Nepavydėtina situacija: kol kaimynai atostogauja, gyventojai priversti šalti | Diena.lt

NEPAVYDĖTINA SITUACIJA: KOL KAIMYNAI ATOSTOGAUJA, GYVENTOJAI PRIVERSTI ŠALTI

Nors šildymo sezonas prasidėjo prieš beveik dvi savaites, tačiau dalis kauniečių dar negali pasidžiaugti šiltais radiatoriais. Į užsienį išvykusių kaimynų butuose iš radiatorių neišleistas oras, todėl sistema neveikia.

Išvykę kaimynai

Oficialiai šildymo sezonas šiemet Kaune prasidėjo spalio 19 d., tačiau šiluma pasiekė dar ne visus vartotojus. Šiluma daugiabučių namų gyventojai negali mėgautis dėl to, kad į užsienį išvykus kaimynams neįmanoma iš radiatorių išleisti oro. Žmonės tikina, kad tai yra didelė problema, nes dėl viršutiniuose aukštuose gyvenančių, bet šiuo metu išvykusių kaimynų, turi kentėti visi žemiau gyvenantys žmonės.

"Pas mus vis dar nešilta. Kiek girdėjau, kaimynė šią naktį turi grįžti namo, tai gal pavyks išleisti orą ir radiatoriais pradės tekėti karštas vanduo. Kol kas turime šildytis elektriniais šildytuvais, nes manuose yra du vaikai, tačiau kiti kaimynai gali šalti toliau", – kalbėjo Kuršių g. 10-ajame name gyvenanti Vaiva.

Ji tikino nežinanti, ar viršutiniame aukšte gyvenantys žmonės buvo išvykę atostogauti, ar yra emigravę ir namuose būna retai. Ji tikino, kad pati šiame daugiabutyje yra naujakurė, todėl dar ne visus kaimynus pažįsta. Visgi ji sakė, kad tokioje situacijoje ji atsidūrė pirmą kartą. Pradėjus domėtis paaiškėjo, kad su tokia problema susiduria ir kitų namų gyventojai.

Kalbinti kauniečiai prisipažino, kad pasitaiko atvejų, kai jų kaimynai išvyksta, kartais net ilgam, ir niekam nepalieka buto raktų. Tada niekas negali patekti į butą ir iš radiatorių išleisti oro, tad visi žemiau gyvenantys žmonės priversti arba šalti, arba šildytis kitais būdais.

Reikia kalbėtis

Šilainių daugiabučio gyventojai tikino, kad daugiau dėmesio turėtų skirti namų administratoriai. Anot kauniečių, reikia eiti kalbėtis su žmonėmis, tartis, kad jei yra išvykę, kam nors paliktų raktus ar sutartu laiku grįžtų patys.

"XXI a., bet mes mažai pasistūmėjome. Negi nėra būdų, kaip padaryti, kad gyventojai nešaltų? Manau, kad daugiabučio administratorius turėtų ne tik prieš dvi savaites gyventojams parašyti žinutę, kad reikės iš radiatorių išleisti orą, bet turėtų realiai eiti, belstis į duris, kalbėtis. Juk žmogus gali būti ne tik išvykęs, jam gali nepavykti pačiam to padaryti", – nuomonę išsakė kaunietė Vaiva.

Tačiau būsto administratoriai neturi teisinių svertų, leidžiančių įeiti į butą be savininko leidimo, todėl, jei žmonės yra išvykę, jie nieko negali padaryti.

XXI a., bet mes mažai pasistūmėjome. Negi nėra būdų, kaip padaryti, kad gyventojai nešaltų?

Visi namai šildomi

Šilumą kauniečiams tiekiančios bendrovės "Kauno energija" atstovai tikino, kad Kaune nėra daugiabučių, į kuriuos šiuo metu nebūtų tiekiama šiluma. Jei tam tikruose daugiabučiuose ar butuose nešildoma, vadinasi, yra vidinių namo sistemos gedimų.

"Daugiabučių, prijungtų prie centralizuoto šilumos tiekimo tinklo, į kuriuos nebūtų tiekiama šiluma, nėra. Kodėl kai kuriuose pastatuose nešyla arba netolygiai šyla radiatoriai, gali atsakyti tik tuos pastatus prižiūrinčios įmonės arba tų pastatų administratoriai", – "Kauno dienai" komentavo "Kauno energijos" atstovas Ūdrys Staselka.

Anot jo, Kaune yra daugiabučių, kuriuose yra vienokių ar kitokių vidaus sistemų gedimų ar nesandarumų, yra pastatų, kurių viršutinių butų gyventojai iš radiatorių neišleidžia oro ir dėl to jie normaliai nešyla. "Tokiais atvejais, gyventojai pirmiausia turi kreiptis į savo pastato administratorių. Jis turi organizuoti veiksmus, kad problemos būtų išspręstos", – patarė Ū.Staselka.

Gairės: šildymas, šildymas Kaune, šildymo sezonas, daugiabutis, nepatogumai dėl šildymo, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

ALGIS

Nuotraukoje tikrai ne vanduo , matomai antifrizas name užpiltas , gerai gyvena .

Žemyna

įdomiausia, kad už pr. mėnesio paprastai šaltus radiatorius turiu sumokėti per 42 €!

...

Ar ne paslaugos tiekėjo pareiga GARANTUOT jo teikiamos paslaugos kokybę?.. nuo kada mes už chaltūrą mokam?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS