Legendinės „Aguonos“ vietoje – nauja dėžutė | Diena.lt

LEGENDINĖS "AGUONOS" VIETOJE – NAUJA DĖŽUTĖ

Erdvė, kuri atsivėrė V.Krėvės pr. nugriovus seną parduotuvę, pažadino svajones apie skverelį. Deja, tai truks nebeilgai – dar šiemet čia iškils nauja parduotuvė, kurios architektūra gerai pažįstama.
Sklinda įvairių gandų
Kai kurie kauniečiai puikiai prisimena daugiabučių fone įkomponuotą įvairių pramoninių prekių parduotuvę "Aguona", šalia kurios tryškusiame fontane karštomis vasaromis maudydavosi vaikai. Į Kauną atkeliavus universalių prekybos centrų madai, "Aguonos" iškabą pakeitė užrašas "Maxima". Tai buvo viena pirmųjų šio tinklo parduotuvių Kaune, kuriai pritaikytos sovietinio prekybos centro erdvės.
Vasaros pradžioje "Maxima" buvo uždaryta ir po to prasidėjo jos griovimo darbai – pastatas išardytas iki paskutinės plytos. Tiesa, senoji parduotuvė stogeliu jungėsi su daugiaaukščiu gyvenamuoju namu. Šio namo pirmasis aukštas ir toliau suklijuotas su kitomis komercinėmis patalpomis. Parduotuvės ir daugiabutis buvo bendras pastatų ansamblis. Dabar patalpų savininkai skirtingi ir naujas ansamblis nebeprojektuojamas.
Pro langus išvydę griovėjus, aplinkinių namų gyventojai subruzdo. Pradėjo sklisti kalbos, kad čia atsiras dviejų aukštų parduotuvė, kaip kad Šilainiuose. Esą jos aukštis prilygs 4 aukštų namui, taigi kai kurie gyventojai pro langus matys viso labo parduotuvės sienas.
"Žinau, kad namo, kuris jungėsi su parduotuve, gyventojai dėl to rinko parašus", – pasakojo Aurelija, gyvenanti daugiaaukštyje iškart už buvusios parduotuvės. Kaip iš tiesų atrodys naujas prekybos centras, ji nežino.
Pasak moters, paskutines savaites griovimo darbai prasidėdavo nuo 7 val. ryto. Taigi ji ne savo noru turėdavo pabusti tada, kai ardant mūrą pasigirsdavo šaižūs garsai. Gyventojai nekantriai laukė, kada pasibaigs triukšmas.
Atsiskirs nuo kaimynų
Išvežus statybinį laužą ,atsivėrė pavydėtina erdvė. Žmonės pajuokauja: "Būtų gerai turėti čia parkelį." Vis dėlto sienos griuvo ne šiaip sau. Netrukus V.Krėvės pr. gyventojai turės galimybę stebėti, kokiais tempais gali išdygti milžiniškas objektas.
Antra vertus, žmonės laukia šiuolaikiškai sutvarkytos parduotuvės su juos tenkinančiu asortimentu. Prieš tai daugelis žmonių raukė nosį dėl per menko prekių asortimento, prasto jų išdėstymo.
Atnaujinant parduotuvę buvo svarstyti įvairūs variantai – išsaugoti seną pastatą jį rekonstruojant ar visai nugriauti. "Paskaičiavus paaiškėjo, kad greičiau ir efektyviau yra pastatyti naują pastatą", – argumentavo bendrovės MAXIMA LT komunikacijos vadovė Renata Saulytė.
Ji patikino, kad pastatas bus vieno aukšto ir dar žemesnis, nei prieš tai čia stovėjęs sovietmečio statinys. Parduotuvė bus vidutinio dydžio, pažymėta dviem X raidėmis. Analogiška parduotuvė stovi Raudondvario pl. Jos bendras plotas bus apie 3,2 tūkst. kv. m, prekybos salės plotas – apie 2 tūkst. kv. m. Kaip ir kitos šio tinklo parduotuvės, ši bus statoma iš metalinių konstrukcijų, panaudojant kitas įvairias medžiagas.
"Parduotuvės apdaila bus tikrai kokybiška, kad pastatas įsilietų į aplinką", – tikino R.Saulytė. Gyvenamasis namas, prie kurio buvo primūryta jungtis su senąja parduotuve, pasak MAXIMA LT atstovės, nebus paliktas su ardymo žymėmis, namo fasadas bus atitinkamai sutvarkytas. Naujoji parduotuvė bus visiškai atskiras pastatas, ji neturės jokio ryšio su kaimyniniais objektais.
Gyventojų automobilių nepriims
Naujasis prekybos centras stovės bemaž ten pat, kaip ir jo pirmtakė. Parduotuvės klientų automobiliams vietos numatytos aikštelėje tarp gatvės ir pastato.
Naktimis aikštelė šalia prekybos centro turės būti tuščia. "Mums negaila vietų vietinių gyventojų automobiliams, suprantame, kad miegamuosiuose rajonuose jų trūksta. Vis dėlto iš klientų gauname daug skundų, kad atvykus nėra kur palikti automobilio, nes vietos gyventojai čia laiko savo automobilius ilgesnį laiką. Planuojame statyti specialius ženklus. Juos pažeidusieji, iškvietus policiją, gali būti baudžiami", – perspėjo R.Saulytė.
Atsižvelgiant į vietinių gyventojų poreikius, ūkio zona suprojektuota į šiaurės vakarus. Tai yra, į tą pusę, iš kurios aplinkiniams gyventojams triukšmas girdėtųsi silpniausiai.
V.Krėvės pr. gyventojai jau prarado viltį, kad kada nors atgis prie prekybos centro "Aguona" sovietmečiu veikęs laiptuotas fontanas. "Jo niekas net nevalo, jame primesta šiukšlių", – stebėjosi Aurelija. Fontanu nesirūpina ir arčiausiai įsikūrusios įstaigos.
R.Saulytė tikino, kad, pastačius parduotuvę, nebus pamiršta aplinka. "Neveikiantis, apleistas fontanas tikrai gadina vaizdą. Dėl jo sutvarkymo ar paleidimo kalbėsimės su savivaldybe, nes jis jai priklauso", – žadėjo MAXIMA LT atstovė.
Parduotuvės atidarymas planuojamas gruodžio pabaigoje, tačiau dar neaišku, ar bus spėta ją laiku pastatyti.

GALERIJA

  • Atskiras: naujasis prekybos centras nebesijungs su gyvenamuoju namu, kaip buvo prieš tai.
  • Atskiras: naujasis prekybos centras nebesijungs su gyvenamuoju namu, kaip buvo prieš tai.
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (24)

darius

Ar zinote kad pirmoji AGUONA buvo kitos Kreves g. puseje.Po to ten buvo Tauras,odabar CENTO IKI.

ra

Valio...šiandien atsidaro mūsų Maxima vėl.

optimistė

Žmonės tokie bjaurūs, nė pats velnias jiems neįtiks. Kaip parduotuvė veikė, verkė, kad blogai. Kaip užsidarinėjo- blogai, tai kur mes apsipirksime. Dabar atsidarys, turbūt vėl blogai. Straipsnyje jokio objektyvumo. Rašoma, jog nosį rietė menkas asortimentas, hmmm... Jis buvo pakankamai didelis, atsidariusi parduotuvė manau ir toliau išliks su tokiu pačiu. Bet reikia pajuodint, parašyti kaip įmanoma bjauriau, pasipiktinti... Na ir pagiežingi tie lietuviai, dar tikiu, kad ne visi. Gerų Jums, mielieji švenčių, daugiau optimizmo ir šypsenų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS