Mokyklų jungtuvės – laikinas šiaudas mokiniams? | Diena.lt

MOKYKLŲ JUNGTUVĖS – LAIKINAS ŠIAUDAS MOKINIAMS?

Kitą savaitę miesto taryba balsuos, kad dalis Šančių vidurinės mokyklos patalpų būtų perduotos J.Jablonskio gimnazijai. Kam Žaliakalnyje įsikūrusiai gimnazijai reikia patalpų Šančiuose?

Kitą savaitę miesto taryba balsuos, kad dalis Šančių vidurinės mokyklos patalpų būtų perduotos J.Jablonskio gimnazijai. Kam Žaliakalnyje įsikūrusiai gimnazijai reikia patalpų Šančiuose?

Tęs mokslus

"Nuo rudens mūsų mokykla tampa pagrindine, ir norime vaikams užtikrinti ugdymo tęstinumą, todėl vienuoliktos–dvyliktos klasių mokiniai taps J.Jablonskio gimnazijos gimnazistais, bet toliau mokysis mūsų patalpose", – patalpų perdavimo priežastį įvardijo Šančių vidurinės mokyklos vadovas Romanas Jasulaitis. Jis nuramino, kad niekas šios švietimo ir ugdymo įstaigos uždaryti neketina.

Jo duomenimis, iki šiol mokykloje mokėsi apie 400 vaikų. Nuo rugsėjo Šančių pagrindinėje mokykloje liks beveik 300 mokinių, o likusieji vienuoliktokai ir dvyliktokai taps J.Jablonskio gimnazijos gimnazistais.

"Darome, kad vaikams būtų geriau, ir džiaugiamės, kad miesto taryba tai supranta, nes mažos mokyklos finansiškai neišsilaiko. Ateityje žiūrėsime, kaip bus", – svarstė Šančių vidurinės mokyklos direktorius.

R.Jasulaitis atkreipė dėmesį, kad mieste įgyvendinus mokyklų tinklo pertvarką, Šančiuose ir Panemunėje nelieka nė vienos valstybinės mokyklos, užtikrinančios ugdymą iki dvyliktos klasės.

Šv.Mato vidurinė mokykla, siekdama išsaugoti ugdymą nuo pirmos iki dvyliktos klasės ir bandydama išvengti reformos, prisiglaudė po Vilkaviškio vyskupijos sparnu ir tapo privačia katalikiška mokykla. Pasak R.Jasulaičio, nemažai vaikų, gyvenančių Panemunėje, norėtų lankyti Šančių vidurinę mokyklą, tačiau didžiausia kliūtis – uždarytas Panemunės tiltas.

Naudos nepajus

"Vienuoliktos ir dvyliktos klasių vaikus priskyrė mūsų gimnazijai, nors jie toliau mokysis savo mokyklos patalpose, bet gaus mūsų gimnazijos atestatus. Vaikams nereikės keisti aplinkos ir važinėti į miesto centrą. Bendradarbiausime", – apie numatomą pertvarką kalbėjo J.Jablonskio gimnazijos direktorius Vytautas Gylys. Anot jo, dauguma mokytojų bus taip pat iš Šančių mokyklos, nes atstumai tarp mokyklų dideli, ir gana keblu suderinti pamokų grafikus.

J.Jablonskio gimnazijos vadovas neslėpė, kad tokia draugystė – tik laikinas sprendimas dvejiems metams, kol mokyklą baigs Šančių vidurinės mokyklos vienuoliktokai ir dvyliktokai. "Matysime, ar tai pasiteisins, bet, ko gero, tai laikina. Mums iš to nebus jokios finansinės naudos, tik darome gera vaikams ir tėvams", – įsitikinęs V.Gylys.

Jis sukritikavo Kauno mokyklų norą kuo ilgiau atidėlioti švietimo ir ugdymo įstaigų tinklo pertvarką. "Jau seniai reikėjo tai padaryti. Dabar susikūrė keistų darinių (mokyklų, kurioms buvo padarytos tam tikros išimtys – aut. past.). Ir gimnazijoms, ir vaikams nuo to tikrai ne geriau", – tikino direktorius.

Gelbėjo ir Aleksotą

Savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas patvirtino, kad tokia mokyklų draugystė jau ne pirma Kaune. Kiek anksčiau miesto taryba yra nusprendusi dalį J.Dobkevičiaus vidurinės mokyklos, kuri rudenį taps progimnazija, patalpų perduoti S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijai.

"Aleksote galėjo nelikti nė vienos vidurinį ugdymą teikiančios mokyklos. Siekėme išsaugoti ugdymo tęstinumą iki dvyliktos klasės Aleksoto rajone", – aiškino A.Bagdonas.
Dabar situaciją keičia tai, kad Šv.Pranciškaus vidurinė mokykla akredituota kaip savito ugdymo principus taikanti gimnazija, kurioje vaikai galės mokytis nuo pirmos iki dvyliktos klasės. Anksčiau ši mokykla bandė išsaugoti dvylika klasių, tapdama katalikiška. Dabar ji skelbia diegsianti ekologijos ir aplinkos technologijų ugdymo programas.
"J.Urbšio vidurinės mokyklos mokiniams sudaryta galimybė mokslus baigti savo mokykloje", – pridūrė A.Bagdonas. Taryba nusprendė, kad J.Urbšio vidurinė mokykla bus pertvarkyta į pagrindinę.

Mokyklas siūlys nuomoti?

Sprendimo projektas dėl Šančių vidurinės mokyklos patalpų perdavimo J.Jablonskio gimnazijai grindžiamas tuo, kad mokyklų draugystė padės efektyviai naudoti savivaldybės turtą. Bet jei tai tik laikinas sprendimas, kaip tas turtas – mokyklos patalpos – bus naudojamas, šiam eskperimentui pasibaigus?

"Jos ir toliau bus naudojamos ugdymo reikmėms. Juk mokyklose kuriamos laboratorijos, skaityklos ir bibliotekos. Dalies pastato nenugriausi", – bandė aiškinti A.Bagdonas.
Jis užsiminė ir apie dar vieną būdą, kaip panaudoti ištuštėjusių mokyklų patalpas. "Mokyklos gali nuomoti patalpas ir gauti už tai nuompinigių. Aišku, tik toms įstaigoms, kurios netrukdo švietimui", – pabrėžė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas.

GALERIJA

  • Mokyklų jungtuvės – laikinas šiaudas mokiniams?
  • Mokyklų jungtuvės – laikinas šiaudas mokiniams?
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

2 barbosas

Iš tiesų esmė tokia ir buvo tarybiniais laikais, kad turėjai eiti pagal gyvenamąją vietą priskirtai mokyklai, su retormis išimtimis, tam, kad nebutų problema susisiekimas. Aš kadangi gyvenau žemuosiuose Šančiuose, ėjau į 7 vid. (arba dabar Šančių vid.).

sanciske

Tikra tiesa, kad patys sanciu gyventojai dergia mokykla ir vaikus leidzia mokytis i kitas mokyklas nors gyvena visai salia mokyklos

Aura

Kam reikia vaidinti reformą? Viskas lieka po senovei (ir mokiniai tose pačiose klasėse, ir mokytojai), tik atestatus vaikai gaus su gimnazijos, su kuria neturėjo jokių ryšių, pavadinimu? Kokia prasmė, ką sutaupom?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS