Laimingame mieste – nelaimingi daugiabučių mikrorajonai | Diena.lt

LAIMINGAME MIESTE – NELAIMINGI DAUGIABUČIŲ MIKRORAJONAI

Kauniečiai – vieni laimingiausių ne tik Lietuvoje, bet ir visoje ES. Tai – ne oficialūs Eurobarometro duomenys, o viešųjų ryšių akcija, kurios tikslas – dar labiau pakelti ūpą ir šiaip jau pakilusiems kauniečiams. Ne per seniausiai Kaune buvo linksmai atšvęsta Laimės diena.

Jaučiasi nuskriausti

Galą su galu vos suduriantys pensininkai ir didesnio uždarbio į Vakarus emigruojantis jaunimas gal ir nesuprato tokio polėkio, bet Kaunas iš tiesų turi kuo didžiuotis.

Pirmiausia – iš varganos būklės prikeliama Laisvės alėja. Tiesa, dėl antrojo jos restauracijos etapo iškilo nesklandumų, bet, regis, jie jau išsisprendė.

Gatvės jau neprimena miesto po sunkiųjų bombonešių antskrydžio. Šurmuliuoja gyvas Senamiestis, dažomi aptrupėję namų fasadai. Tvarkomi ir įvažiuojamieji kiemai miegamuosiuose mikrorajonuose – bet teisybės dėlei turėtume pasakyti, kad per lėtai. Apskritai didžiausias dėmesys sutelktas į Senamiestį ir centrinę miesto dalį, o tolesni mikrorajonai kol kas jaučiasi nuskriausti.

Galima į valias kritikuoti sovietinės statybos daugiabučių mikrorajonus, vadinti juos posovietiniais reliktais arba betoniniais skruzdėlynais, bet faktas – juose gyvena beveik du trečdaliai kauniečių.

Gintautas Labanauskas

Išskirtinė ekskursija

Štai padarykime tokią ekskursiją – pereikime iš Partizanų gatvės kiemais statmenai iki "Kauno saulėtekio" prekybos centro V.Krėvės prospekte.

Pereiti saugiai pavyks tik esant sausam orui ir tik jei atidžiai žvalgysitės po kojomis. Išsiklaipęs šaligatvis, nudilę, aptrupėję asfaltuoti takai. Kažkada tvarkingi sporto aikštynai nusėti duobėmis ir "papuošti" sulaužytais suoliukais. Čia daugiabučių gyventojai ar atvykusieji į įstaigas bando pasistatyti automobilius. Nors padaryti tai sprogmenų poligoną primenančioje aikštėje – iššūkis.

Vaizdas tikrai nykus ir abejoju, ar čia gyvenantys kauniečiai jaučiasi labai laimingi.

Kodėl pasirinktas toks maršrutas? Dėl dviejų priežasčių. Pirma, maršrutas gana intensyvus, nes ši Partizanų gatvės atkarpa tirštai apgyvendinta, o "Kauno saulėtekis" yra arčiausias iš didesnių prekybos centrų.

Antra – būtent "Saulėtekyje" įsikūrė visuomeninis judėjimas "Vieningas Kaunas" ir "Viči" įmonių grupė.

Keistai atrodo, kai Kauno atgimimo įkvėpėjo organizacijos įsikūrusios tokioje apleistoje aplinkoje. Sena lietuviška patarlė – batsiuvys be batų?

Kita vertus, mero Visvaldo Matijošaičio situacija šiuo atveju – sudėtinga. Jei bus pradėta tvarkyti V.Krėvės prospekto ir Partizanų gatvės atkarpa ties "Saulėtekiu", žmonės ims niurnėti esą savo verslui ir savo politinei organizacijai aplinką gerina.

Vaizdas – kitur

Tačiau ir be šios vietos Kauno daugiabučių mikrorajonuose yra ką veikti. Dainavos mikrorajonas infrastruktūros remonto nematė nuo sovietinių laikų. O statytas jis, manau, ne vėliau kaip praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje.

Kalniečių mikrorajone – panašios bėdos. Vietomis šaligatvio net pėdsakai išnykę. Tiesa, kai kurios įvažos į kiemus išlygintos, bet bendro vaizdo nepagerina, gerokai apleistas buvęs "Kalniečių" prekybos centras. Jau daug metų stūkso šis Kauno tikrai nepuošiantis statinys, pasitinkantis kauniečius ir miesto svečius tik įvažiavus į miestą iš sostinės pusės Savanorių prospekte, o sprendimų iki šiol nerasta.

Esu optimistas ir matau, kad nepaisant dar neišspęstų problemų Kaunas kaip miestas sparčiai vystosi bei progresuoja. Štai greitai turėsime naują ledo areną. Greta "Girstučio" komplekso esančiame tuščiame 2 ha ploto sklype per artimiausius dvejus metus numatoma pastatyti žiemos sportui skirtą areną. Tokius planus pristačiusi Kauno miesto savivaldybė šią vasarą planuoja pradėti statybos darbus vykdysiančios įmonės paieškas.

Nauja ledo arena – puiku. Vystyti sporto infrastruktūrą sportiškiausiame Lietuvos mieste – būtina.

Bet Kalniečių, Šilainių, Dainavos ir kitų mikrorajonų gyventojai taip pat nori saugiai pareiti namo. Tad ir tenka spręsti, ką pirmiau daryti: statyti naują ledo areną ar sutvarkyti infrastruktūrą daugiabučių mikrorajonų, kuriuose gyvena didžioji dalis kauniečių? Būtų gerai, kad priimant tokius sprendimus šiandien stipriau girdėtųsi ir Kauno visuomenės balsas.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Sergej

šalin mašinas iš miėsto. lauk iš Kauno piktėji kauno vairotojai. tebu ne dviratininkai ir movairotojai Kaune. darbo mašinos tai tegul važioja bet paviėniu mašinu lauk iš Kauno. miesto transportas ir moto vairotoju miestas.

kauniete 22

KADA LEISITE SIUSTI KOMENTARA BLOKAVIMAS JUODAS

NUOMONE NEXT

ACIU ,KAD SVETAINE DIRBA BLOKAVIMO METODU..russian metod
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS