Ligoninės automobiliais – į šventes ir atostogauti? | Diena.lt

LIGONINĖS AUTOMOBILIAIS – Į ŠVENTES IR ATOSTOGAUTI?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Respublikinės Kauno ligoninės darbuotojais prisistatę asmenys išplatino skundą, kad jų vadovai tarnybinių automobilių neskiria nuo asmeninių – juos naudoja lyg nuosavus. Skundas jau sudomino teisėsaugą. Ligoninės vadovas teigia įtariantis kerštą.

Teigia bijantys susidorojimo

Ilgiausią skundą įvairioms institucijoms adresavę Respublikinės Kauno ligoninės Transporto tarnybos darbuotojais prisistatę asmenys prabilo apie juos piktinantį ir į neviltį varantį, jų teigimu, nederamą ir net nusikalstamą vadovų elgesį. Skunde įvardijami ir galimi konkretūs dokumentų klastojimo, ir galimi lėšų grobstymo atvejai. Kai kurie iliustruojami ir nuotraukomis.

"Reorganizuojant ligoninę ir jos padalinius buvo daug žadama, bet rezultato jokio, nes administracija su generaliniu direktoriumi Linu Vitkumi tik susistatė jam parankius, paslaugius seniai pažįstamus žmones, atleido seniai dirbusius ir jiems neįtikusius, kad galėtų laisvai piktnaudžiauti savo užimamomis pareigomis", – apgailestavo darbuotojai. Skundą jie parašė anonimišką, bijodami vadovų susidorojimo.

"Susumavus visus pažeidimus ir patirtas išlaidas, nešnekant apie nesumokėtus mokesčius valstybei, gausime įspūdingas sumas, dėl to nukenčia kiti ligoninės darbuotojai, o pacientai netenka kokybiškesnių ir geresnių paslaugų", – rašo darbuotojai.

Vežioja ir per atostogas

Remiantis skundu, ligoninės vairuotojai kartais buvo priversti dirbti už ačiū, į darbą jie buvo kviečiami ir per savo atostogas. Teiginiai pagrindžiami ir konkrečiais faktais. Pavyzdžiui, minima, kad 2015 m. ligoninės vairuotojas, būdamas kasmetėse atostogose, paėmė tarnybinį transportą ir važiavo į Kauno oro uostą paimti iš atostogų užsienyje grįžusius L.Vitkų ir buvusį patarėją, dabartinį l. e. p. direktorių valdymui Rimantą Autuką su žmonomis.

Tai užfiksuota nuotraukose, kuriose matyti, kaip minėti asmenys tarnybiniu automobiliu pasitinkami oro uoste. Skunde papildoma, kad R.Autukas iš oro uosto buvo vežamas net į Vilnių.

"Ši 300 km kelionė nebuvo nurodyta automobilio kelionės lape, nuvažiuotus kilometrus nurašant kitai darbo dienai", – rašė skundo autoriai. Anot jų, tai žinojo ir tyliai pasirašė ligoninės Infrastruktūros valdymo skyriaus vadovas Vytautas Armolaitis ir šio skyriaus Transporto tarnybos vadovas Darius Galeckas.

Darbuotojai pridūrė, kad D.Galeckas ir V.Armolaitis susirinkimo metu yra informavę visus, kad ligoninės transportas jokiomis aplinkybėmis negali būti naudojamas asmeniniams tikslams. Buvo pabrėžta, kad tai draudžia šalies įstatymai, ministerijos ir pačios ligoninės patvirtintos taisyklės.

Siūlo palyginti duomenis

Skundo autorių duomenimis, šių metų sausio 8 d. tas pats vairuotojas jau po savo darbo valandų tarnybiniu automobiliu "Toyota" vyko į Vilniaus oro uostą parsivežti parskridusios ligoninės direktorės medicinai Vitalijos Gresevičienės. Pasitikimas taip pat buvo užfiksuotas nuotraukose.

Teigiama, kad vairuotojas dirbo be jokio užmokesčio, jo sugaištas laikas neįtrauktas į darbo grafiką ir oficialiai jam nesumokėta už viršvalandžius, neteisėtai buvo nurašyti sunaudoti degalai, eikvotas ligoninės turtas.

Darbuotojai piktinosi ir tuo, kodėl į naujametį įmonės vakarėlį ligoninės vadovai, taip pat ir už antikorupcijos priežiūrą atsakingas Medicininių inovacijų ir plėtros skyriaus inovacijų ir plėtros koordinatorius Andrius Statkevičius, atvyko tarnybiniais automobiliais.

 

Darbuotojai siūlo palyginti tarnybinių automobilių kelionės lapus ir automobilių judėjimą fiksuojančios GPRS sistemos duomenis. "Tai įrodytų ne vienetinį dokumentų klastojimo atvejį", – įsitikinę skundo autoriai.

Klastojo dokumentus?

Kaip dar vienas galbūt nusikalstamas atvejis minimas ligoninės sąskrydis, surengtas pernai birželio 27 d. Kauno rajone. Nuotraukose iš šventės galima įžvelgti raudoną "Ford Transit", priklausantį ligoninei. Darbuotojų teigimu, šio automobilio kelionės lape tądien nenurodyta jokia kelionė, tačiau ji atsirado kaip vykusi kitą dieną.

Darbuotojai pasakoja nustebę ir dėl to, kad tokias pačias už ligoninės pinigus neva įstaigos transportui pirktas naujas padangas pastebėjo ant generalinio direktoriaus L.Vitkaus nuosavo automobilio.

Skundo autoriai pasiruošę išgyvendinti ir tradiciją, kai nuosavi automobiliai plaunami sutartį su Respublikine Kauno ligonine sudariusioje plovykloje. "Už šią paslaugą apmoka ligoninė, – tvirtinama skunde. – Darosi pikta: žmonės gauna geras algas, užima padėtį visuomenėje, bet tai nekeičia jų tarnybinių nuostatų ir įsitikinimų, kad Respublikinės Kauno ligoninės turtas yra jų nuosavybė."

Pasipiktino nuotraukomis

L.Vitkus teigė, kad skunde paminėti duomenys neatitinka realybės, o nuotraukos padarytos neteisėtai.

"Tai yra neteisėti veiksmai. Kažkas sekė direktorę medicinai V.Gresevičienę, sekė vairuotoją. Seka mane. Tai kas čia yra dabar? Tai gal mane dabar pro langus fotografuoja? Iš tikrųjų būtų labai įdomu pamatyti tas nuotraukas", – išgirdęs apie nuotraukas sakė L.Vitkus.

Pamatęs nuotraukas iš Kauno oro uosto L.Vitkus pripažino, kad vienoje jų užfiksuota jo žmona, jis pats ir V.Autukas. "Bet ši nuotrauka įrodo tik tai, kad mes buvome oro uoste", – komentavo generalinis direktorius.

Kitoje nuotraukoje išvydęs save šalia ligoninės automobilio su aiškiai matomais jo valstybiniais numeriais, L.Vitkus spėjo, kad ši nuotrauka padaryta po jo tarnybinės kelionės.

Prieš tai jis sakė, kad į tarnybines keliones su žmona nevažiuoja.

Vadina netoleruotina praktika

Skundo turiniu jau susidomėjo teisėsauga, apsilankiusi ligoninėje ir paėmusi dokumentus.

Seimo narė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė teigė, kad skundas ją privertė sunerimti. "Susipažinome su skunde išdėstyta problematika, pamatėme nuotraukas ir manau, kad skundas yra pagrįstas. Todėl jį persiuntėme Sveikatos apsaugos ministerijai, kad ši atliktų išsamų tyrimą", – sakė D.Mikutienė.

Ministerijai skundas persiųstas balandžio 1 d.

"Piktnaudžiavimas tarnyba, tarnybinių automobilių naudojimas savo asmeninėms reikmėms yra ydinga praktika. Iš ankstesnių laikų susiformavusi praktika, kad aš viršininkas – man viskas galima, šiais laikais yra netoleruotina", – pabrėžė D.Mikutienė.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja ryšiams su visuomene Ligita Poškaitė-Balkauskė patvirtino, kad skundas gautas ir yra tiriamas. "Šiuo metu daugiau duomenų pateikti negalime, nes dėl gautų skundų vyksta tyrimas. Rezultatai turėtų būti pateikti maždaug per 30 dienų", – "Kauno dienai" teigė patarėja.

Ji pridūrė, kad kitų skundų, išskyrus šią anoniminę informaciją, ministerija negavusi, tačiau 2016 m. yra registruotos dvi pacientų padėkos Respublikinės Kauno ligoninės medikams už puikiai suteiktas paslaugas.


L.Vitkus: tai yra šmeižtas

Respublikinės Kauno ligoninės generalinis direktorius Linas Vitkus teigė, kad yra šmeižiamas, o skundas gali būti kerštas.

– Kaip pakomentuotumėte skunde nurodytus galimus pažeidimus?

 

– Tai yra šmeižtas. Sakykime, faktas, kad vyko ligoninės organizuotas sąskrydis, Naujųjų metų šventė. Į ją ir aš, ir kiti darbuotojai buvo nuvežti tarnybiniais automobiliais, bet, manau, kad visos šios kelionės buvo tinkamai įformintos – dokumentai užpildyti.

– Kokia yra tarnybinių automobilių naudojimo tvarka ligoninėje, kai jų prireikia ne darbo tikslu?

– Tokiais atvejais apmokama ne iš PSDF lėšų, kurios yra skiriamos gydymui, bet iš kitos biudžetinės eilutės. Gydymo kokybė šiuo atveju nenukenčia.

– Kas ir kokiais tikslais gali naudotis ligoninės automobiliais, pavyzdžiui, savaitgaliais?

– Turime net ir kolektyvinę sutartį. Darbuotojai gali naudotis, tik reikia parašyti prašymą. Leidžiame naudotis automobiliais už tai sumokant pagal tam tikrus nustatytus tarifus. Dabar aš jums jų nepasakysiu. Vieni prašo automobilių nuvažiuoti į laidotuves, dar kažkur. Tai yra patvirtinta praktika. Visų darbuotojų prašymų negaliu atsiminti, nes jų būna labai daug. Iš viso turime beveik 1 600 darbuotojų.

– O kaip dėl paėmimo iš oro uostų grįžtant iš atostogų? Tai yra užfiksuota nuotraukose.

– Nežinau, kokias jūs turite nuotraukas. Keliauju į tarnybines keliones, vairuotojas veža į oro uostą.

– Būna, kad į tarnybines keliones išsiruošiate su žmona?

– Ne. Į tarnybines keliones su sutuoktine nesu vykęs. Savo atostogų metu – taip.

– Ar yra atvejų, kai darbuotojas prašomas dirbti jo atostogų metu?

– Žiūrėkite. Aš tikrai keliauju gana nemažai. Atostogauti, į konferencijas, kitas tarnybines keliones. Kai vyksti į tarnybinę kelionę, normalu, kad nuveža ir parveža. Būtų įdomu pamatyti tas nuotraukas, ar ten tikrai ne montažas. Gal aš ten užfiksuotas tarnybinės kelionės metu? Paskui keliu tų nuotraukų legalumo klausimą.

– Bent jau jūs nežinote tokio atvejo, kai vairuotojas buvo paprašytas dirbti per savo atostogas?

– Kada kur atostogauja darbuotojai, aš negaliu žinoti.

– O jūs asmeniškai ar esate kada nors iškvietęs vairuotoją jus kur nors nuvežti ar parvežti, kai šiam buvo atostogos?

– Ne. Kita vertus, jeigu vairuotojas sutiktų tą padaryti, ar čia būtų nusižengimas? Žmogiškąja prasme.

– O kaip dėl viršvalandžių? Daug jų išmokama darbuotojams?

– Ne. Už viršvalandžius stengiamės skirti arba laisvą dieną, arba prie atostogų ją pridedame, arba kitaip grafikus sudėliojame. Stengiamės nemokėti viršvalandžių.

– Ar gali būti klastojami tarnybinių automobilių kelionės lapai? Pavyzdžiui, viena kelionė į juos neįtraukiama, nuvažiuotus kilometrus priskiriant kitos dienos neegzistavusiai kelionei.

– Taip neturi būti. Negaliu atsakyti už darbuotojus, bet jais visais pasitikiu.

– Skunde minima ir tai, kad ligoninė apmoka ir privačių automobilių plovimą.

– Tai irgi yra šmeižtas. Turime pasirašę kelias asmeninių automobilių panaudos sutartis. Bet kad jie važiuotų į plovyklą... Tikrai nemanau. Ta plovykla yra šalia ligoninės. Taip suprasčiau, kad tai yra inscinuacija V.Armolaičiui. Jis gyvena ne per toliausiai nuo ligoninės, taigi ir šalia plovyklos. Natūralu, jeigu jis savo automobilį plauna artimiausioje plovykloje.

– Ar asmeniniam automobiliui naudojate iš ligoninės lėšų pirktas padangas, kaip teigiama skunde?

– Ne. Padangas pirkau pats, turiu čekius.

– Kaip manote, kaip pasibaigs šio skundo tyrimas?

– Aš esu ramus. Jokio nusikaltimo nepadariau. Kreipsiuosi į tarnybas. Manau, kad manęs ir kitų žmonių neturi persekioti ir fotografuoti.

– Kas galėjo jus apšmeižti?

– 2014 m. mes vykdėme reorganizaciją. Man pradėjus dirbti direktoriumi, ligoninėje buvo du filialai ir penki padaliniai. Darbą prarado septyni direktoriai. Virš mano galvos buvo pakibę septyni kalavijai. Gali būti, kad skundas parašytas ir iš pavydo. Mums gana gerai sekasi tvarkytis. Pažiūrėkite, kaip dabar atrodo ligoninė. Baigiame suremontuoti ir iš vidaus, ir iš išorės. Ji jau nebėra laiptai į dangų, kaip anksčiau kartais buvo vadinama. Sakydavo, važiuojate į trečiąją ligoninę – tai tik numirti. Pakeitėme infrastruktūrą, keičiasi ir kultūra. Sutvarkyti ir tualetai. Pagal braižą, manau, kad skundą parašė ne darbuotojų grupė, o vienas žmogus, kurį norime atleisti. Jau senokai buvo pradėtas vidaus audito tyrimas. Surinkta nemažai įrodymų apie galimus pažeidimus. Pastebėta, kad automobilis, su kuriuo jis dažniausiai važinėdavo, savaitgaliais nebūdavo mūsų teritorijoje. Teritorija yra stebima kameromis, buvo patikrinti kamerų įrašai ir nustatyta, kad jis nuolat vėluoja į darbą, tarnybiniai automobiliai nebuvo grąžinami savaitgaliais ir visa kita, ir tai buvo daroma nuolat. Mes vis laukiame to darbuotojo. Bet jis tai pasiima nemokamų atostogų, tai vėl. Ir niekada nesugrįžta į darbą, tad negalime pareikalauti jo pasiaiškinimo ir negalime atleisti.

GALERIJA

  • Ligoninės automobiliais – į šventes ir atostogauti?
  • Ligoninės automobiliais – į šventes ir atostogauti?
Skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (66)

V

Man atrodo viską pakabino ant galecko, nes visi neparankus jam jau išėjo. Vitkus ar Aromolaitis ant savęs galecko bėdų neims.ragai tau galeckai.

kolega

Galima tarti vien dėkingumo žodžius ligoninės vadovui ir pavaduotojai, džiaugtis konstruktyviais sprendimais ir realiomis permainomis .Straipsnyje aprašyta dirbtinai sukurta problema.Iš praeities: darbo metu, pvz.Kauno klinikose, tarpmiestinio ryšio telefonu pasinaudojęs darbuotojas gaudavo sąskaitą kartu su atlyginimo lapeliu; už tarnybinius pietus -taip pat.Gyvenimas tęsiasi!

patriotas

Kad tik viskas būtų ištirta kompetetingai. Žinant mūsų sistemą, labai abejoju, ar vėl nebus prasilenkiama su objektyvumu ir viskas sukarta ant vieno D. Galeckui neparankaus žmogaus pečių. Sveikinu darbuotojus už drąsą. O Galeckui - tiek purvo palikęs po savęs laimingas niekada nebūsi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS