa – ir mažiems, ir dideliems

16 val. prasidėjusiame ir iki 20 val. planuojamame renginyje ne tik per įvairias veiklas tyrinėjama Kauno tvirtovės ir šalia esančios karinės aviacijos teritorijos istorija, bet ir kartu su profesionaliais gidais bei mokslininkais įveikiami turtingi vietos maršrutai. Šventės dalyvių laukė ir susipažinimas su Kauno tvirtovės mitais bei legendomis.

Speciali programa parengta ir mažiesiems šventės dalyviams, kurių laukė personažas Gamčius, paruošęs įdomių istorijų ir faktų apie fortus. Be to, mažųjų laukė ir orientacinis žaidimas „Gamtos QR kodai“ bei dalyvavimas šikšnosparnių dirbtuvėlėse.

O vietiniai gyventojai kviesti atsinešti į renginį vietos nuotraukų. Laukta ir jų pasidalijimo prisiminimais. Šios istorijos vėliau bus įprasmintos menininkų ir kūrėjų – taip siekiama prisidėti prie vietos tapatybės saugojimo ir kūrimo.

Kai kurie iš sutiktųjų šiame renginyje prisipažino, kad buvo nustebinti, kokio istorinio paveldo pašonėje yra įsikūrę. Kiti teigė, kad kasmet dalyvauja Kauno tvirtovės parko renginiuose ir dar niekada nenusivylė jiems parengta programa.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

matau yra pridurkų

kiurie nežino kas Kaune rusų okupacijos palikimas. Švieskitės išako paslėpsniai. O tada minusus dėkit, jei netiesą rašau. Prie palikimo - Wilno tai tikrai kruvino nuskaltėlio, pagal profesiją plėšiko joškės sralino plikimas. Bo litvinai tik pirsnojo kad Wilno vaduos. O kai sralinas atvadavo ir litvinam padovanojo - tai dar žviegia kad lenkus šaudė. Ko patys nešaudydami nevadavot?

Anonimas

Pagarbinkit ir šlovinkit dabartinius padlaižūnus ir parsidavėlius

ir dar - įsidėmėtina

gatvėje merginos - nežinia rusės ar krapės, tiesiog nuostabiai gražios. Mūsų lietuvaičių tokių vos viena kita.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS