Mirė artimasis: svarbiausi žingsniai, ką daryti | Diena.lt

MIRĖ ARTIMASIS: SVARBIAUSI ŽINGSNIAI, KĄ DARYTI

  • 2

Net jeigu mirtis atėjo po ilgos ligos, ir netekčiai, atrodo, buvo galima pasiruošti, emocinis sukrėtimas artimiesiems – vis tiek bedugnis. Užgriuvę organizaciniai rūpesčiai ir pareigos situacijos tikrai nepalengvina. Netektis atneša ir daug skausmo, tačiau kartu – ir nežinomybės, sumaišties, ką daryti, kur kreiptis, kaip elgtis. Kauno „Tylos namų“ vadovas Vytis Sidabras aptaria svarbiausius aspektus.

Mirties liudijimas

V. Sidabras ir „Tylos namų“ komanda susiduria su pačiais įvairiausiais atvejais, artimųjų situacijomis, pačiomis įvairiausiomis asmeninėmis žmonių istorijomis. Kiekvienas netekties skausmą patiria ir su juo tvarkosi skirtingai. Kad ir kiek stiprus ir organizuotas būtų žmogus, vienas svarbiausių patarimų mirties akivaizdoje – neužsikrauti visų rūpesčių vien tik ant savo pečių, leisti prisidėti ir kitiems, šią sunkią emocinę naštą su kuo nors pasidalyti.

Dažnai skaudžioji žinia apie netektį pasiekia iš ligoninės, kurioje artimajam buvo teikiama pagalba dėl ligos ar traumų. „Tokiu atveju sulaukus žinios apie mirtį, visų pirma, reikia gauti mirties liudijimą iš skyriaus, kuriame buvo gydomas artimasis. Tokį liudijimą, jeigu aiški mirties priežastis, išrašo gydęs medikas“, – nurodė V. Sidabras.

Mirus pacientui kūnas pervežamas į ligoninės Patologijos skyrių ir patalpinamas į šaldymo patalpą/šaldytuvą. Visi asmeniniai daiktai saugomi skyriuje ir atiduodami artimiesiems.

Gali prireikti tyrimo

Jeigu žmogus mirė namie, apie tai nedelsiant reikia informuoti tarnybas telefonu 112. Mirtį konstatuoja atvykę medikai. Jeigu aiški mirties priežastis, mirties liudijimą vadovaudamasis greitosios medikų pateiktais duomenimis, išduos šeimos gydytojas.

Jei žmogus mirė gatvėje, reikia kviesti greitąją medicinos pagalbą, o tuo pačiu ir policijos pareigūnus. Jeigu mirties priežastis buvo neaiški, kad ir kur žmogus būtų miręs, atliekamas mirties priežasties nustatymo tyrimas.

„Kai policijos pareigūnai atliks savo veiksmus, mums surašys užduotį ir vešime kūną į Valstybinę teismo medicinos tarnybą“, – teigė V. Sidabras. „Tylos namai“ yra laimėję konkursą šioms paslaugoms teikti. Ekspertizė atliekama visais atvejais, kai negaunamas mirties liudijimas. Tyrimo metu nustačius mirties priežastį, mirties liudijimą išduoda Valstybinė teismo medicinos tarnyba.

„Tylos namų“ nuotr.

Kūno paruošimas

Turint mirties liudijimą sekantis žingsnis – velionio kūno paėmimas ir paruošimas šarvojimui. Higienos normos numato, kad velionio kūną paruošti šarvoti gali tik specialistai.

„Be mirties liudijimo nei mes galime imtis kokių nors veiksmų, nei galima kreiptis dėl leidimo laidoti ir kapo duobės. Turint mirties liudijimą, nėra laiko limito, per kurį reikia apsispręsti, ką daryti toliau. Tačiau atkreipiame dėmesį, kad kuo ilgiau galvosite, tuo didesnė tikimybė, kad mirusiojo kūnas bus paveiktas laiko sukeliamų komplikacijų. Kūnas gali pakisti: pakeisti spalvą, imti skleisti nepageidaujamą kvapą ir t.t.“ – vardijo V. Sidabras.

Laidojimų namų atstovai pakonsultuos bet kuriame etape, o prireikus ir pasirūpins daugybe aspektų.

Esame tam, kad nuo jūsų pečių nuimtumėm kuo daugiau naštos.

Leidimas laidoti

Dar vienas punktas – leidimas laidoti. „Jeigu neturite šeimos kapo ir norite naujo, jums priklausys Vainatrakio kapinės. Tai yra pagrindinės veikiančios Kauno miesto kapinės. Visais atvejais reikia kreiptis į kapinių administratorių“, – patarė V. Sidabras.

Kauno miesto savivaldybė savo interneto svetainėje nurodoma, kad leidimas laidoti išduodamas mirusiojo giminaičiams, sutuoktiniui (-ei) ir kitam laidojimą organizuojančiam asmeniui, pateikusiam rašytinį prašymą ir mirties liudijimą. Jeigu kalba eina apie esamą (turimą) kapavietę, būtinas kapavietę prižiūrinčio asmens prašymas ir (ar) rašytinis sutikimas.

Leidimo reikia kreiptis ir norintiems palaidoti žmogaus palaikus urnoje naujoje kolumbariumo nišoje I Romainių, Seniavos ar Petrašiūnų kapinėse. Būtinas mirties liudijimas ir konkretaus asmens palaikų kremavimą patvirtinantis dokumentas.

„Tylos namų“ nuotr.

Patys arba kreiptis pagalbos

Kalbant apie palaidų kremavimą, neretai artimiesiems kyla klausimų ir dar daugiau nežinomybės. „Viskas labai paprasta. Kreipiatės į mus ir mes sutvarkysime visus reikiamus dokumentus. Paprastai dokumentų sutvarkymas, kūno nuvežimas, kremavimas, pelenų parvežimas – visa tai suspėjama per parą. Retais atvejais – šiek tiek ilgiau, jeigu krematoriume yra susidariusi eilė“, – aiškino V. Sidabras.

Į savivaldybę taip pat galima kreiptis dėl laidojimo pašalpos ir dėl tikslinės kompensacijos gavėjo mirties atveju.

Prašymus minėtoms išmokoms gauti gali padėti pateikti ir laidojimo paslaugų bendrovė.

„Esame tam, kad nuo jūsų pečių nuimtumėm kuo daugiau naštos“, – akcentavo „Tylos namų“ vadovas.

GALERIJA

  • Mirė artimasis: svarbiausi žingsniai, ką daryti
  • Mirė artimasis: svarbiausi žingsniai, ką daryti
  • Mirė artimasis: svarbiausi žingsniai, ką daryti
  • Mirė artimasis: svarbiausi žingsniai, ką daryti
  • Mirė artimasis: svarbiausi žingsniai, ką daryti
„Tylos namų“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tai

Vadinasi negaliu būti legaliai palaidotas šeimos kape, nes po nanęs nebus kam duoti leidimą tame kape laidoti.

patarimas

reikia paskelbti visai Lietuvai, kaip tai padarė Zvonkuvenė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS