Kauno verslininkai paniekino Lietuvos šviesuolio Vaižganto atminimą | Diena.lt

KAUNO VERSLININKAI PANIEKINO LIETUVOS ŠVIESUOLIO VAIŽGANTO ATMINIMĄ

Kaune veikiantis vestuvių salonas Juozo Tumo Vaižganto memorialinę lentą savavališkai nuėmė ir jos vietoje pakabino savo reklamą. Paveldosaugininkai skėsčioja rankomis, mat leidimas nebuvo išduotas.

Paniekino atminimą

Nuo J. Tumo-Vaižganto memorialinio buto – muziejaus sienos Kauno senamiestyje verslininkai savavališkai nuėmė atminimo lentą. Jos vietoje atsirado vestuvių mados studijos „Diva“ iškaba. Kauniečiai piktinasi, kad verslininkai visiškai sutrypė lietuvių literatūros klasiko atminimą.

„Nepagarba, nes nuėmė ir nori perkelti tarp langų, tiesiai po eismą ribojančiu kelio ženklu. Nesutikome, bet verslininkai tikino, kad gavo visus leidimus. Memorialinės lentos vietoje jie ketina įrengti duris į savo saloną“, – sakė J.Tumo – Vaižganto buto – muziejaus vedėjas Alfas Pakėnas.

Leidimo negavo

Vestuvių salono valdytojas teigė, kad atminimo lenta į naują vietą – tarp langų – bus perkelta artimiausiu metu. A.Pakėno žodžiais, verslininkai tikino visus leidimus suderinę su Kultūros paveldo departamentu Vilniuje, tačiau paveldosaugininkai tvirtina tokiai pertvarkai leidimo neišdavę.

„Informuojame, kad pastatas Aleksoto g. 10 yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.  Šio namo antrajame aukšte gyveno J. Tumas-Vaižgantas. Pranešame, kad Kultūros paveldo departamentas J. Tumo-Vaižganto memorialinės lentos demontuoti nėra leidęs ir išorinės vaizdinės reklamos įrengimo projekto nėra derinęs. Dėl savavališkai atliktų darbų Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius pradėjo tyrimą“, – komentavo Kultūros paveldo departamento Vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Rūta Evelina Šutinytė.

Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus sakė apie šią situaciją sužinojęs tik šiandien. Jis tikino, kad verslininkai tikrai sulauks sankcijų.

„Tokia baisi reklama ten negali būti, tikrai bausime. Juk ruošiamės Vasario 16-osios šventei, o čia toks spjūvis į veidą, kai nuima Vaižgantą ir uždeda kažkokią „Divą“, – susinervinęs kalbėjo S.Stoškus.

Tokia baisi reklama ten negali būti, tikrai bausime. Juk ruošiamės Vasario 16-osios šventei, o čia toks spjūvis į veidą, kai nuima Vaižgantą ir uždeda kažkokią „Divą“.

Užsigeidė durų

Kultūros paveldo specialisto teigimu, vestuvių salonas „Diva“ memorialinės lentos vietoje nori atkurti autentiškas duris, buvo pateikęs siūlymų, tačiau tai tebuvo idėjos. Jų įgyvendinimui palaiminimo niekas nesuteikė.

„Jei mūsų tautos šviesuoliui įrengta lenta, savavališkai niekas negali jos nuimti ir perkelti kitur. Viską reikia suderinti ir gauti leidimą“, – sakė S.Stoškus.

Apie tai, kad J. Tumo – Vaižganto memorialinės lentos vietoje verslininkai ketina įrengti duris, girdėjo ir šio muziejaus vedėjas A.Pakėnas. Jis pastebėjo, kad sienos griovimo darbai gali prasidėti artimiausiu metu, mat salonas sparčiai kuriasi, patalpose pilna dulkių.

„Kaip atrodys atminimo lenta tarp vestuvinių suknelių languose?“, – retoriškai klausė A.Pakėnas.

J. Tumas-Vaižgantas – Lietuvos rašytojas, visuomenės veikėjas, pedagogas, kunigas. 1933 m. jis buvo palaidotas Vytauto bažnyčioje Kaune.

GALERIJA

  • Kauno verslininkai paniekino Lietuvos šviesuolio Vaižganto atminimą
  • Kauno verslininkai paniekino Lietuvos šviesuolio Vaižganto atminimą
  • Kauno verslininkai paniekino Lietuvos šviesuolio Vaižganto atminimą
  • Čia kabėjo atminimo lenta J. Tumui-Vaižgantui.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (40)

R

Tokia per nepriklausomybę išaugo mūsų karta. ,,DIVA" svarbesnė ir žinomesnė už Vaižgantą. Prasideda balanos gadynė .

R

Is tikruju idomi situacija....leidima gavo Vilniuje. Ir kodel reikejo Vilniuje duru iskirtima ir reklama derinti. Kai Kauno senamiesciui apribojimus uzdet tai is Vilniaus geriau matosi, kai ju laikytis jau tai Kaunas privalo, nes kitaip bus teisiami. O kai nuimt apribojimus tai vel Vilnius isikisa....Tai ar nepanasu visa tai i elemetaria korupcine schema?

Gediminas

Siūlau neteršti žodžio ,,verslininkas,,Doras verslininkas niekada nebus vandalas. Reikia sakyti-Vandalai išniekino Vaižganto atminimą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS