Laukiami kraujo donorai: senka atsargos, padėtis – itin kritinė | Diena.lt

LAUKIAMI KRAUJO DONORAI: SENKA ATSARGOS, PADĖTIS – ITIN KRITINĖ

Kauno klinikų Kraujo centras labai skubiai kviečia A (II gr.) grupę turinčius donorus. „Situacija tapo itin kritinė“, – neslepia centro Donorų organizatorė Vaida Kvedaravičienė. 

Vasarą visuomet jaučiamas donorų sumažėjimas, šiemet jų gretas dar labiau praretino koronavirusas, tačiau ligos ir nelaimės neatostogauja.

Anot Kraujo centro atstovės, kraujo atsargos šiuo metu taip išsekę, kad neatėjus nė vienam donorui, turimo kraujo komponentų užtektų vos porai dienų. Prie to prisidėjo ilgasis savaitgalis.

„Turime palaikyti rezervą, nes kraujo pacientams prireikia staiga ir dėl įvairių priežasčių“, – vardijo V. Kvedaravičienė. Kauno klinikose donorų kraujo reikia nuolatos ir nedelsiant pacientams po sunkių traumų, nudegimų, chirurginių operacijų metu; gimdyvėms, naujagimiams, sergantiesiems onkologinėmis, sunkiomis širdies ir kraujagyslių, hematologinėmis, gastroenetrologinėmis ligomis, atliekant organų transplantacijas, kitas sudėtingas operacijas. Per metus yra reikalingi virš 20 tūkst. kraujo komponentų.

Šiuo metu itin trūksta A (II gr.) grupės kraujo, nes pastarosiomis dienomis klinikose gelbstimas ne vienas būtent tokią kraujo grupę turintis pacientas jam perpilant kraują.

Turime palaikyti rezervą, nes kraujo pacientams prireikia staiga ir dėl įvairių priežasčių.

Kraujo centras džiaugiasi kiekvienu sulauktu potencialiu donoru, tačiau iš kai kurių atsisakoma imti kraujo. Dažniausia to priežastis – per mažas hemoglobino kiekis kraujyje, kuris akimirksniu nustatomas čia pat centre. Moterims – ne mažiau 125 g/l, vyrams - ne mažiau 135 g/l. Kraujo donoru gali būti kiekvienas sveikas 18 – 65 metų amžiaus asmuo, kurio kūno masė ne mažesnė nei 50 kg.

Taip pat įspėjama, kad donorais tapti gali tik tiek žmonės, kurie per paskutines dvi savaites nebuvo išvykę į užsienį, išskyrus Latviją ir Estiją, gerai jaučiasi, neturi koronaviruso simptomų.

Vienos donacijos metu paimama standartinė kraujo dozė – 450 ml ir apie 30 ml privalomiems kraujo tyrimams. Suaugęs žmogus iš viso turi apie 5 litrus kraujo. Kraujo surinkimas trunka 6-12 min.

Daugiau informacijos apie kraujo donorystę, kraujo davimo procedūrą rasite čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Tegul moka kai buvo anksčiau ir kraujo užteks ir parduoti galės savanaudziai

Tiesa tokia

kai mus priims daktarai, tada ir duosime kraujo

biznis

reik kraujo plazma pardavinet.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS