Nesumokėti mokesčiai – nesvarbu? | Diena.lt

NESUMOKĖTI MOKESČIAI – NESVARBU?

Kas taps Kauno socialdemokratų lyderiu: sporto centro vadovas Giedrius Bielskus ar verslininkas Židrūnas Garšva. Pastarojo bendrovė "Dextera" valstybei yra skolinga daugiau nei 660 tūkst. eurų mokesčių.

Nauja dvikova

Pirmadienį socialdemokratų Kauno skyriaus pirmininko rinkimai vyks jau pakartotinai. Kovą du pagrindiniai kandidatai G.Bielskus ir Ž.Garšva surinko po lygiai balsų. Abu žada dalyvauti ir naujuose rinkimuose.

"Savo apsisprendimą partijos kolegoms pranešiau iš anksto, dar vasario pradžioje. Tai sąmoningas, apgalvotas ir pamatuotas žingsnis, aiškiai suvokiant savo misiją ir viziją. Nusprendžiau kandidatuoti visų pirma todėl, kad mane žeidžia šiuo metu susiformavęs visuomenės požiūris į socialdemokratus, mūsų partijos narių nuotaikos ir politiniai reitingai", – aiškino Kauno miesto tarybos Socialdemokratų frakcijos seniūnas Ž.Garšva.

Apie pokyčius kalba ir G.Bielskus. "Pirmininko rinkimuose dalyvauju norėdamas paskatinti kolegas drąsiems sprendimams ir pokyčiams, siekdamas įtraukti daugiau aktyvių, patirties ir idėjų turinčių profesionalų priimant sprendimus. Mūsų skyriaus nariams turi būti labai aišku, kad kiekvienas, turintis idėjų ir norintis dalyvauti jas įgyvendinant, ne tik turės tokią galimybę, bet ir bus skatinamas. Noriu aiškiai sudėlioti karjeros galimybes partijos viduje, kad galėtume suburti stiprią ir profesionalią komandą, gebančią užtikrinti maksimalų rezultatą", – teigė G.Bielskus.

Tikisi garbingos kovos

Ką mano apie konkurentą Ž.Garšvą, G.Bielskus nedaugžodžiavo. "Prieš artėjančius rinkimus norėčiau susilaikyti nuo savo oponento vertinimų ir tikiuosi, kad mūsų kova bus garbinga ir laimės partijos narių pasitikėjimo vertas lyderis", – vylėsi socialdemokratas G.Bielskus.

Ž.Garšva kaip savo pranašumą pabrėžia visišką nepriklausomybę, nevengdamas pareikšti, esą to negalintis pasakyti apie kitus kandidatus, dirbančius savivaldybės kontroliuojamose įmonėse.

Vis dėlto politikas linkęs nutylėti, kad jo bendrovė kaltinama nemokėjusi mokesčių. Spalvinga ir Ž.Garšvos politinė karjera. Socialdemokratai – trečioji jo partija. Prieš tai jis spėjo pabūti Liberalų ir centro sąjungos, partijos "Tvarka ir teisingumas" nariu.

Perklaustas apie konkurentą, Ž.Garšva stengėsi būti diplomatiškas: "Giedrius, kiek aš jį pažįstu, yra garbingas žmogus."

Ž.Garšva tikino, kad šiuo metu Kauno socialdemokratų situacija yra apgailėtina, jie yra praradę rinkėjų pasitikėjimą. "Daug diskutavau su skyriaus nariais. Dauguma teigė, kad nebežino, nei kur, nei kodėl einame, nei kokioms vertybėms atstovaujame. Esu įsitikinęs, kad mūsų rinkėjai laukia, kol vėl pakilsime iš pelenų – su stipriu lyderiu ir aiškia kryptimi", – ryžto nestokojo kandidatas.

Tikiuosi, kad mūsų kova bus garbinga ir laimės partijos narių pasitikėjimo vertas lyderis.

Nesumokėjo mokesčių

Priminus apie jo bendrovės "Dextera" skolas valstybei, Ž.Garšva dėjosi, kad su tuo neturi nieko bendro.

"Kaip gali sutrukdyti man, fiziniam asmeniui, juridinio asmens ne įsiskolinimas, o ginčas su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI), kuriame aš net nedalyvauju? Yra žmonių, kuriems mano veikla nepatinka. Esu girdėjęs pačių įvairiausių mitų apie save. Mano sąžinė rami, nes mitai nėra tikrovė. Iniciatyvūs ir matomi žmonės sulaukia įvairių nuomonių", – bandė išsisukti politikas.

Kauno apskrities VMI inspekcijos viršininkė Judita Stankienė ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo atstovai paneigė, kad tarp "Dexteros" ir VMI vyksta tiesiog ginčas. Anot jų, mokesčių nepriemokos faktas – neginčytinas, jis patvirtintas.

"Kauno apskrities VMI turimais duomenimis, šiuo metu UAB "Dextera" mokesčių nepriemoka yra daugiau nei 660 tūkst. eurų", – įvardijo J.Stankienė. Teismo atstovė spaudai teigė, kad šiuo metu byla sustabdyta, nes "Dextera" pateikė prašymą kreiptis į VMI dėl mokesčių sumokėjimo terminų išdėstymo.

"Mokesčių administravimo įstatyme mokesčių mokėtojams, turintiems laikinų finansinių sunkumų, numatyta galimybė taikyti mokesčių lengvatas. Mokesčių mokėtojas gali prašyti mokesčių administratoriaus atidėti (iki vienų metų) arba išdėstyti mokesčių nepriemokų ar baudų už administracinį nusižengimą mokėjimo terminus. Baudos už administracinį nusižengimą mokėjimas gali būti išdėstytas ne ilgesniam kaip dvejų metų laikotarpiui, skaičiuojant nuo prašymo atidėti arba išdėstyti baudos už administracinį nusižengimą mokėjimą pateikimo dienos", – aiškino apie tokias galimybes J.Stankienė.

Tai nedaro garbės

Dabartinė Kauno socialdemokratų lyderė Orinta Leiputė teigė, kad abu kandidatai pakankamai stiprūs. "Giedrius yra atviresnis, o Židrūnas turi daugiau politinės patirties miesto taryboje", – lygino O.Leiputė.

Pasiteiravus apie Ž.Garšvos ir "Dexteros" situaciją, ji teigė, kad toks dalykas, ypač politikui, yra nepageidautinas. "Mes šnekame ir tikime, norime, kad būtų sąžiningumas, atsakomybė. Būna, kad žmogus yra neteisingai apkaltinamas, bet tada jis turi viešai tai paneigti. Bet kokia problema, susijusi su mokesčių nemokėjimu, garbės nedaro. Politiko, partijos reputacija yra ypač jautrus dalykas. Politikas net neturėtų duoti preteksto juo abejoti", – dėstė O.Leiputė.

Kalbėdama apie socialdemokratų Kauno skyriaus padėtį ji nebuvo tokios pesimistinės nuomonės kaip Ž.Garšva. "Nesame vieno žmogaus partija, skyrius. Kandidatų į skyriaus vadovo postą per rinkimus, vykusius kovą, buvo ne vienas. Jų galbūt atsiras daugiau ir šįkart. Pareikšti norą kandidatuoti galima ir rinkimų dieną. Kandidatų gausa įrodo, kad partijai ir jos skyriui yra viskas gerai", – sakė O.Leiputė.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis vasarį socialdemokratams prieš balsuojant siūlė gerai pagalvoti apie kandidatų į vedlius reputaciją.

"Nenoriu kištis į svetimus reikalus. Bet jeigu manęs kas paklaustų, netikiu, kad socialdemokratai užlips ant šito grėblio. Būdamas partijos vadovų vietoje, labai gerai pagalvočiau apie tai, kokią žalą partijos įvaizdžiui daro tokios abejotinos reputacijos žmogus, net ir būdamas paprastu jos nariu. Socialdemokratai miesto taryboje yra mūsų koalicijos partneriai. Tikrai keista, kad Ž.Garšva iki šiol vadovauja Socialdemokratų frakcijai", – kraipė galvą meras.

Rašyti komentarą
Komentarai (50)

Na kaip cia

Tikrai keista, kad Ž.Garšva iki šiol vadovauja Socialdemokratų frakcijai", – kraipė galvą meras.

Nepartinis

Matyt liberalai cia darbuojas pries socus

bobute

Uzuojauta Kauno merui -gera "dovanele" nori pametet sita jau besibaigianti pasispardyt parcija-liskit greiciau i patvori,isdave savo vertybes,tik sau money,money...mamonu parcijos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS