Kauno viešasis transportas virsta gatvės menu: kiek troleibusų jau nuspalvinta? | Diena.lt

KAUNO VIEŠASIS TRANSPORTAS VIRSTA GATVĖS MENU: KIEK TROLEIBUSŲ JAU NUSPALVINTA?

  • 20

Belaukdami šįmet Kauną pasieksiančių naujųjų „Solaris“ troleibusų, kauniečiai turi galimybę stebėti, kaip senosios „Škodos“ virsta gatvės meno kūriniais. Važinėjančioje gatvės meno parodoje „Atia senienos, labas naujienos!“ jau yra 19 eksponatų.

Kiekvieną savaitgalį „Kauno autobusų“ dažyklos aikštelė virsta menininkų dirbtuvėmis. Čia jie įgyvendina tiek savo, tiek įvairių Kauno organizacijų sukurtus piešinius.

„Gatvės menas – svarbi Kauno identiteto dalis. Ypatingai smagu, kad dabar menininkai turi daug erdvės realizuoti savo idėjas ir nuspalvinti miestą neįprastais darbais. Įdomu stebėti ir kauniečių bei miesto svečių reakcijas, pamačius pravažiuojantį parodos eksponatą“, – teigė Kauno vicemeras Andrius Palionis.

Šiuo metu gatvėmis rieda jau 19 gatvės meno kūriniais papuoštų troleibusų. Kiekvieną savaitgalį galerija pasipildo 1–2 eksponatais. Visus meno kūrinius jungia pagrindinė tema – Kaunas. Ją menininkai atspindi įvairiai – gatvėse galima išvysti ir važinėjantį „Senelį išminčių“, ir mažiesiems kauniečiams skirtą „Kauniuką“, stilizuotų modernistinės Kauno architektūros pastatų, spalvotąjį V. Putvinskio gatvės namelį, funikulierių ir įvairių kitų.

Kaunastiški maršrutai

Bene daugiausiai kauniečių nuostabos sulaukė juodasis troleibusas. Tai Kauno – Europos kultūros sostinės 2022 simbolis. „Kaunas 2022“ komanda parengė ir daugiau staigmenų – neseniai į gatves išriedėjo mobilūs sveikinimai Plovdivui (Bulgarija) ir Materai (Italija) – miestams, 2019 m. esantiems Europos kultūros sostinėmis.

Kauno miesto tarptautinės rinkodaros agentūra „Kaunas IN“ troleibusus papuošė kaunastiškais piešiniais, keleivius kviečiančiais pažinti Kauno gatvės meno, gastronominius maršrutus ar prisiminti istorinius herojus, tokius kaip Čijunė Sugihara ar Janas Zvartendijkas.

Erdvė gatvės menininkams

Ypatingai smagu, kad dabar menininkai turi daug erdvės realizuoti savo idėjas ir nuspalvinti miestą neįprastais darbais.

„Darbo įgyvendinant piešinius būna per akis, todėl tenka paskubėti. Kartais dirbam ir iki vėlumos. Įdomu ne tik piešti, bet ir stebėti, kaip spalvotų troleibusų atsiranda vis daugiau, klausytis kauniečių nuomonių, koks piešinys jiems gražiausias“, – apie projektą pasakojo savo ir kitų menininkų kūrinius ant troleibusų įgyvendinantis Timotiejus Norvila-Morfai.

Tiesa, savo meninius gebėjimus pademonstruoti naujame ir neįprastame formate nori ne tik kauniečiai. Jėgas piešti ant transporto priemonių be Morfai spėjo išbandyti ir dar keli menininkai: kauniečiams gerai žinomas Tadas Vincaitis-Plūgas, vilnietis Gabrielis Žvirblis bei menininkų komanda iš sostinės „Spray Way“. Netrukus prie projekto prisijungs ir kiti gatvės menininkai, o dizaino idėjas siūlyti galės ir visi kauniečiai.

„Atia senienos, labas naujienos!“ – tai važinėjanti gatvės meno paroda, skirta atsisveikinti su senaisiais Kauno troleibusais. Menininkų nuspalvintos „Škodos“ Kaune važinės iki tol, kol miestą pasieks naujieji modernūs „Solaris“ troleibusai. Visi 85 naujieji troleibusai Kauną pasieks per šiuos, 2019 metus.

GALERIJA

  • Kauno viešasis transportas virsta gatvės menu: kiek troleibusų jau nuspalvinta?
  • Kauno viešasis transportas virsta gatvės menu: kiek troleibusų jau nuspalvinta?
  • Kauno viešasis transportas virsta gatvės menu: kiek troleibusų jau nuspalvinta?
Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Anonimas

važiavau troleibusu išorėje pavaizduota akcentai iš devinto forto berods,,, bet viduje vaizdelis nekoks tamsu, niūru, laigai uždažyti kažkoks košmar total:)

Kauniete

O,kur nauji ,zadetieji troleibusai?

Klauskite

ne kiek troleibusų jau nuspalvinta, o kur tie žadėtieji naujieji, už kuriuos, pirkdami nuolatinius ir vienkartinius bilietus, mokame kosminius pinigus. O tą spalvinimą tai įvairiai galima vertinti. Gal ir linskma, nors nieko linksmo, nes dažoma tam, kad rūdis (skurdą) uždengti, o nelinksma, nes šis skurdas Afrika kvepia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS