Laiko patikrinta skanėstų oazė | Diena.lt

LAIKO PATIKRINTA SKANĖSTŲ OAZĖ

  • 4

Sakoma, kad tai, kas gyvenime gera, asocijuojasi su kažkuo saldžiu, kvepiančiu, trapiu, minkštučiu. Na, gal išgirsti tokį kažko gero apibūdinimą labiau tinka iš moters lūpų. Tai patvirtina Holivudo aktoriaus Melo Gibsono frazė, kad moterys nori kažko tarp pokalbio ir šokolado.

Ėjimas teisingu keliu

"Aš iš tolo užuodžiu", – galvą palingavo "Kauno dienos" fotografas, uždarydamas automobilio dureles prie "Bella Toscana" kepyklėlės. Dar niekam nepamaišė viena kita ką tik iškepta sicilietiška kanelė (canolli – it.), o ypač prieš pokalbį apie skanėstus, kurių vaizdas ir aromatas ganėtinai trikdo dalykiškai kalbėtis.

"Eklerai su kremu – vis dar populiariausi tarp mūsų kepamų konditerinių gaminių. Prieš aštuonerius metus, kai atidarėme konditerijos cechą ir nebuvo jokios parduotuvės šalia, žmonės atvažiuodavo pirkti eklerų tiesiai iš cecho", – šyptelėjo "Bella Toscana" direktorė Jolanta Ambrazevičienė.

Kai populiarią Kaune kepyklą užgulė patikrinimai ir teko laikinai nutraukti eklerų gamybą, kepyklos kolektyvas turėjo progos įsitikinti, kad turi pakankamai populiarių gaminių. Skanėstų lentynoje įsitaisę prancūziški pyragėliai "Šu" gal ir nenukonkuravo populiariųjų eklerų su kremu, tačiau tapo jiems rimtu konkurentu. Lengvučiai kaip oras, trapūs, paviršius padengtas traškia karamelės plutele ir kremas su maskarponės sūriu pagardintu šviežiomis uogomis.

"Visi žino, kai pasakai "Pavlova". Ar dar čia reikia ką pasakoti? – kuklinosi J.Ambrazevičienė. – "Pavlovą" gaminame tik pagal užsakymus, nes tai vienos dienos pyragas", – patikslino J.Ambrazevičienė. Morenginis skanėstas su maskarponės ir grietinėlės kremu bei uogomis, pasak legendos, buvo mėgstamiausias garsiosios balerinos Anos Pavlovos desertas.

Atsinaujino iš pagrindų

Lentynose ir vėl puikuojasi eklerai su įvairių rūšių kremu, nosį maloniai kutena ką tik iškeptų ir kepamų sausainių kvapai. Tokioje aplinkoje ne taip skausminga prisiminti etapą, kai pasklido konditerius sukrėtusi žinia – vienos puotos dalyviai užsikrėtė salmonelioze, o per šventę buvo skanauta eklerų su kremu.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba du kartus tikrino konditerijos cechą. Jokia salmonelės bakterija neišaugo nei pirmą, nei antrą kartą iš konditerijos patalpų paimtuose mėginiuose, dirbančių konditerių sveikata, kaip paaiškėjo, taip pat nepriekaištinga.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos mėnesio embargą "Bella Toscana" kolektyvas dabar jau prisimena su palengvėjimu. "Per tą laiką ne tik du kartus dezinfekavome visas patalpas, bet dar ir remontą pasidarėme", – pastangas pabrėžė direktorė. Trūkumai pašalinti, gyvenimas ir vėl ėmė tekėti įprasta vaga.

Skanumynams nepataupysi

Išskirtinių desertų gamintojai nė nelaiko paslaptimi to, kas skanėstus padaro nepaprastus ir itin vertinamus. "Mažai dabar jau kas verda plikinį. Mes kaip senovėje – stovi moterys, verda plikinį, atvėsina ir tik tada maišo su grietinėle", – eklerų gaminimo ypatumų visiškai neslėpė direktorė.

Būna, kad didelę patirtį ir geras rekomendacijas turintys konditeriai, atėję į "Bella Toscana" cechą, nustėra: "Kaip rankomis minkyti tą tešlą?" Taigi, "Bella Toscanoje" vis dar rankomis minkoma tešla, vis dar rankomis raitomi sausainiai ir pyragėliai. Rankomis ir su didele meile.

"Mums ne kartą siūlė nusipirkti sausainių gaminimo įrenginį. Tačiau tada jau nebus tas pats. Sausainiai gaminami rankomis – juos drąsiai galima vadinti rankų darbo. Geras žmogaus prisilietimas maistui suteikia geros energijos", – tarsi burtažodį kartojo direktorė.

Prancūzų pusryčių bandelių kruasanų (croissants – pranc.) tešla taip pat minkoma rankomis ir tik su sviestu. Visa produkcija – be konservantų, kiek leidžiama pagal šiandieninius gamybos reikalavimus. Dar vienas sėkmės ir populiarumo pagrindas – produktai.

Kredo – netaupyti  ir rinktis aukščiausios klasės produktus: jei šokoladas – geriausias belgiškas, jei sviestas – tik aukščiausios rūšies, jei grietinėlė – tik geriausia, kokios galima gauti Lietuvoje.

Geografija plečiasi

Iš ko galima pažinti Vilniuje studijuojančią kaunietę? Anksčiau sakydavo, kad kaunietė prie kavos visada pasiims kokį nors pyragėlį, o štai vilnietė gers tik kavą. "Bella Toscana" prie skanėtų gausos gali pasiūlyti ir savos kavos mišinį.

Klientai renkasi gerti kavos čia pat kepyklėlėje su sausainiu ar pyragėliu, išsinešti namo, nusipirkti mišinio ir gamintis kavą namuose. Prie išskirtinio deserto dera ir išskirtinė kava.

Kauniečiams teko palūkėti kol "Bella Toscana" konditerinių gaminių galėjo įsigyti ne tik buvusio Kauno mėsos kombinato Europos prospekte esančiose konditerinio cecho patalpose arba miesto kavinėse. Iš pradžių parduotuvė buvo tik prie cecho, šiandien jų tinklas plečiasi visame mieste.

Vilniečiams vis dar tenka apsišarvuoti kantrybe. Klausimų, kada pagaliau bendrovė atidarys parduotuvėlę sostinėje, sulaukiama nuolat, tačiau kol kas garsieji skanėstai Vilnių pasiekia du kartus per savaitę ir tiekiami kavinėms, restoranams.

GALERIJA

  • Laiko patikrinta skanėstų oazė
  • Laiko patikrinta skanėstų oazė
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

KKORUPCINNĖ PPORRRRRNŪCHA - ką ji siūlo mums !?!_1

oOnNA DAnNUTĖ GGRICIEnNĖ yra TS – LKD - narė!!! Korruppcijos pažžiba!! __Būk TS – LKD -iistu ir vogsi, grobsi kiek norėsi! Jei kas – tave balne už kanopų prilaikys partijos bendraminčiai, oonos kyšininnkkienės kklonai! Apsidairyk, tokių Tavo aplinkoje pilna!__ Kas vyksta Kaune, šviettimo skyrriuje, Kauno miesto savivaldybėje!? ___Korupcijos mastai savivaldybėje, švietimiečių siautėjimas, matijošaitininkų parsidavimas ir veidmainystė tiesiog "verčia iš kojų". Buvęs švietimiečių caras A. Bagdonas ( bbūgtai nnuimtass !?), iš tikrųjų, paliktas toliau koordinuoti kyšininkavimo veiklą švietimo skyriuje, kad naujasis "vadovas", būsimasis carras Mažeika, tinkamai perimtų visą kyšininkavimo, despotizmo, melo, demagogijos, veidmainystės, nesiskaitymo su žmonėmis, maisto, baldų, higienos priemonių, vaistų ir visko ko tik įmanoma vogimo iš vaikų, mobingo, kyšių "išmušinėjimo" iš eilinių darbuotojų, tėvų ir fiksuotų sumų (nustatytų savivaldybės niekšų) pristatymo "kur reikia" "industriją"!!!

KKORUPCINNĖ PPORRRRRNŪCHA - ką ji siūlo mums !?!_2

Ypatingą vietą šioje srutų duobėje užima sertifikuota kyšininkė (t. y. traukta baudžiamojon atsakomybėn už 100% įrodytą kyšininkavimą), TėeS-eLKaD narė, Kauno Žaliakalnio lopšelio - darželio "direktorė" Ona-Danutė GRICIENĖ ir jos iš kriminalizuotos aplinkos kilusia "pavaduotoja" visiems purviniems reikalams Alma Žilinskienė. Ona dar vadinama "nepaskandinamąja" arba „neskęstančiąja“. "Pradardėjusi" per spaudas, internetus visais įmanomais būdais, turinti problemų su alkoholiu (aš dirbau šiame darželyje 23 metus, todėl rašau ką gerai žinau) senolė ir toliau sau netrukdomai karaliauja, „plūduriuoja“ Kaune! Nes per kyšiukus savivaldybėje ir bet kurioje Kauno įstaigoje yra labai gerbiama ir geidžiama. O už nugaros „šlovingoji“ TėeS-eLKaD! Naujasis Kauno Matijošaitis (čia kaip tame sovietiniame fillmuky : "...maištininkas žuvo - šlovė drakkonui!") niekaip jos, ir visos krūvos panašių "veikėjų" "negali" nuimti! Šitas "direktores" skiria ir nuima tik meras!

KKORUPCINNĖ PPORRRRRNŪCHA - ką ji siūlo mums !?!_3

(_Beje, dabar yra vaizduojamas kai kurių direktorių nuėmimas, bet tai tik susidorojimas su menkai nešančiomis). Juk kaip miela pamaloninti save ir visą matiošaitininkų chebrytę netikėtom sumelėm! Jei nežinot, pranešu - Kaune į direktorės vietą eidamos panelės ir moterys ima paskolą! Nes, kai mane, net nepaaiškinę už ką, metė iš darbo, pas kitą drakoną direktorės vieta kainavo 45.000 litų! Be to, naujai paskirtai direktorei iš karto nurodoma suma, kurią ji privalės periodiškai pristatyti "kur reikia"!!!???? Na, o toliau Jūs net neįsivaizduojate, koks jovalas užverda!.. Juk visa tai reikia „išlupti“ iš vaikų burnyčių, tėvų, pavaldinių!!! Pražysta visas korupcinis ggaivalas, su visomis apverktinomis pasekmėmis!..__Teisėtvarkos institucijos Kaune paralyyyžiuotos. Niekur nepasiskųsi! Centrinė valdžia nesikiša, nes dabar intensyviai mokosi iš Kauno korupcijos meno... Žmogeliai susigūžę, svajoja apie emigraciją...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS