Obelynėje – ant laužo virta obuolienė ir rudeniškos kompozicijos | Diena.lt

OBELYNĖJE – ANT LAUŽO VIRTA OBUOLIENĖ IR RUDENIŠKOS KOMPOZICIJOS

Pakaunėje, Akademijos seniūnijoje, esančioje nuošalioje gamtininko Tado Ivanausko Obelynės sodyboje šeštadienį netipiškai daug šurmulio. Renginių dienoje „Auginam Obelynę“ ant laužo verdama obuolienė, kepami, degustuojami, tapomi obuoliai. Čia gimsta ir rudeniškos kompozicijos.

Tarp T. Ivanausko sodintų obelų ir retų augalų dainuodami ratus suka tautiniais kostiumais vilkintys vaikai – iš pavasario į rudenį perkeltos „Gegutės šventės“ dalyviai. Ant laužo verdama obuolienė.

Netrukus susirinkusieji pakviečiami jos paragauti. „Dūmo skonis!“ – juokiasi kažkas iš ragaujančiųjų.

„Obuoliai gali būti saldūs, rūgštūs, saldžiarūgščiai, rūgščiasaldžiai – priklausomai nuo to, koks skonis dominuoja. Kartumu išsiskiriančios obelų veislės Lietuvoje beveik neauginamos. Skirtingai nei, pavyzdžiui, Anglijoje, kur tokių veislių obuoliai naudojami sidrui gaminti“, – pasakoja Akademijos gyventojas biomedicinos mokslų daktaras Kęstutis Malinauskas.

Pasak jo, įvairių veislių obuoliai, kaip ir kiti Lietuvoje auginami vaisiai, pastaraisiais metais yra saldesni: „Taip yra dėl to, kad dabar vasaromis jie gaudavo daugiau saulės. Tačiau paprastai yra taip: obels vainiko išorėje obuoliai didesni ir saldesni, viduje – mažesni ir rūgštesni, nes gauna mažiau saulės. Todėl obelis reikia mylėti ne tik valgant obuolius, bet ir jas prižiūrint, genint.“

Renginių diena Akademijoje “Auginam Obelynę”

Vilmanto Raupelio nuotr.

Visai šalia T. Ivanauską menančio namo, kuriame įrengti memorialiniai kambariai, įsitaiso būrelis neabejingų dailei renginio dalyvių. Prieš akis turėdami kompoziciją su obuoliais, bando perkelti ją ant popieriaus ar drobės.

„Žiūrėkite, ar kompozicijos centras nebus per aukštai, kad piešinys nepakibtų ore. Vieną obuolį dėkite čia, kitą – čia“, – patarimus dalija dailės edukatorė Dalia Narkevičiūtė.

Floristų asociacijos tarybos narė Kristina Šiožinienė kviečia vainikuoti rudenį. „Vainikuosime jį gėlėmis ir kitais augaliukais. Štai – viržiai, dekoratyviniai moliūgai, kiauliauogės, paparčiai, kopūstėliai, kalankės“, – vardija floristė. Netrukus visas būrys susirinkusiųjų imasi darbo: iš duotų augalų kuria kompozicijas, kurios netrukus papuoš jų namus.

Renginio metu Akademijos gyventojams dalinama 100 obelaičių sodinukų. Obelaitės įskiepytos unikaliomis senoviškomis ir T.Ivanausko įkurtoje Obelynėje augančiomis obelų veislėmis. „Auginam Obelynę“ organizatoriai tikisi, jog pačių akademiečių pasodintos obelaitės paskatins saugoti, vertinti ir pagarbiai puoselėti supančią aplinką, o tuo pačiu ir apginti „Kaunas 2022“ organizuotame konkurse Akademijos laimėtą Šiuolaikinės seniūnijos statusą.

Vakarinė renginių ciklo dalis persikels į Akademijos seniūnijoje esančią XI-to (Marvos) forto salą. Čia naktinis klubas „Lizdas“ 16–22 val. ruošia įspūdingą šviesų ir muzikos vakarinę programą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS