Patarimas: nepažįsti grybų – ir nerink, ir nepirk | Diena.lt

PATARIMAS: NEPAŽĮSTI GRYBŲ – IR NERINK, IR NEPIRK

Nuskambėjus atvejui, kai per klaidą prisirinkusi ir suvalgiusi nuodingų grybų šią savaitę mirė moteris, prekyba grybais Kauno turguose po senovei ėjo kaip iš pypkės.

„Negaliu skųstis.  Labai gerai perka. Jau aštuonias tokias dėžes grybų pardaviau, nors prašau šiek tiek daugiau nei kiti“, – pastebėjo viena turgaus prekeivių.

Šeštadienį, kai lankėmės, ant prekystalių radome ne tik baravykų ir voveraičų, bet ir kalpokų, kelis lepšius, porą grūzdų.

„Kokie čia grybai?“ – tokių klausimų  turguje nestigo. „Kai kurie ir baravykų, kurių yra daugybė rūšių, nepažįsta, ką jau kalbėti apie kelmučius, grūzdus“, – pastebėjo grybais nuo ankstaus ryto Stoties turguje prekiavusi Rasa Bakūnienė. „Čia aš tokia“, – čia pat prisipažino esanti neišmanėlė grybų karalystėje viena pirkėjų. 

Kai kurie prekeiviai tikino patys labai gerai išmanantys grybus, tačiau sakė pirkėjams, suabejojusiems, ar ne nuodingus grybus jiems siūlo, patariantys rinktis tik tokius, kuriuos patys pažįsta.

Išgirdome ir pasakojimą iš asmeninės patirties. Ir mama, ir dukra grybus išmanančios. Mama kai kada ne pati eina miškan, o grybų nusiperkanti. Kartą taip nutiko, kad moteris, kaip vėliau paaiškėjo, kartu su grūzdais nusipirko ir žaliąją musmirę. Skaniausia grūzdus ne virti, o sūdyti žalius. Kai grybus išvaliusi pašnekovės mama juos jau ruošėsi sūdyti, dukra atkreipė dėmesį į vieną įtartiną. Pradėjus aiškintis, pasirodė, kad ten buvo musmirė. Taip turgaus prekeiviai priminė ir dar vieną grybų, nors ir netiesiogiai, keliamą pavojų. 

O praėjusio antradienio tragedija dar kartą primena, kad rinktis, kuriuos grybus mesti į puodą, o po to dėti į burną, reikia labai atidžiai. Sunkios būklės į ligoninę patekusi alytiškė medikams dar spėjo pasakoti maniusi, kad valgė ūmėdžių, kurių pati netoli namų ir prisirinkusi.

Medikų nuomone, pagal organų pažeidimus buvo apsinuodyta pačia pavojingiausia – žalsvąja arba blyškiąja musmire. 

Pagalbos į gydytojus moteris kreipėsi tik ketvirtą parą po nelemtų vaišių, kai nuodingos medžiagos jau buvo negrįžtamai pakenkusios kepenims, inkstams, plaučiams, širdžiai.

Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuras įspėja, kad sveikatos problemų gali sukelti tiek valgomi, tiek nuodingi grybai. "Pirmuoju atveju negalavimai yra susiję su virškinimo sutrikimais. Kadangi grybai yra sunkiai virškinamas maistas, žmonės, turintys jautresnę virškinimo sistemą, gali skųstis sunkumu skrandyje, skausmu epigastriume, pykinimu, vėmimu ir viduriavimu. Tačiau šie, per keletą valandų po grybų valgymo atsiradę simptomai, neretai praeina savaime per 2-4 valandas", - teigiama biuro tinklapyje pateikiamame straipsnyje. 

Specialistų teigimu, sunerimti reikėtų, jei blogai imama jaustis (ima pykinti, prasideda vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai) po kelių valandų ar net sekančią dieną po to, kai valgyta grybų.   atsirado pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir pilvo skausmai. Tai pirmieji ir dažniausi apsinuodijimo nuodingais grybais požymiai.

Skaičiuojama, kad iš Lietuvoje žinomų apie 400 grybų, nuodingų yra apie 40.

Pasikonsultuokite su visą parą dirbančiais Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuro specialistais galima telefonais: 8 5 236 2052 arba 8 687 53378.

GALERIJA

  • Grybai turguje
  • Grybai turguje
  • Grybai turguje
  • Grybai turguje
  • Grybai turguje
  • Grybai turguje
  • Grybai turguje
  • Grybai turguje
  • Grybai turguje
  • Grybai turguje
  • Grybai turguje
  • Grybai turguje
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS