Kaunui – ES logistikos centro ateitis | Diena.lt

KAUNUI – ES LOGISTIKOS CENTRO ATEITIS

  • 15

Artėjantys rinkimai į Europos Parlamentą (EP) Kaunui ir visai Lietuvai gali būti lemtingi. Miestui ir šaliai tai gali tapti galingu proveržio impulsu. Tuo įsitikinęs visuomeninį komitetą „Lemiamas šuolis“ subūręs ekonomistas Paulius Kunčinas, kuriantis valstybių proveržio ir pažangos strategijas ir šioje srityje turintis didelę patirtį bei tarptautinį pripažinimą.

Atstovauja Vyčio genui

P.Kunčinas savo suburtą rinkimų komitetą į EP rinkimus veda su šūkiu „Kai kiti siūlo šliaužti, mes siūlome šuolį!“ Argumentuotą planą, kaip to pasiekti Kaunui ir Lietuvai, P.Kunčinas su komanda parengė naudodamasis savo kelių dešimtmečių patirtimi konsultuojant Europos ir Azijos šalių vyriausybes bei darbo vietas kuriančius investuotojus 35 valstybėse.

Kauną nuo pat vaikystės gerai pažįstantis kandidatas, Oksfordo universitete baigęs filosofiją, politiką ir ekonomiką, o vėliau 14 metų dirbęs „Oxford Business Group“ leidinio redaktoriumi, neslėpė, kad jį žavi kauniečių verslumas, atsakingas požiūris į darbą.

„Tikiu Kaunu. Kauniečiai pasitiki savo jėgomis, o ne visas viltis deda į valstybinį ar ES fondų finansavimą. Kaune daug privačių iniciatyvų, polėkio. Kauniečiai atstovauja Vyčio genui“, – palygino ekonomistas, kurio seneliai gyveno Kaune, čia tuokėsi jo tėvai, čia jis pats priėmė Pirmosios Komunijos ir Sutvirtinimo sakramentus.

Neribotas Kauno potencialas

Kauną, o kartu ir Lietuvą, garsina ne viena sėkmingai veikianti bendrovė, tačiau šuoliui, kurio nusipelnėme, įsitikinęs P.Kunčinas, vien privačių iniciatyvų negana. Būtinas bendras valstybinis strateginis požiūris, gerinama verslo aplinka, kovojama dėl talentų, apsaugomos gerai apmokamos darbo vietos, kad miestas galėtų vystytis.

„Mūsų šalis – fantastiška“, – sakė P.Kunčinas. Tačiau tam, kad joje būtų gera gyventi, pridūrė ekonomistas, reikia darbo su oriu atlyginimu, reikia investuoti į žmones, o dabar didžiausios sumos nukreipiamos į kelius, viadukus, įrangą ir pan.

Didžiausią Kauno potencialą jis įžvelgia medicinos įrangos ir sveikatos paslaugų bei logistikos sektoriuje, o dėl palankios infrastruktūros ir geografinės padėties Kauną mato kaip ES logistikos centrą.

„Reikia dirbti ties tuo, ką turime geriausio, pavyzdžiui, vystyti ir išnaudoti logistikos privalumus, kurių vienas – Tarptautinis oro uostas, taip pat prie Kauno esantys tarptautinių sausumos kelių mazgai. Tarptautinio geležinkelio ir automobilių transporto linijos, einančios pro Kauną, Baltijos šalis jungia su Vakarų ir Rytų Europa“, – vardijo didžiulę tarptautinę patirtį turintis specialistas.

Planas dėl emigracijos

Ekspertiškumas ir nacionalinis interesas – tai vieni „Lemtingo šuolio“ privalumų, kurie šį visuomeninį komitetą išskiria iš kitų kandidatų į EP. „Neatstovaujame siauriems interesams. Siekiame pažangos visai šaliai“, – sakė P.Kunčinas, iš emigracijos grįžęs su visa šeima. Su žmona jis augina dukrą, kuriai dabar – treji.

„Jaučiuosi skolingas Lietuvai“, – apie pasiryžimą dirbti visos šalies labui ir turimas tam būtinas kompetencijas kalbėjo ekonomistas.

P.Kunčino nuomone, tautiečiai pernelyg nuvertina savo įtaką EP. „Europos Parlamente galime padaryti daug, tereikia aiškiai įvardyti ir ginti nacionalinį interesą, ieškant ir buriant sąjungininkus iš kitų ES šalių ir įvairių frakcijų. Moku tai daryti ir noriu tarnauti Lietuvai“, – pabrėžė kandidatas, pristatydamas Europos talentų stabilumo planą.

Galvoti, kad žmonės išvažiuoja iš šalies, nes nemyli savo tėvynės, anot jo, yra didelė klaida. Jie bėga, nes nesuduria galo su galu.

„Laisvas žmonių judėjimas yra dovana, kurios iš nieko nenorėčiau atimti, pats gyvenęs, mokęsis ir dirbęs daugiau kaip 30 šalių. Tačiau ekonomisto patirtis padeda suvokti, kad galima valstybėms pritaikyti tam tikrą apsaugos modelį, kuris veikia, ir tai jau yra įrodyta“, – tikino pašnekovas.

Šis modelis užtikrintų, kad valstybės, kurios kenčia nuo didelės gyventojų emigracijos, gautų nustatyto dydžio finansinę paramą gerai apmokamoms darbo vietoms subsidijuoti. „Svarbu yra kapitalas, žinios ir žmogus, nes šuolio be žmonių nebus“, – kalbėjo P.Kunčinas. Svarbiausia, anot kandidato į EP, susitelkti ir dirbti, užuot blaškiusis ar gyvenant nuo rinkimų iki rinkimų. „Turime gerus pramonės pagrindus, plėtojame paslaugas, tereikia pasirinkti mums naudingiausias kryptis, susikurti ilgalaikį planą ir jo laikytis“, – akcentavo ekonomistas.

Europos Parlamento rinkimai Lietuvoje vyks šių metų gegužės 26 d.

Pirmadienį, gegužės 20 d., 12 val. visi laukiami Kauno rotušės aikštėje. Ruošdamiesi lemiamam šuoliui kartu sudėliosime didžiausią proveržį simbolizuojantį ženklą.

Politinė reklama bus apmokėta iš Visuomeninio rinkimų komiteto „Lemiamas šuolis“ rinkiminės sąskaitos. Užs. 1684519.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Nerijus

Kad jo zodziai taip I Dievo ausi. Siaip jeigu ne Tarybu Sajungos tremimai ir ne dabartine emigracija, pagalvokite kokia populiacija butu Lietuvoje. Ir ant kiek didesne ekonomika vystytusi Lietuvoje. Bet turime, ka turime. Greitai Lietuva bus seneliu, vaiku ir studentu, be abejo ir atvykeliu salis.

jonas

Kažkodėl proveržis įmanomas tik Tamstai esant EP? Ir Lietuva iš ten labiau mylėsis?Įdomu...

Zales

Gerai kad Lietuva ant visų čigonų kelio, tuo galima naudotis blogai kad tuo naudojasi tik monopolistai artimi imperatoriui kurie paperka valdžiažmogius nusiperka sau palankius įstatymus, moka lengvatinius mokesčius. Pasiims caro draugelis strateginį biznį ir mokės ubagiškas algas, kaip transporto karaliai Girtekos, linavos, vlantanos, transekspedicijos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS