Nepakeičiama kaunietės kompanionė – mopsė Ipa | Diena.lt

NEPAKEIČIAMA KAUNIETĖS KOMPANIONĖ – MOPSĖ IPA

Laisvės alėjoje kone kasdien galima pamatyti mopsę Ipą. Kiekvieno pasivaikščiojimo metu žaismingas šunelis sulaukia daugybės praeivių komplimentų. "Ipa labai mėgsta dėmesį, tad nesikuklina jo paprašyti ir pati", – juokiasi mopsės šeimininkė Sandra Klevinskaitė.

Nepalieka abejingų

Sandra šypsosi – prieš pustrečių metų mopsų veislės kalytei Ipai tapus jos gyvenimo dalimi, kasdienybė prisipildė nuotykių. Pašnekovė su mylima augintine tapo neišskiriamos. Jos drauge keliauja ne tik po miestą, šalį, bet ir po svečius kraštus.

Kiekvieno pasivaikščiojimo metu Ipa praeivius priverčia nusišypsoti. Būdama be galo draugiška, ji pakeri kone visus sutiktus žmones. Tad ne veltui jos instagramo paskyra turi daugiau sekėjų nei šeimininkės. Gerbėjai Ipai rašo daug gražių žinučių ir dėkoja, kad mopsė praskaidrino jų dieną.

"Seniai jaučiau simpatiją mopsų veislės šunims. Draugams nuolat siųsdavau internete atrastų linksmų vaizdo įrašų ar nuotraukų su mopsais, – Ipos atsiradimo jos namuose istoriją pradeda pašnekovė. – Artėjo mano gimtadienis, todėl buvęs vaikinas nusprendė man padovanoti išsvajotąjį mopsą. Vis dėlto norėčiau pabrėžti, kad gyvūnėliai nėra gera dovana. Įsigydami gyvūnėlį gerai pagalvokite. Aš jau seniai tai planavau, jaučiau atsakomybę ir turėjau galimybę priimti naują šeimos narį. Tad Ipa užkariavo ne tik namus, bet ir mano bei aplinkinių širdis."

Draugystė: S.Klevinskaitė ir jos augintinė Ipa – neišskiriamos. Jos drauge keliauja ir leidžiasi į įvairius nuotykius.

Turi savo paskyrą

Sandra greitai pastebėjo, kad naujoji augintinė yra be galo fotogeniška. Vis dėlto jai nesinorėjo savo asmeninės socialinio tinklo paskyros apkrauti šuns fotografijomis. Tad pašnekovė sumanė Ipai sukurti atskirą paskyrą ir pažiūrėti, ar savo mielumu mopsė pavergs ir socialinių medijų vartotojus.

"Tuo metu kaip tik buvau pradėjusi studijuoti integruotos komunikacijos magistro studijas. Tad Ipos paskyra tapo ir mano teorinių žinių įprasminimu praktikoje. Greitai pastebėjau, kad socialinių tinklų vartotojai labai teigiamai reaguoja į gyvūnus nuomonės formuotojus. Šmaikšti Ipos komunikacija pirmuoju asmeniu dar labiau visus įtraukia", – pasakoja S.Klevinskaitė.

Šia paskyra Sandra taip pat norėjo paneigti stereotipą, kad mopsai yra tingūs ir kvaili šunys. "Iš tikrųjų šios veislės atstovai yra labai smalsūs ir žaismingi. Pamatę Ipą žmonės neretai nustemba, kokia ji aktyvi ir mokanti ne vieną komandą. Aišku, Ipos aktyvumas priklauso ir nuo oro sąlygų. Vasarą šios veislės šunims nelengva dėl karščio. Ruduo ir pavasaris – Ipos laikas, kai ji daug juda ir nesustoja", – pasakoja mopsės šeimininkė.

Linksma vien stebėti Ipą, nes mopsai, net ir nieko nedarydami, yra juokingi.

Užmegztos draugystės

Miesto centre gyvenanti Sandra su Ipa tris kartus per dieną išsiruošia į Laisvės alėją. Geresniu oru išbando ir Ąžuolyno parko trasas. Dažno judviejų pasivaikščiojimo metu kas nors iš praeivių Ipą atpažįsta ir sustoja su ja pasisveikinti.

"Žingsniuodamos Laisvės alėja neretai išgirstame džiaugsmingą šūksnį: "Čia juk Ipa!" Smagu, kad žmonės mopsę atpažįsta, sveikinasi, glosto. Ipai labai patinka dėmesys, tad ji mėgaujasi kiekvieno praeivio pakalbinimu ir meiliu žodžiu. Vaikštinėdama su Ipa ir pati geriau pažįstu miestą, neretai nukrypstame į kokią nors gatvelę ar tarpuvartę, kur galima išvysti pasislėpusių meno kūrinių bei instaliacijų, – tikina Sandra. – Ipa labai draugiškai elgiasi ir su kitais šunimis, tačiau man kartais dėl jos neramu. Išvydusi kelis kartus didesnį šunį, ji veržiasi su juo susipažinti. Tačiau neįvertina, kad didesnio, nors ir draugiško, šuns kepštelėjimas jai gali skaudžiai kainuoti."

Draugiškoji Ipa su Sandra jau turi šunų ir jų šeimininkų bendruomenę, kurią sutinka kiekvienąkart išėjusios pasivaikščioti. Vis dėlto labiausiai pašnekovė džiaugiasi užsimezgusia bičiulyste su mopse Lucy ir jos šeimininke Irmante. Abi mopsės puikiai sutaria tarpusavyje ir netgi spėjo tapti geriausiomis draugėmis.

"Taip susibičiuliavome, kad, prireikus kur nors išvykti porai dienų, Ipą drąsiai galiu palikti pas Irmantę ir Lucy. Žinau, kad jos visos smagiai ir draugiškai leis laiką. Tad per augintinius susidraugauja ir šeimininkai", – juokiasi Sandra.

Pokyčiai: Sandra džiaugiasi, kad vis daugiau žmonių į augintinius žvelgia kaip į šeimos narius. Draugiškos augintiniams tampa ir įvairios miesto erdvės: kavinės, bibliotekos.

Dievina keliones

S.Klevinskaitė mėgsta keliones, o jų, žinoma, neįsivaizduoja be Ipos. Mopsė jau yra keliavusi autobusu, traukiniu, netgi skridusi lėktuvu. Pasak pašnekovės, augintinė nesukelia jokių problemų, nes kelionės metu tiesiog sėdi kelioniniame krepšyje.

"Ipa puikiai supranta, kad transporto priemonėje negalima triukšmauti ar išdykauti. Tad keliaujant autobusu ramiai krepšyje laiką leidžiančios mopsės neretai kiti keleiviai nė nemato. Vis dėlto keliauti traukiniu Ipai patinka labiausiai, nes jai nereikia visą laiką tūnoti krepšyje, – atskleidžia Sandra. – Ipai už pusę kainos nuperkamas atskiras bilietas, ir ji sėdi ant žemės šalia manęs arba man ant kelių. Jai patinka dairytis pro langą į besikeičiantį vaizdą, tad keliauti Ipa visai nebijo."

Automobiliu Sandra ir Ipa drauge su bičiulių kompanija yra keliavusios iki Latvijos. Mopsė su savo šeimininke lėktuvu skrido į Budapeštą. Vis dėlto dabar Ipa sveria kiek per daug, kad būtų priimta į lėktuvo saloną. Todėl Sandra su augintine kol kas apsiriboja kelionėmis po Lietuvą.

"Kai kurių oro linijų reglamentai leidžia augintinį pasiimti į lėktuvo saloną, jei jis su kelionine rankine sveria iki 8 kg. Kitu atveju jį reikia atiduoti į bagažo skyrių, o šiam žingsniui aš nesiryžčiau. Žinoma, yra daugybė didelių šunų, kurie visur skraido su savo šeimininkais. Tačiau aš ne tokia drąsi – man norisi Ipą turėti šalia savęs ir stebėti jos būseną, – sako Sandra. – Ipa nebėra mažas šuniukas, dabar ji sveria 11 kg. Tai natūralus suaugusios mopsės svoris, tačiau į lėktuvo saloną Ipa jau nebūtų priimta."

Neišskiriamas duetas

S.Klevinskaitė džiaugiasi besikeičiančiu visuomenės požiūriu į augintinius. Jaunoji karta jau nebemano, kad šuns vieta – tik prie būdos. Tad keturkojai tampa tikrais šeimos nariais ir geriausiais draugais.

"Kuo toliau, tuo keliauti su gyvūnais tampa lengviau ir paprasčiau. Be to, vis daugiau kavinių ir kitų įstaigų yra draugiškos augintiniams. Netgi Kauno bibliotekos įsileidžia šunis. Kavinėse augintinis dažnu atveju vandens gaus kur kas greičiau nei jo šeimininkas sulauks savo užsakymo, – pastebi ji. – Džiugu, kad žmonės vis labiau supranta, jog šuo yra ne tik sargas, bet ir geras draugas bei kompanionas. Karantino metu Ipa taip pat tapo puikiu pretekstu išlįsti iš namų ir pajudėti. Netgi draugės prašydavo paskolinti Ipą, kad galėtų su ja pasivaikščioti ir pravėdinti galvą."

Pašnekovė tikina, kad Ipa yra labai aktyvus, bet tvarkingas ir išauklėtas šunelis – didelių eibių neprikrečia. Vienintelis nuostolis – būdama dar maža, Ipa apgraužė Sandros mėgstamą George'o Orwello romaną.

"Tai turbūt vienintelė eibė, kurią prisimenu, – juokiasi Sandra. – Linksma vien stebėti Ipą, nes mopsai, net ir nieko nedarydami, yra juokingi. Mane ypač pralinksmina jos polinkis keistus daiktus naudoti kaip žaislus. Ipos veiklos priemonėmis tampa kartoninės dėžės, plastikiniai buteliai, stiklainiai ar konservų skardinės, nors ji turi didžiulę dėžę žaislų. Panaši situacija ir su lova. Grįžusi namo Ipą visada randu ant savo pagalvės, nors ji turi nuosavą guolį ir netgi fotelį, – pasakoja mopsės šeimininkė. – Praeivius prajuokina Ipos įprotis pasivaikščiojimo metu užšokti ant Laisvės alėjos suolelio ir čia prisėsti. Pavasarį ir vasarą, kai šilta, dažnai prisėdame pailsėti. Tad Ipa ir žiemą kartais liuokteli ant suolelio, man parodydama, kad metas sustoti. Jei ant suoliuko tuo metu sėdi žmonių, ji neretai sugalvoja prisėsti šalia jų. Tada visiems būna juoko."

Sandra mopsų veislės augintinio rinktis nerekomenduotų tiems, kurie neturi daug laiko šuniui. Pasak jos, šios veislės atstovai nuolat nori būti šalia savo šeimininko.

"Ipa viena namuose lieka išties retai, nes aš dirbu iš namų. Darbinių vaizdo skambučių metu žmonės neretai netgi nustemba, jei šalia manęs neišvysta Ipos. Tiesiog visi įpratę mus visada matyti abi", – juokiasi S.Klevinskaitė.

GALERIJA

  • Nepakeičiama kaunietės kompanionė – mopsė Ipa
  • Išdaigos: Laisvės alėjoje Ipai patinka liuoktelėti ant suolelio ir pailsėti. Kartais ji nusprendžia įsitaisyti prie čia jau sėdinčių žmonių.
  • Sužavi: daugelis praeivių negaili komplimentų Ipai, o jai dėmesys labai patinka.
  • Pokyčiai: Sandra džiaugiasi, kad vis daugiau žmonių į augintinius žvelgia kaip į šeimos narius. Draugiškos augintiniams tampa ir įvairios miesto erdvės: kavinės, bibliotekos.
  • Nepakeičiama kaunietės kompanionė – mopsė Ipa
S. Klevinskaitės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Idiotizmas

O kur tikros vertybė šalia stiprus vyras, vaikai..? Meilė, pagarba, laimė...

Danutė

Labai miela nuostabu. Kad tokie visi žmonės būtų.Neliktų nei vaikų namų,nei kalėjimų. Geriau dešimt šuniukų, negi koks vyras.

Mopsas

Kvailumo everestai:) Šuo svarbiau nei žmogus:)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS