Lietuviai sukūrė inovatyvią kontroliuojamo parkavimo sistemą | Diena.lt

LIETUVIAI SUKŪRĖ INOVATYVIĄ KONTROLIUOJAMO PARKAVIMO SISTEMĄ

  • 2

Vairuotojai, norintys palikti automobilį prie Kauno prekybos ar visuomeninių objektų, vis dažniau susiduria su šiuolaikišku atsiskaitymo už stovėjimą būdu. Dalyje aikštelių juos pasitinka ne pakeliami užtvarai, o tik kelio ženklai, informuojantys apie stovėjimo sąlygas. 

Tokiu būdu automobilių statymas kontroliuojamas prie „McDonalds“ restoranų Savanorių prospekte ir Islandijos plente, PC „Savas“ Aukštaičių g., šalia „Ledo arenos“ Aukštaičių g. ir kitur. Čia eismą stebi išmaniosios kameros, o duomenys yra apdorojami pasitelkus dirbtinį intelektą. 

„Parkomatic“ kontroliuojamo parkavimo sistemą sukūrė „uniPark“ (UAB „Stova“), prie sistemos kūrimo prisidėjo ir Lietuvos startuolis „Neurotechnologies“.

Pasak „uniPark“ įmonių grupės vadovo Artūro Satkūno, tokio tipo automobilių stovėjimo kontrolė yra pirmoji ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Didžiausia šalyje parkavimo paslaugų bendrovė siekia teikti inovatyvius sprendimus tam, kad palengvintų visų eismo dalyvių komfortą.

„Automobilių mieste kiekvienas metais daugiau, kelyje užtrunkame vis ilgiau. Natūralu, kad žmones ima erzinti net kelios prarastos sekundės. Prie to prisideda ir įvairios kliūtys norint pastatyti automobilį prie verslo ar prekybos centro. Šiuolaikinės technologijos suteikia galimybę sutaupyti laiko ir kartu būti tikram dėl korektiško parkavimo“, – pasakojo A. Satkūnas.

Jo teigimu, „Parkomatic“ sistema diegiama tose aikštelėse, kuriose eismas yra intensyvus, daug žmonių atvyksta trumpam laikui. Užuot stabdžius automobilių srautą barjerais ar kitomis priemonėmis, čia darbą atlieka aikštelėje įrengtos išmaniosios kameros. 

Tokia sistema yra palanki ir vairuojantiems automobilį, ir stovėjimo plotą turinčioms įmonėms, kurios laikosi tvarumo principų, yra nukreipusios žvilgsnį į ateitį.

Kaip atpažinti „Parkomatic“ aikšteles?

Apie pagrindines stovėjimo aikštelėje sąlygas vairuotojai informuojami kelio ženklais – taip pat, kaip ir gatvėje. Šiose aikštelėse dažniausiai suteikiamas tam tikras nemokamo stovėjimo laikas tam, kad žmonės galėtų patogiai apsipirkti ar neskubėti užbaigti verslo susitikimo.

Visų automobilių numeriai yra nuskaitomi įvažiuojant ir išvažiuojant iš aikštelės – taip patikrinama, ar nebuvo viršytas stovėjimo laiko limitas. Už paslaugą reikia atsiskaityti tik viršijus nustatytą nemokamą laiko limitą. Tą galima padaryti išmaniuoju telefonu „uniPark“ programėle arba aikštelėje įrengtuose parkomatuose.

„Parkomatic“ sistema paremta tik skaitmeniniais sprendimais – čia nereikia žmonių kontrolei pačiose aikštelėse, neeikvojamas popierius bilietėliams, nestatomos kliūtys, ribojančios eismo srautus. Tiesa, vairuotojams kilus klausimų dėl galimo pažeidimo, kiekvienas atvejis yra vertinamas papildomai peržiūrint išmaniųjų kamerų užfiksuotą medžiagą.

„Tokia sistema yra palanki ir vairuojantiems automobilį, ir stovėjimo plotą turinčioms įmonėms, kurios laikosi tvarumo principų, yra nukreipusios žvilgsnį į ateitį. Prieš metus pradėję diegti pirmuosius „Parkomatic“ kontrolės sprendimus, matome, kad sistema efektyviai sudrausmina vairuotojus ir užtikrina visų interesus“, – teigė „uniPark“ atstovas A. Satkūnas.

Pasak jo, dėl lengvai individualiai pritaikomo sprendimo ateityje aikštelių su tokia stovėjimo kontrolės sistema tik daugės, todėl vairuotojai turėtų nenuleisti akių nuo kelio ženklų ir tada, kai įvažiavimas į aikštelę atrodo visiškai laisvas.

„Toliau tobuliname „Parkomatic“ sprendimą, siekiame, kad jis taptų dar paprastesnis ir patrauklesnis vairuojantiems žmonėms. Tikime, kad tai yra vienas iš žingsnių į ateities parkavimą, kai atsiskaitymą nuo pradžių iki galo įvykdys išmaniosios sistemos, bet kartu vairuojantys žmonės nepraras asmeninės kontrolės, taip pat bet kurią akimirką galės sužinoti aktualią stovėjimo informaciją“, – sakė A. Satkūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

svarbiausia žiūrėt ženlą, kad tik ne unipark

paprastai tie ženklai pastatyti tik kad būtų, bet tu jų per daug nepastebėtum, ir daugeliu atv ženklas įrengtas kažkur įsukime ar pan, arba greta yra savivaldybės parkavimas ir tu galvoji kad pataikei į miesto parkavimą, o kamera žiūri tiesiai į įvažiuojančio numerius, kai jau mašiną pastatei, tu nežinai kad papuolei į unipark, o tada jau lauk baudos. patarimas - stenkitės nesiparkuot unipark, geriau jau mokamose miesto, ten bent viskas aišku. aplamai nesuprantu kaip kažkoks sušiktas UABas gavo kažkokias teritorijas rinkt mokesčiui, nebent jos privačios.

?????

???? p=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS