Leidinio apie Kauno architektūrą autoriai atsisako Patriotų premijos | Diena.lt

LEIDINIO APIE KAUNO ARCHITEKTŪRĄ AUTORIAI ATSISAKO PATRIOTŲ PREMIJOS

  • 34

Leidinio „Kaunas 1918-2015. Architektūros gidas“ autorių kolektyvas šeštadienį pranešė atsisakantys Patriotų premijos, po to kai krašto apsaugos ministras Juozas Olekas atsisakė ją skirti filosofei Nerijai Putainaitei.

„Manome, kad premijos steigėją - Krašto apsaugos ministeriją - atstovaujantis ministras Juozas Olekas, ignoravęs ekspertų nuomonę ir vienašališkai atšaukęs paviešintą Komisijos sprendimą apdovanoti Neriją Putinaitę už monografiją „Nugenėta pušis: ateizmas kaip asmeninis apsisprendimas tarybų Lietuvoje“, išsižadėjo demokratinės žodžio laisvės vertybės. Todėl negalime priimti leidiniui Architektūros gidas „Kaunas 1918-2015“ (2015) skirto apdovanojimo“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pareiškime teigia knygos autoriai.

Patriotų premija šiemet skirta autorių leidybiniam kolektyvui, parengusiam Lietuvos miestų architektūros gidų leidybos projektą ir knygą „Kaunas 1918-2015. Architektūros gidas“ bei rašytojai Kristinai Gudonytei  už knygą „Jie grįžta per pilnatį“.

Krašto apsaugos ministerija anksčiau paskelbė, kad knyga „Nugenėta pušis: ateizmas kaip asmeninis apsisprendimas tarybų Lietuvoje“ taip pat bus apdovanota už gaivų oro gūsį į sovietmetį, tačiau vėliau paaiškėjo, kad krašto apsaugos ministras nusprendė neskirti knygai premijos.

Pagal premijos nuostatus, pateiktas knygas atrenka ir vertina konkurso vertinimo komisija. Premijas komisijos teikimu skiria krašto apsaugos ministras.

Krašto apsaugos ministerijos atsiųstame ministro komentare buvo teigiama, kad taip J.Olekas pasielgė dėl knygoje išdėstyto požiūrio į poetą Justiną Marcinkevičių.

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

patriotas

Šie "Kauno architektai" įrodė, kad patriotų premijos jie neverti.

premija

Baikit Kauno architektai... nusikabinkit kraną iš nugriauto Merkurijaus aikštelės, kol nenugriuvo ant galvos, nes jau kiek metų stovi...

to nusikalbejo

kaip galima daugiau NUSIKALBETI; senukai " bego" per greitkeli))))))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS