Užsienio lietuviai sutrikę: galioja balsavimo biuletenis be antspaudo ar ne? | Diena.lt

UŽSIENIO LIETUVIAI SUTRIKĘ: GALIOJA BALSAVIMO BIULETENIS BE ANTSPAUDO AR NE?

Lietuvos prezidentą bei Europos Parlamentą rinkti užsiregistravę ir nemažai užsienio lietuvių. Jiems balsavimo biuleteniai atsiunčiami paštu. Juos užpildę ir įdėję į specialų voką, jį rinkėjai grąžina į ambasadas ar kitas diplomatines atstovybes. Gavę pakartotinio prezidento rinkimų biuletenius, kai kurie lietuviai sutriko: rinkimų komisijos antspaudo vieta palikta tuščia. Pasipylė svarstymų, kad dėl antspaudo trūkumo jų balsai nebus užskaityti. Kas dėl to kaltas, ką daryti ir kas nutiks su tokiu balsu?

Anglijoje gyvenanti Eglija Vaitkevičė socialiniame tinkle pasidalijo gautu balsavimo biuleteniu. Vieta, kurioje turėtų būti antspaudas, – tuščia. 

„Lietuvos ambasada Londone atsiuntė negaliojantį biuletenį, nes nėra komisijos antspaudo. Paskambinau i ambasadą, atsiprašė. Bet kas iš to? Koks aplaidumas! O gal tyčia?“ – svarstė moteris.

Apie tokį pat atvejį socialiniame tinkle paskelbė ir Prancūzijoje gyvenanti ar viešinti Ieva Sa.

E. Vaitkevičė pokalbio su portalu metu svarstė, kad galbūt ir pirmojo prezidento rinkimų turo metu buvo gavusi tokį pat biuletenį be antspaudo.

„Nežinau, kokį tuomet biuletenį gavau, neatkreipiau dėmesio. Galbūt ir tada antspaudo nebuvo. O jei mano balsas nebuvo užskaitytas?“ – nuogąstavo moteris.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė portalui kauno.diena.lt komentavo, kad taip nutikti galėjo dėl didelės skubos.

„Lietuvos ambasada Londone atsiuntė negaliojantį biuletenį, nes nėra komisijos antspaudo. Paskambinau i ambasadą, atsiprašė. Bet kas iš to?

„Antspaudas turėtų būti uždėtas. Ambasados arba Užsienio reikalų ministerijos. Reikėtų pasiaiškinti šitą situaciją, kodėl taip atsitiko. Galbūt ambasada paskubėjo išsiųsti rinkėjams biuletenius. Laikas tarp pirmo ir antro turo yra labai trumpas, vos tik patvirtinami rezultatai, ambasados turi išsiųsti naujus biuletenius“, – L. Matjošaitytė.

Ar tokie biuleteniai galios? Ko turėtų imtis tokius biuletenius gavę lietuviai? L.Matjošaitytė ragino bet kokiu atveju balsuoti ir užpildytą biuletenį, užklijuotą  išankstinio balsavimo voke, grąžinti ambasadai. 

„Rinkimų komisijos ambasadose, diplomatinėse atstovybėse, į kurias grįš  vokai [su rinkėjų užpildytais biuleteniais ir išankstiniais jų balsais], turės spręsti, ar užskaityti tokius balsus kaip galiojančius ar ne. Biuletenis yra toks saugus dokumentas, jo nelabai suklastosi. Svarbu, kad konkreti ambasada įvertintų, ar galima pripažinti rinkėjo valią, ar ne. Jeigu bus per klaidą išsiųstas neantspauduotas biuletenis, tikėtina, kad komisijos biuletenį užskaitys kaip galiojantį“, – komentavo VRK pirmininkė.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Rasa

Manau,kad makles daromos butent isankstiniuose balsavimuose,jjk lengvai galima sukeist biuletenius vokeliuose, o pasitikrinti rinkejas negali.kol bus slaptas balsavimas,tol makles ir darys.

...

KAM siųst galiojantį biuletenį tai, kuri AIŠKIAI balsuos kitaip nei 'reikia'!

nepatiklus

ir tokiu nesusipratimu yra ne vienas, tai kaip galvoti, rinkimai praejo saziningai ar su klaidomis?Kas gali patiketi, kad uz simonyte balsavo nuskriausti pensininkai ir i uzsieni darbo ieskoti isvyke lietuviai,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS