Norintiems kaimiško natūralaus maisto – turgeliai ir parduotuvės | Diena.lt

NORINTIEMS KAIMIŠKO NATŪRALAUS MAISTO – TURGELIAI IR PARDUOTUVĖS

  • 6

Norite kaimiško maisto? Gera vieta jo išsirinkti yra ūkininkų parduotuvėlės „Kraitė“. Pirmąją „Kraitę‘‘ galite rasti Jonavoje, Chemikų g. 1, PC „Dobilas“. Nauja, antroji Lietuvoje tokia krautuvė atsidarė Kaune, Petrašiūnuose, T. Masiulio g. 16E, prekybos centre „Maxima“.

Parduotuvėlėse prekiaujama 6-12 ūkininkų produkcija. Tai pagal tautinio paveldo receptus paruošti duonos, mėsos gaminiai, pieno produktai, sėmenų ir rapsų aliejai, medus, sveikuoliški sausainiai, gardžios obuolių sultys tiesiai iš Lietuvos ūkių. Atsiliepiant į pirkėjų norus, ūkininkų parduotuvių „Kraitė“ tinklą planuoja plėsti. Rudens pradžioje trečioji „Kraitė“ duris turėtų atverti Garliavoje.

„Norėdami sutrumpinti kelią nuo lietuviško ūkio iki miestiečių stalo ir tiekti natūralius ir šviežius produktus dar prieš 10 metų pradėjome steigti mobiliuosius ūkininkų turgelius. Idėją įgyvendinti ėmėmės įsteigę žemės ūkio kooperatyvą „Lietuviško ūkio kokybė“. Labiausiai pagalbos norint realizuoti savo produkciją reikėjo smulkiesiems gamintojams, kurie negali jos tiekti prekybos tinklams, nes neturi pakankamo produktų kiekio, brangus transportavimas ir kyla daug kitų problemų. Tačiau dažnai tų smulkiųjų ūkininkų produkcija, auginama ne pramoniniu būdu ir yra natūrali, kokybiška, kokios nori vis daugiau vartotojų“, – apie pastangas ūkininkų produkciją priartinti prie miesto vartotojų kalba ŽŪK „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovas Mindaugas Maciulevičius.

Kooperatyvas vienija ir padeda realizuoti ne tik smulkiųjų Lietuvos ūkininkų užaugintus vaisius, daržoves, pagamintus pieno, mėsos produktus ir kitas kaimo ūkių gėrybes. Į jį susibūrę ir nemažai stambesnių ūkininkų. Šiai dienai kooperatyvas bendradarbiauja su 500 natūralaus ir šviežio maisto tiekėjų. Jie gamina 30 sertifikuotų nacionalinės kokybės produktų, pažymėtų ženklu „Kokybė“ ir apie 50 ekologiškų produktų. Tokie produktai yra itin paklausūs, todėl kooperatyvas skatina savo narius jų auginti daugiau.

Smulkiųjų ūkininkų produkcija, auginama ne pramoniniu būdu ir yra natūrali, kokybiška, kokios nori vis daugiau vartotojų.

M. Maciulevičiaus teigimu, mobilieji turgeliai tapo savotiškais verslo inkubatorias ūkininkams. Prekiaudami savo produkcija jie betarpiškai bendrauja su pirkėjais, išgirsta jų pageidavimus, mato, kokie produktai, gaminiai yra labiau ar mažiau paklausūs ir pagal tai koreguoja savo produkcijos asortimentą, keičia receptūrą. O ir vartotojai turi puikią galimybę įsitikinti, kaip yra auginama ar gaminama jiems siūloma žemės ūkio produkcija. Nemažai nuolatinių turgelių pirkėjų yra apsilankę tuose ūkiuose, iš kurių tiekiami vaisiai, daržovės, mėsos ar pieno gaminiai ir patys įsitikino, kad produktai natūralūs, sveiki, auginami ar gaminami beveik nenaudojant cheminių preparatų, jokių mėsos pakaitalų ir pan.

Kad Lietuvos ūkininkų maisto produktai būtų kuo labiau prieinami miesto vartotojui, ieškota kuo patogesnių produkcijos pateikimo formų. Iš viso 43 mobilieji ūkininkų turgeliai veikia tam tikromis savaitės dienomis prie skirtingų prekybos centrų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose (vietų sąrašas čia: http://beta.mobilusturgelis.lt/) ir tik rytiniu laiku, todėl ne visi norintys pirkėjai gali juos aplankyti. Siekdamas pratęsti turgelių darbo laiką, kooperatyvas užmezgė glaudžius bendradarbiavimo ryšius su prekybos tinklu „Maxima“. Šiuo metu dvylikoje didžiausių „Maxima“ parduotuvių jau veikia kooperatyvo skyriai „Linkėjimai iš kaimo“, kur savo produktus tiekia turgeliuose populiarumo sulaukę ūkininkai. „Nemažai žmonių neturi laiko eiti į turgelius, todėl jie gali bet kada rasti mūsų ženklu – obuoliuku su trispalve – pažymėtos ūkininkų produkcijos parduotuvėse“, – sako M.Maciulevičius.

Vis tik svarbiausiu kooperatyvo prioritetu šiam dešimtmečiui M. Maciulevičius laiko kooperatinių parduotuvėlių „Kraitė“ plėtrą. Tokios prekybos privalumus jau įvertino patys ūkininkai. Keli ūkininkai samdo vieną pardavėją, įsigija prekybos įrangą, kas gerokai sumažina prekybos kaštus. Taip prekiauti tikrai pigiau, negu steigti prekybos vietas kiekvienam atskirai. Taip pat labai svarbu, kad „Kraitės“ parduotuvėlėse pirkėjams siūlomas platus kaimiškų maisto produktų asortimentas. Būtent dėl mažo asortimento iki šiol nesėkme dažniausiai baigdavosi pavienių ūkininkų bandymai steigti savo prekybos vietas.

„Kraitė‘‘ kolektyvinis bendro darbo vaisius. Dabartinis pirkėjas nemėgsta ieškodamas reikiamų prekių blaškytis po įvairias parduotuves, nori viską rasti vienoje vietoje. Ir nors mūsų kooperatyvo nariai neaugina kavos ir negamina skalbimo miltelių, mes stengiamės kiek įmanoma išplėsti mūsų siūlomų kaimiškų natūralių maisto produktų asortimentą. Be to, „Kraitės“ gali aktyviai prekiauti ne tik vasaros sezonu, kuris palankiausias prekybai lauke, turgeliuose, bet ir žiemą. Ir nors iššūkių tikrai netrūksta, matome, kad „Kraičių“ plėtros potencialas didelis. Tikime, kad jas įvertins ir pamėgs vis daugiau vartotojų“, – žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ ateities planus brėžia jo vadovas M. Maciulevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

antanas

maisto kokybė prasta. Maciulevičius meluoja per ausis. pats nieko negamina tik užsima reklama, kuri piningus kainuoja

mobiliuose t u r g e l i u o s e SUVALKIOTI produktai,

ko gero, dėl to, kad vitrinos į r e n g t o s blogai-neatitinka jokių temperatūros kriterijų, --Automobiliai su maisto produktais po darbo l a i k o m i antisanitariniuose GARAŽUOSE.----Šiems turgeliams VETERINARINĖ tarnyba beveik n e s k i r i a jokio dėmesio,-jie skaito;- nepatinka n e p i r k i t e. Ir dar,--didelė dalis pardavėjų šiuose turgeliuose:- p e r p a r d a v i n ė t o j a i / buvę kioskininkai/. kurių produkcija ir ž e m i n a ŪKININKŲ vardą, bei jų produkcijos k o k y b ę. Ū K I N I N K A I ! - pašalinkite tai , jūsų SĖKMĖ--aukšta produktų k o k y b ė. Iki šiol prekiaujiate siekdami kuo didesnio p e l n o-- su žema produkto kokybe , pagrindinis VERSLO stebūklas; --s ą ž i n i n g a pažiūra į tai ką kuri-darai.

haa

juk tu kaimu nebelike lt jau senai,buve kaimieciai vakaru es darbuojasi jau senai...apie koki jus cia kaimiska maista sapaliojat!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS