Obelynėje – įvadas į spalvingą projektą | Diena.lt

OBELYNĖJE – ĮVADAS Į SPALVINGĄ PROJEKTĄ

  • 2

Kauno rajono muziejaus (KRM) iniciatyva kasmet Tado Ivanausko Obelynės sodyboje vykstančioje, jau tradicinėje Inkilų kėlimo šventėje kovo 8 d. iškelta šešiolika naujų inkilų zylėms ir varnėnams.

Visą dieną siautusi ir net pušį išvertusi žiemiška pūga neišgąsdino Obelynės sode ir dendrologiniame parke kopėčiomis ir suktukais nešinų Tado Ivanausko ornitologų klubo (TIOK) narių, Akademijos seniūno Skirmanto Nominaičio ir kitų entuziastų.

Anot KRM direktoriaus Zigmo Kalesinsko, pirma Inkilų kėlimo šventė prieš 100 metų vyko Kaune. Tai buvo Honoratos Ivanauskienės ir profesoriaus Tado Ivanausko idėja. „Jaučiamės įsipareigoję išlaikyti profesoriaus inicijuotą tradiciją ir kasmet T. Ivanausko Obelynės sode ir dendrologiniame parke su džiaugsmu organizuojame šią vieną pirmųjų pavasario švenčių. Pirmosios šventės sulaukdavo ypatingo gamtos mylėtojų dėmesio – tai buvo simbolinis paukščių pasitikimas ir priminimas, kad kiekvieną pavasarį jie čia labai laukiami. Per šimtmetį pakabinta daugiau nei 100 inkilų, tačiau išlikę gerokai mažiau – dalis keičiami naujais“, – pasakojo Z. Kalesinskas ir džiaugėsi, kad paukščiai noriai renkasi profesionalių ornitologų sukurtus inkilus, jei reikia, patys juos koreguoja.

Organizatorių nuotr.

Šešiolika iškeltų inkilų – įvadas į spalvingą projektą „1 000 paukščių Obelynei“. Kol stipriausi ir drąsiausi per pūgą sode ir dendrologiniame parke, sulipę į medžius, juos kabino, greta esančiame geokupole dūzgė visai šeimai skirtos atvirlaiškių dekoravimo dirbtuvėlės. Dalyviai galėjo nuspalvinti ir palikti medinį paukštuką – taip KRM su šventės partneriais „Kartų dialogas“ ir Akademijos bendruomenės centru pristatė muziejaus iniciatyvą „1 000 paukščių Obelynei“.

Telkiant vietos bendruomenes, kuriama meninė instaliacija „1 000 paukščių Obelynei“, prie kurios gimimo prisidės gretimų seniūnijų darželiai ir mokyklos. „Instaliacija – tarp medžių ore kabantys trys debesys, papuošti vaikų dekoruotais paukščiais. Norima, kad Akademijos, Ringaudų, Kulautuvos, Kačerginės šeimos į Tado Ivanausko Obelynės sodybą-memorialinį muziejų atvyktų ne tik kaip įvairių renginių lankytojai, bet ir dalyvautų įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse, edukacijose, pasijustų galintys tapti kultūrinio veiksmo dalyviais ir kūrėjais“, – atskleidė KRM projektų vadovė Laura Auksutytė.

Meninė instaliacija, kurią puoš 1 000 vaikų rankomis dažytų paukščių, bus pristatyta balandžio 16 d., į šventę kviečiami visi mylintys gamtą ir paukščius

Projekto iniciatorius – KRM, partneriai – Akademijos bendruomenės centras, „Kartų dialogas“, LOKALI, Tado Ivanausko zoologijos muziejus, Ežerėlio kultūros centras.

Renginį vainikavo charizmatiško gamtininko ir gamtos fotografo Mariaus Čepulio paskaita „41 paukštis“. Renovuojamos Obelynės sodybos kluonas, tapęs im

GALERIJA

  • Obelynėje – įvadas į spalvingą projektą
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Tik 16 inkilų ? Mokinys Zigmas Stančikaitis vienas padarė ir iškėlė 64 inkilus. Tiesa , tai buvo gūdžiam sovietmety, 1963 metais. Švėkšnos vaikų namuose. Be jokių pompastiškų projektų ir reklamos. Tiesiog ėmė vaikas, pagamino ir iškėlė.

tie žmonės

Šaunuoliai ,...malonu skaityti apie gerus darbus ). Ačiū jiems už rūpestį, kad paukšteliams bus kur gyventi )

SUSIJUSIOS NAUJIENOS