LSMU telks į humanistinę diskusiją: ciklas „Levinas Kaune“ – apie atsakomybę ir rūpesčio etiką | Diena.lt

LSMU TELKS Į HUMANISTINĘ DISKUSIJĄ: CIKLAS „LEVINAS KAUNE“ – APIE ATSAKOMYBĘ IR RŪPESČIO ETIKĄ

  • 0

Solidus renginių ciklas „Levinas Kaune“ telks diskutuoti apie atsakomybę ir rūpesčio etiką.

Liepos 4–8 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Emanuelio Levino centras kartu su LSMU Bioetikos katedra ir partneriais iš SIREL (Prancūzija) organizuoja penkių dienų renginių ciklą, skirtą Emanuelio Levino asmenybei, gyvenimui, filosofijai ir Europos vertybėms iš E.Levino perspektyvos.

Šiandien, pasauliui atsidūrus beprasmio karo akivaizdoje, stebint, kaip žudomi žmonės, išgyvenant pandemijas ir dar neregėtas migrantų krizes, neišvengiamai kyla klausimų apie žmogiškumą, vertybes, santykius, mirtį, kaltę ir atsakomybę.

Tie patys klausimai rūpėjo ir pasaulinio garso lietuvių kilmės filosofui E.Levinui, kuris asmeniškai patyrė pasaulinių karų baisumą ir artimųjų netektis.

Išgyvenęs pragarą, jis matė prasmę kalbėti apie atleidimą, rūpestį, autentišką, glaudų, kartu atsakingą santykį su kitu (asmeniu), nuolat pabrėžė atsakomybę už kitą.

Šiandien E.Levinui drąsiai priskiriame moralinio autoriteto vaidmenį, o jo filosofinės įžvalgos tampa vertybių projekcija, perspektyva. E.Levinas yra filosofas, kurio mintys kviečia pakilti į aukštesnį, kilnesnį atsakomybės lygį. Atsakomybė, kurios ypač reikia šiandien.

E.Levino ankstyvieji metai prabėgo Kaune, vėliau jis pasirinko studijas Vakarų universitetuose, o tapęs Prancūzijos piliečiu visam laikui įsitvirtino Paryžiuje.

„Levinas Kaune“ – taip pavadintas ciklas, kuriame lankysis ir E.Levino dukra Simone Hansel, specialiai šia proga atvyksianti iš Paryžiaus į Kauną.

Svarbiausias savaitės įvykis – tarptautinė konferencija „Jaunasis Levinas“, kurioje pranešimus skaitys žymiausi E.Levino tyrėjai ne tik iš Europos, bet ir iš Kanados, JAV, Japonijos, Ukrainos: Jeanas-Michelis Salanskis, Joëlle Hansel, Andrius Valevičius, Alainas Davidas, Corinne Enaudeau, Davidas Langas, Jeanas François Rey ir kt.

E.Levino filosofija turėjo didžiulės įtakos žymiajam kovotojui už žmogaus teises, disidentui, Čekoslovakijos, vėliau – Čekijos prezidentui Vaclavui Havelui, tad neatsitiktinai į Kauną pasveikinti konferencijos dalyvių atvyks ir Čekijos ambasadorius Jo Ekscelencija Vítas Korseltas.

E.Levino idėjos natūraliai įsilieja į sveikatos priežiūros kontekstą. E.Levino etika kalba apie susitikimą su kitu, atsakomybę už kitą (pacientą), santykių pažeidžiamumą ir žmogiškumą, atsigręžimą į konkrečius žmogaus poreikius, rūpestį, kuris sumažintų skausmą, kančią ir nepaliktų žmogaus vieno mirties akivaizdoje.

Remiantis E.Levino apmąstymais ir pritaikius jo idėjas mūsų laikų aktualijoms, turėtume padaryti viską, ką galime, kad išlaikytume pagarbą asmeniui ir išsaugotume jo orumą, nes nieko svarbesnio palaikant santykį su kitu asmeniu nėra.

Rūpesčio etikos perspektyva, įkvėpta E.Levino idėjų, kviečia gydytojus, slaugytojus, socialinius darbuotojus ir kitus sveikatos specialistus iš naujo apsvarstyti savo profesijos misiją, vertybes, santykį su pacientu.

Solidus renginių ciklas siekia plačiai skleisti žinią apie iki šiol nepakankamai pažintą vieną žymiausių XX a. filosofų ir sugrąžinti jį į lietuviškojo regėjimo lauką.

Renginio programa: https://www.levinasinkaunas.com/.

Išgyvenęs pragarą, E.Levinas matė prasmę kalbėti apie atleidimą, rūpestį, autentišką, glaudų, kartu atsakingą santykį su kitu (asmeniu), nuolat pabrėžė atsakomybę už kitą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS