LSMU skundžia kontrolieriaus sprendimą dėl rektoriaus rinkimų | Diena.lt

LSMU SKUNDŽIA KONTROLIERIAUS SPRENDIMĄ DĖL REKTORIAUS RINKIMŲ

  • 2

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) skundžia Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos sprendimą, kuriame universiteto nutarimas rinkti naują rektorių vadinamas nepagrįstu.

„Skundžiama yra ikiteismine tvarka – pasinaudojant kaip galima taikesnėmis priemonėmis. O motyvai yra tie, kad tikrai manome, kad sprendimas nepagrįstas, ir galų gale kontrolierius užuot nusprendęs kažką, daro prielaidas, kas nedera sprendimams Lietuvos Respublikos vardu – tai dėl to“, – BNS ketvirtadienį sakė LSMU Juridinės tarnybos vadovas Virginijus Kližentis.

LSMU rektoriumi praėjusių metų rugsėjo 18 dieną perrinktas profesorius Remigijus Žaliūnas. Jis šiam universitetui vadovauja nuo 2010 metų. Prieš tai R.Žaliūnas vadovavo ir Kauno medicinos universitetui, kuris po susijungimo su Lietuvos veterinarijos akademija tapo LSMU. Akademinės etikos kontrolieriui skundą dėl rinkimų pateikė juose dalyvavusi Irena Misevičienė, kurios teigimu, rektorių turėjo rinkti naujos kadencijos universiteto Taryba.

Prieš savaitę Etikos kontrolieriaus taryba paskelbė sprendimą, kuriame nurodoma, kad „atsižvelgiant į (...) tai, kad duomenys, pagrindžiantys būtinybę išrinkti rektorių  antrai kadencijai, nesibaigus rektoriaus pirmai kadencijai, Tarnybai nebuvo pateikti, darytina prielaida, kad Tarybos 2015 metų balandžio 24 dienos sprendimas „Dėl viešojo konkurso rektoriaus pareigoms eiti paskelbimo“ yra nepagrįstas“.

Akademinės etikos kontrolierius Vigilijus Sadauskas, BNS komentuodamas sprendimą sakė, kad universitete nesant nustatytos vidaus tvarkos, kada skelbiami rektoriaus rinkimai, šia data galima manipuliuoti.

„Klausimas yra atviras ir net retorinis – kas gali paneigti, kad jie likus dvejiem metams iki rektoriaus kadencijos nepaskelbs naujų?“ – tuomet svarstė V.Sadauskas.

LSMU su tokiu vertinimu nesutinka. Pasak V.Kliženčio, bus siekiama, kad sprendimas būtų pakeistas.

„Toks, koks jis yra dabar, būtų labai blogas precedentas – iš esmės kontrolierius, priimdamas tokį sprendimą, kuris yra prielaida, tačiau apie labai svarbų procesą, paleidžia netikrą informaciją: ar tai sprendimas, ar prielaida, bet kiekvienas žmogus suprastų kitaip. O aukštųjų mokylų autonomija apima ir galimybę formuoti savo valdymo organus teisės aktų nustatyta tvarka ir kai nenustatytas, nekonstatuotas pažeidimas, tačiau sakoma, kad sprendimas buvo nepagrįstas, tai tokia dvejopa situacija“, – kalbėjo LSMU teisininkas.

Šių rektoriaus rinkimų aplinkybės yra nagrinėjamos ir teisme pagal kito rektoriaus rinkimuose dalyvavusio kandidato – Juozo Pundziaus – skundą. J.Pundzius prašo negaliojančiu ir neteisėtu pripažinti LSMU nutarimą dėl R.Žaliūno išrinkimo universiteto rektoriumi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

laura

Su tokiais musu edicina ir ira tokia kokia ira,aldo berniukai

Remis

Gal Juozukas pasakys: " kas ponulio uošvis y? buvusių nebūna, ania? grab aus kas tik kur ne kur..?"

SUSIJUSIOS NAUJIENOS