Naujas vaikų darželis Kaune: modernios erdvės miesto vaikams | Diena.lt

NAUJAS VAIKŲ DARŽELIS KAUNE: MODERNIOS ERDVĖS MIESTO VAIKAMS

  • 11

Kauno miesto savivaldybė pasirašė sutartį dėl naujo darželio statybų Šilainiuose. Kuršių gatvėje iškils modernus 2,7 tūkst. kv. m. ploto, vieno aukšto pastatas. Jame bus įrengta 200 vietų lopšelio ir darželio auklėtiniams ir apie pusšimtį – darbuotojams. Tai bus pirmoji miesto ikimokyklinio ugdymo įstaiga, „nuo nulio“ pastatyta Kaune per visą nepriklausomybės laikotarpį.

„Postūmį naujo darželio statyboms davė tvirtas Vyriausybės palaikymas – skirta pusantro milijono eurų. Tai yra beveik pusė visos projekto vertės. Tokia finansinė injekcija leido pradėti darbus nieko nelaukiant. Norisi, kad mažieji kauniečiai augtų šiuolaikiškoje, patogioje aplinkoje, todėl nuo pat pradžių nesižvalgėme į trumpalaikių konstrukcijų sprendimus, bet projektavome jaukų, šiuolaikišką pastatą“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

12 lopšelio ir darželio grupių

Pagal sutartį 3,4 mln. eurų kainuosianti ugdymo įstaiga bus pastatyta per 19 mėnesių. Šiuo metu rengiamas darbų planas, ruošiamasi aptverti ir įrengti statybvietę. Dar šią vasarą turėtų prasidėti realūs darbai.

Postūmį naujo darželio statyboms davė tvirtas Vyriausybės palaikymas – skirta pusantro milijono eurų.

A+ energetinio naudingumo klasės darželį statys nemažą patirtį turinti bendrovė „Statybų vizija“, Kauno mieste jau įgyvendinusi Veršvų gimnazijos pradinės mokyklos pastato projektą Romainiuose ir šiomis dienomis baigianti statyti naująją irklavimo bazę ant Lampėdžių ežero kranto.

Naujame darželio pastate bus įrengta 12 grupių, taip pat sporto, užsiėmimų salės, valgykla, specialistų kabinetai ir kitos reikiamos patalpos. Įstaigą lankys 200 vaikų, kuriuos ugdys daugiau kaip 50 specialistų.

Projektuojamos dvi lopšelio grupės. Taip pat numatytos keturios grupės vyresniems auklėtiniams nuo 2 iki 3 metų amžiaus, kurias lankys po 15 vaikų ir šešios grupės nuo 3 metų iki priešmokyklinio ugdymo pradžios, talpinančios po 20 vaikų.

Pradžia naujiems projektams

Vaikų darželio projektą parengė bendrovės „Simper“ architektų ir inžinierių komanda. Pasak autorių, projektuojant pastatą didžiausias dėmesys buvo skirtas darželio vidaus ir lauko erdvių funkcionalumui. Darželis išsiskirs jaukia aplinka ir žaidimų erdvėmis, kurios skatins vaikų judrumą bei smalsumą.

„Vidaus erdvių sprendimuose siekta multifunkciškumo, galimybės transformuoti erdves, atsižvelgiant į ugdymo procese iškylančius poreikius. Projekte pasitelkti energetiškai efektyvūs inžineriniai sprendimai, vertinta palankaus patalpų mikroklimato kūrimo būtinybė“ , – kalbėjo bendrovės „Simper“ direktorius Vilmantas Padaiga.

V. Matijošaitis teigia, kad naujasis darželis Kuršių gatvėje tebus įžanga tolesniems darbams: „Akivaizdu, jog augančiam Kaunui reikia daugiau ugdymo įstaigų, todėl naujam gyvenimui rengiamės prikelti ir buvusį darželį Vilijampolėje, Jūratės gatvėje. Nuolat atnaujiname ir remontuojame esamus darželius, nes miesto pareiga yra užtikrinti vaikams pačias geriausias sąlygas augti.“

Daugiau darželių kauniečiams

Pasak mero, dar vieną darželį Šilainių seniūnijoje planuojama statyti Romainiuose, Vijūkų gatvėje. Šiuo metu rengiami priešprojektiniai pasiūlymai, kurių pagrindu bus ruošiamas techninis projektas. Šį darželį turėtų sudaryti 14 grupių.

„Šilainiuose gyvena beveik 60 tūkstančių gyventojų, tai didžiausia Kauno ir net visos šalies seniūnija, todėl visiškai natūralu, kad nauji darželiai projektuojami būtent šioje miesto dalyje. Nuolat stebime situaciją ir darbus planuojame kelerius metus į priekį, kad suspėtume su augančiu miestu“, – kalbėjo Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Tuo metu Vilijampolėje, Jūratės gatvėje naujam gyvenimui netolimoje ateityje bus prikeltas buvęs darželis. Jau rengiamas techninis projektas, o iki metų pabaigos konkurso būdu planuojama išrinkti rangovą. Čia įsikurs devynios grupės.

Darbai visame mieste

Iš viso Kaune šiuo metu veikia 93 ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Darželiai nuolat atnaujinami: pastatai apšiltinami, tvarkoma įstaigų aplinka, modernizuojami sanitariniai mazgai, virtuvės ir patalpos.

„Darželių remontas ir atnaujinimas – nuolatinis ir nenutrūkstamas procesas. Darbų spektras varijuoja nuo čiaupo pakeitimo iki fasado ir stogo apšiltinimo, kiemo ir visos aplinkos tvarkymo“, – teigė Kauno savivaldybės Aprūpinimo skyriaus vedėjas Artūras Andriuška.

Pasak jo, esminis lūžis remontuojant darželius buvo pasiektas 2016–2017 metais, kuomet buvo atnaujinta per 200 sanitarinių mazgų, taip pat daug dėmesio skirta įstaigų virtuvėms modernizuoti.

Šiuo metu atnaujinimo darbai vyksta „Ežiuko“ (A. Mapu g. 12), „Boružėlės“ (Bitininkų g. 21), „Šnekučio“ (Kariūnų pl. 7) darželiuose, čia apšiltinami pastatų fasadai bei stogai, renovuojamos vidaus erdvės. Darbai įsibėgėja ir darželyje „Svirnelis“ (S. Lozoraičio g. 24) bei Kauno Žaliakalnio darželyje-lopšelyje.

GALERIJA

  • Naujas vaikų darželis Kaune: modernios erdvės miesto vaikams
  • Naujas vaikų darželis Kaune: modernios erdvės miesto vaikams
  • Naujas vaikų darželis Kaune: modernios erdvės miesto vaikams
  • Naujas vaikų darželis Kaune: modernios erdvės miesto vaikams
Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Žilvinas Ručys

Aferistai darželius ir mokyklas pardavė saviems prestižinėse vietose. O čia dar neaišku kieno sklypas, bet aišku kad nelabai ką statyti galėtu.

Paulius

Kaune tik Valstybines svietimo istaigos. Jokiu Mortu po 1 eura kad cia nebutu.

Jonė

Vienus darželius naikina, kitus stato. Dainavos mikrorajone prie mano namų buvo trys darželiai tai liko vienas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS