Pagerbtas Kauno žydų gelbėtojas | Diena.lt

PAGERBTAS KAUNO ŽYDŲ GELBĖTOJAS

  • 0

Pirmadienį ant E. Ožeškienės g. 21 C pažymėto namo, kuriame gyveno Juda ir Dita Zupavičiai, atidengta atminimo lenta, skirta Lietuvos kariuomenės atsargos leitenantui, Kauno geto pasipriešinimo vadovui Judai Zupavičiui.

Pirmadienį ant E. Ožeškienės g. 21 C pažymėto namo, kuriame gyveno Juda ir Dita Zupavičiai, atidengta atminimo lenta, skirta Lietuvos kariuomenės atsargos leitenantui, Kauno geto pasipriešinimo vadovui Judai Zupavičiui, Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjusiam ne vieną gyvybę.

Memorialinės lentos atidengimo ceremonijoje dalyvavo Kauno mero pavaduotojas Simonas Kairys, Izraelio ambasadoriaus pavaduotojas Yehudas Gidronas, velionio žmona Dita Šperlingienė-Zupavičienė, Lietuvos žydų bendruomenės nariai.

„Holokaustas – tragiškas reiškinys, daugelio pasaulio valstybių tragedija ir gėda, iki šiol neužgyjanti moralės žaizda. Šiandien šio žmogaus atminimo įamžinimas liudija, kad praeities klaidų neištaisyme, bet visada prisiminsime Judą kaip drąsų kovotoją, gelbėjusį žmonių gyvybes“, – pabrėžė vicemeras S. Kairys.

„Aš vėl mūsų kieme, matau savo veidą langų atspindžiuose. Tylu. Praėjo daug, labai daug metų. Matau save – visuomet skubančią jauną gimnazistę, pilną jėgų ir energijos. Ir vėliau su Juda laimingus, žengiančius į naują gyvenimą. Vieną saulėtą sekmadienio rytą tai dingo kaip gražus sapnas“, – sakė Lietuvos kariuomenės atsargos leitenanto Judos Zupavičiaus žmona D. Šperlingienė-Zupavičienė.

J. Zupavičius kilęs iš Jonavos, į Kauną persikėlė 1930-aisiais metais, tapo inžinieriumi, aktyviu sionistinės organizacijos „Beitar“ nariu, buvo Lietuvos armijos atsargos karininkas, vienas iš Kauno geto policijos ir pogrindžio vadovų. Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjo ne vieną nekaltą gyvybę Kauno gete. 1944 metais buvo žiauriai nukankintas IX forte.

Praėjusiais metais rugsėjo 22-ąją Kaune, E. Ožeškienės gatvės 21-jo namo kieme atidengtos freskos buvusiems šio namo gyventojams – Kauno geto kankiniams ir didvyriams J. Zupavičiui ir Ikai Grinbergui atminti. Freskų autorius – šio namo gyventojas dailininkas Vytenis Jakas.

GALERIJA

  • Pagerbtas Kauno žydų gelbėtojas
  • Pagerbtas Kauno žydų gelbėtojas
  • Pagerbtas Kauno žydų gelbėtojas
Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS