Nelegalias statybas Kauno centre bando įteisinti per teismus | Diena.lt

NELEGALIAS STATYBAS KAUNO CENTRE BANDO ĮTEISINTI PER TEISMUS

Nelegalios statybos pačiame Kauno centre sustabdytos, tačiau statytojas bando įteisinti projektą. Vienas teismas paliko galioti institucijų sprendimą, kad statinys neteisėtas bei turi būti nugriautas.

Nelegalios statybos

"Kauno diena" rašė apie nelegalias statybas pagrindinėje Kauno pėsčiųjų gatvėje. Laisvės al. 15B dar pernai sparčiai turėjo kilti pamatai, sienos ir jau buvo pradėtas dengti stogas, nors statytojai jokių leidimų neturėjo.

Po dienraščio užklausos dėl miesto centre vykstančių statybų, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) surengė patikrinimą ir paaiškėjo, kad statybos vyksta nelegaliai.

"Vasario pabaigoje statybos vietoje nustatyta, kad valstybinėje žemėje, nesuformuotame sklype Laisvės al. 15B, įrengti monolitinio betono pamatai. Šią statybą leidžiančio dokumento, registruoto informacinėje sistemoje "Infostatyba", nėra. Kokios paskirties statomas statinys, nustatyti nėra galimybės", – dar praėjusiais metais "Kauno dienai" komentavo VTPSI atstovai.

Inspekcijai susisiekus su bendrovės "Nidasa" vadovais, kuriai priklauso dalis statomo pastato, buvo pateikti beveik prieš vienuolika metų išduoti leidimai ir ūkinio pastato rekonstrukcijos projektas.

Įpareigojo nugriauti

VTPSI atliko tyrimą, ar pateikti dokumentai galioja ir ar nereikėjo gauti naujų statybos leidimų. Išnagrinėję turimą informaciją specialistai nustatė, kad statybą leidžiančių dokumentų nėra. Todėl statytojus įpareigojo miesto centre stabdyti darbus ir nugriauti jau pastatytą objektą.

"Kauno departamentas nustatyta tvarka pradėjo savavališkos statybos padarinių šalinimo procedūrą. 2017 balandžio 5 d. departamentas surašė savavališkos statybos aktą bei privalomąjį nurodymą nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų, išskyrus darbus, kuriuos būtina atlikti šalinant savavališkos statybos padarinius, apsaugoti statybvietę ir aplinką.

2017 gegužės 2 d. departamentas statytojui surašė privalomąjį nurodymą iki praėjusių metų spalio 25 d. pašalinti savavališkos statybos padarinius sklype", – konstatuota VTPSI išvadoje.

Bando laimę teismuose

"Kauno diena" pasidomėjo, kodėl nevykdomas VTPSI sprendimas ir Laisvės al. 15B pastatas vis dar stovi. Tiesa, kol kas aplink pastatą nėra darbininkų, statybos taip pat toliau nevyksta.

Paaiškėjo, kad savininkai bando minti teismų kelius ir įrodyti, kad daugiau nei prieš dešimtmetį išduoti dokumentai vis dar galioja. Vieną teismą statytojai jau pralaimėjo, dabar laukiama aukštesnės instancijos teisėjų verdikto, todėl pastatas kol kas toliau negali būti nei statomas, nei griaunamas.

"Statytojas teismui apskundė Inspekcijos surašytą savavališkos statybos aktą ir privalomuosius nurodymus pašalinti savavališkos statybos padarinius bei nevykdyti tolesnių statybos darbų. 2018 m. kovo 5 d. Kauno apylinkės teismo sprendimu, civilinėje byloje statytojo ieškinį atmetė.

Statytojas dėl Kauno apylinkės teismo priimto sprendimo pateikė apeliacinį skundą. Kol vyksta teisminiai procesai, negalime vykdyti tolesnių savavališkos statybos padarinių šalinimo procedūrų", – komentavo VTPSI atstovai.

GALERIJA

  • Nelegalias statybas Kauno centre bando įteisinti per teismus
  • Nelegalias statybas Kauno centre bando įteisinti per teismus
  • Nelegalias statybas Kauno centre bando įteisinti per teismus
  • Nelegalias statybas Kauno centre bando įteisinti per teismus
  • Nelegalias statybas Kauno centre bando įteisinti per teismus
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ats. 2 Z_______Z

Tai, kad stato visai kiti žmonės, perparduota jau kelintoms rankoms:) tik nori užsigrobti gerą kąsnelį.

ats. Z-------------z

Linkiu,kad neteisetai pastatytas pastatas butu nugriautas. Uztenka,kad konservatoriu valdymo laikotarpiu buvo isigalejusi sita praktika neteisetu statybu,kurios po to buvo iteisinamos. As manau, statinys Laisves alejoje labai skanus kasnelis. Bet laikas uzbaigti konservatoriu toleruojamus neleistinu statiniu iteisinimus. Griauti ir kuo greiciau,kad kitiems dingtu noras butu gudresniems uz gudrius!

Z_____________Z

Linkiu šiems statytojams bylą laimėti. Jei leidimas buvo duotas, koks skirtumas kada pastatas pradėtas statyti? Kada turėjo pinigų, tada ir pradėjo. Dar jei čia kas nors kitas būtų ėmesis naujų statybų ir tų tikslų negalėtų įvykdyti dėl kažkieno užsiimtos vietos, kurioje niekas nestatoma, tai būtų kitokia kalba. O dabar kai leidimą turintis žmogus ėmė dirbti ir darbai jau įpusėjo, jiems kelti pavydo spektaklius ir liepti nusigriauti yra paprasčiausiai nežmoniška.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS