Nemuno salą užplūdo gyvūnų mylėtojai: ką reikia žinoti apie keturkojų saugumą? | Diena.lt

NEMUNO SALĄ UŽPLŪDO GYVŪNŲ MYLĖTOJAI: KĄ REIKIA ŽINOTI APIE KETURKOJŲ SAUGUMĄ?

Penktadienio ryte gyvūnų mylėtojai rinkosi į Nemuno saloje vykusį renginį „Keliaukime saugiai su augintiniais“, kurį organizavo Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Didžioji dalis renginio dalyvių atvyko kartu su savo keturkojais, todėl šalia „Žalgirio“ arenos visą rytą skambėjo šunų lojimas.

Nuobodžiaujančių nebuvo

Renginio metu žmonės lankėsi su gyvūnais susijusių organizacijų palapinėse. Dalyviai galėjo sužinoti apie kaniterapiją (terapija su šunimis), gyvūnų prieglaudų programas, žaisti įvairius žaidimus ir laimėti prizus. Patys drąsiausieji galėjo pajusti, ką reiškia avarijos metu apsiversti mašinoje ar į kažką atsitrenkti važiuojant 20 km/val. greičiu.

Atėjusiuosius taip pat nustebino ir keli keturkojų pasirodymai. Publika susipažino su policijoje dirbančiais šunimis, kurie pademonstravo tarnybinės dresūros rezultatus. Vėliau žiūrovai galėjo pamatyti ir dresūros mokyklos pasirodymą, kurio metu šunys bėgo trasą, įveikdami skirtingas kliūtis.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Augintinių savininkai buvo raginami konsultuotis su kinologais, veterinarais bei vieni su kitais. Tarpusavyje jie dalijosi asmenine patirtimi, patarimais bei sprendė rūpimus klausimus. Renginio dalyvė Aušra pasakojo, kad pati atvyko su tikslu labradorą Arą pratinti prie kitų šunų, tačiau džiaugėsi, jog sužinojo tiek daug naudingos informacijos.

Gyvūnų transportavimas – svarbi tema

Renginio idėja kilo pareigūnei Rasitai Henriot, kuri teigė, kad poreikį kalbėti apie saugų gyvūnų transportavimą pajautė per Velykas, kai patruliavo gatvėse. „Žmonės augintinius dažniausiai transportuoja nepritvirtintus, laikydami ant kelių, ir net nesusimąsto, kad greito stabdymo metu gali sukelti pavojų ne tik savo augintiniams, bet ir sau patiems, – komentavo R. Henriot. – Šeimininkai mažesnių šuniukų avarijos metu gali neišlaikyti, juos prispausti ir rimtai sužaloti, o didelis šuo prilygsta žmogui, kuris nepritvirtintas gali užmušti ir vairuotoją, ir šalia sėdintį keleivį.“

Pasak organizatorių, socialiniuose tinkluose ir įvairiuose forumuose žmonės jau kuris laikas kelia klausimus dėl augintinių saugumo kelionių metu. Šis renginys tapo puikia proga geriau susipažinti su Kelių eismo taisyklėmis, kuriose nurodyta, kaip taisyklingai gabenti gyvūnus bei kas yra draudžiama.

R. Henriot manymu, Lietuvoje tokio renginio dar nebuvo. Pareigūnė tikisi, jog kitų miestų komisariatai susidomės šia idėja ir panašaus pobūdžio renginių ateityje bus žymiai daugiau.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Saugios keturkojo kelionės elementai

Į renginį atvykusi Viltė tikino, kad savo šunį automobilyje veža saugiai – šunelis susiraito po priekine keleivio sėdyne, ant kilimėlio. Jau 5 metus škotų trumpaplaukį auginanti mergina stipriai nustebo sužinojusi, kad tai nėra saugu.

Kaip saugiai transportuoti augintinius yra nurodyta Lietuvoje galiojančiose Kelių eismo taisyklėse. Už netaisyklingą gyvūnų transportavimą šeimininkams gresia piniginės baudos.

Kelių eismo taisyklėse nurodyta, kad „vairuotojas privalo pasirūpinti stovinčioje transporto priemonėje esančių gyvūnų augintinių saugumu ir užtikrinti, kad gyvūnai augintiniai būtų vežami tokiu būdu, kad netrukdytų vairuoti, nesusižalotų ir nesužeistų transporto priemonėje esančių eismo dalyvių, jei transporto priemonė būtų staigiai stabdoma“. Mažesniems augintiniams tam tinka gyvūnams pritaikyti saugo diržai ar transportavimo dėžės, o didesnių saugumui užtvirtinti rekomenduojami narvai bei specialios pertvaros.

Policijos renginys „Keliaukime saugiai su augintiniais“

Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Ms

Perskaičiau komentarus. Fui kokie.... Pas jus galvose pilna š.... Va kur problema. O tokios šventės yra faina. Nepatinka-neikit.

Užuojauta

Labai gaila šunų subinių laižytojų mentaliteto. Kaprofilai.

Vel tie sunys

Lauk juos is miesto ! Tik loja ir drumscia kaimynu gyvenima. Ir smirdi. O sunininkai yra karstu galku surinkejai, negi jiems tai labai malonu ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS