Kauno vyskupą Popiežius sužavėjo nuoširdumu ir humoru | Diena.lt

KAUNO VYSKUPĄ POPIEŽIUS SUŽAVĖJO NUOŠIRDUMU IR HUMORU

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Ramybė, gebėjimas neskubėti ir humoras – visa jo, kaip asmenybės, laikysena mums buvo puikus pavyzdys, kaip reikia elgtis su žmonėmis ir kaip spręsti svarbius reikalus", – po susitikimo su popiežiumi Pranciškumi sakė Kauno vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas.

"Ramybė, gebėjimas neskubėti ir humoras – visa jo, kaip asmenybės, laikysena mums buvo puikus pavyzdys, kaip reikia elgtis su žmonėmis ir kaip spręsti svarbius reikalus", – po susitikimo su popiežiumi Pranciškumi sakė Kauno vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas. Jis kartu su kitais Lietuvos vyskupais vakar dalyvavo audiencijoje pas Šventąjį Tėvą.

Jokio oficialumo

"Tokio tėviško, šilto priėmimo iš tokio aukšto rango žmogaus nebuvau patyręs. Jis spinduliuoja šilumą ir elgiasi labai betarpiškai. Jis tikrai yra Bažnyčios Tėvas. Oficialumas po kelių sakinių buvo padėtas į šoną – Šventasis Tėvas pasakė, kad mes jo kalbą ir taip paskaitysime, bei paragino bendrauti taip, kaip elgiamasi futbolo aikštelėje, kai kamuolys perduodamas iš vienos pusės į kitą. Jis labai norėjo išgirsti iš mūsų visų, kokiais rūpesčiais gyvename", – įspūdžiais dalijosi vyskupas K.Kėvalas.

Pokalbį su popiežiumi pradėjo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, kurį Lietuvos vyskupai buvo delegavę į pernai rudenį vykusį pasaulio vyskupų sinodą šeimos klausimais. Pasak K.Kėvalo, popiežius ragino nesijaudinti, kad sinode išsakytos skirtingos nuomonės šeimoms rūpimais klausimais – esą jos padeda prieiti prie tiesos.

"Kalbėjomės apie šeimas. Pasakėme, kad apie 50 proc. šeimų Lietuvoje išsiskiria. Matėme, kad popiežiui tiesiog skaudu buvo išgirsti tokį skaičių", – pastebėjo Kauno vyskupas augziliaras.

Dėmesys – jaunimui

"Nuo šeimų perėjome prie jaunimo reikalų. Popiežius Pranciškus atkreipė dėmesį, kad kai kuriose šalyse jaunimo nedarbas siekia 40 proc., o jauni žmonės yra tarsi viena iš trijų į savotišką užribį ar atskirtį patekusių grupių kartu su negimusiais kūdikiais ir seneliais", – susitikimo detales pasakojo K.Kėvalas.

Šventasis Tėvas priminė, kad jauni žmonės šiandien, kaip ir ankstesnių kartų jaunimas, ieško tiesos, tik dabar yra daugiau informacijos, daugiau neigiamų dalykų aplinkoje.
Pasak K.Kėvalo, su popiežiumi aptarti ir kunigų bei seminaristų reikalai, sutarta, kad reikia skatinti kunigų bendrystę ir dvasines vertybes. "Seminaristai turi rodyti dvasiškumo, bendrystės, apaštalavimo ženklus, nes jie pašaukti būti žmonių žmonėmis", – popiežiaus poziciją išsakė vyskupas.

Kvietė į Lietuvą

K.Kėvalas ne kartą užsiminė, kad popiežius nevengė kalbėti šmaikščiai, pasitelkdamas įvairių epitetų ir palyginimų. "Jis ragino vyskupus kuo geriau ir skaidriau tvarkyti vyskupijų finansus, kad žmonėms nekiltų nė menkiausių abejonių, nes velnias mėgsta eiti per kišenę", – vaizdingą Šventojo Tėvo posakį pacitavo Kauno vyskupas.

Kiekvienu aptartu klausimu popiežius dalijosi konkrečiais pavyzdžiais iš savo patirties ir nevengė padrąsinti. "Jis sakė, kad mums, vyskupams, svarbu neišsigąsti, kad ir kokie išbandymai užkluptų. Jūs turite būti ramybės nešėjai", – bene svarbiausią Šventojo Tėvo žinią Lietuvos vyskupams išskyrė K.Kėvalas.

Susitikimas užtruko gerokai ilgiau, nei buvo planuota – popiežius Pranciškus nuoširdžiai domėjosi mūsų šalies vyskupų ir Bažnyčios reikalais, net nekreipdamas dėmesio į įspėjimus, kad jau metas baigti.

Susitikimo metu vyskupai kelis kartus pakvietė popiežių atvykti į Lietuvą mūsų aplankyti, primindami jam, koks svarbus buvo šv. Jono Pauliaus II vizitas nepriklausomybės pradžioje, Bažnyčios atnaujinimo pradžioje.

Pasiteiravus, ar su popiežiumi nekalbėta apie tai, kuris vyskupas bus paskirtas vadovauti Kauno arkivyskupijai, K.Kėvalas tikino, kad šio susitikimo formatas buvo kitoks. "Tai tik detalė, mūsų virtuvės reikalas, tokie per audiencijas neaptarinėjami. Tokie susitikimai skirti globaliems Bažnyčios reikalams", – paaiškino Kauno vyskupas augziliaras.

Sulaukęs 75-erių, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ atsistatydinimo dokumentus popiežiui pateikė 2013 m. spalį. Jam pavesta eiti arkivyskupo pareigas, kol bus paskirtas naujas arkivyskupijos vadovas. Neoficialiomis žiniomis, tai turėtų paaiškėti jau šiemet.

Užtruks savaitę

Lietuvos vyskupai Vatikane praleis visą šią savaitę. Tai vizitas "Ad limina apostolorum", visiems vyskupams privalomas kas penkerius metus, bet rengiamas derinant prie popiežiaus veiklos kalendoriaus. Pasak K.Kėvalo, paprastai tokie susitikimai vyksta kas penkerius septynerius metus. Prieš tai Lietuvos vyskupų vizitas "Ad Limina" vyko 2006 m. birželį.

Lietuvos ganytojai Vatikane bendraus su Romos kurijos vadovais, informuos apie vyskupijų gyvenimą, aukos šv. Mišias ir melsis prie apaštalų kapų.
"Yra daug buitinių klausimų, kuriuos spręsime. Reikia aptarti ir suderinti liturginių knygų ir kai kurių maldų vertimus, kitus klausimus. Vaikščiosime kaip po ministerijas", – pajuokavo K.Kėvalas.

GALERIJA

  • Kauno vyskupą Popiežius sužavėjo nuoširdumu ir humoru
  • Kauno vyskupą Popiežius sužavėjo nuoširdumu ir humoru
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

+Plebanus

Papa Nostro,yra labai paprastas,ir nuoširdus kaip tikras tėvas.Kai kurie mūsų šalies klebonai ir kunigai serga didybes manija,jiems rūpi ne žmogus,bet pinigai.Neranda laiko pabendrauti su parapijiečiais. Dėl to kalti ir vyskupai ordinarai, kurie netinkančius pastoracijai skiria klebonų pareigybei.Ir dar įveskite pagaliau tvarka pažabokite godumą, kai kuriose miesto bažnyčiose Santuokos Sakramento laiminimas, tarsi prekė nurodoma suma pinigų.Sakramentai ir sakramentalijos,turi būti teikiami be atlygio.Dovanai gavote,dovanai ir duokite.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS