Dovanų – dūmų detektoriai | Diena.lt

DOVANŲ – DŪMŲ DETEKTORIAI

Daugybę metų Noreikiškių mokykloje pedagogu dirbęs lituanistas ir kraštotyrininkais Antanas Dagilis bei gamtininkas Jonas Vaidelys - vieni iš tų, kuriems per prevencinę akciją Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos direktorius Rytis Velžys ir jo pavaduotojas Algirdas Žandaras bei ugniagesiams talkinęs naujasis Ringaudų seniūnas Rimantas Vitkauskas padovanojo priešgaisrinių dūmų detektorių.

J. Vaidelys gyvena jaukioje sodyboje prie Kamšos miško, čia išpuoselėjęs gamtos kampelį, turintį dendrologinės kolekcijos statusą. Gamtininkas yra Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo mokslinis bendradarbis, parašė daugybę knygų ir straipsnių apie augalus bei jų priežiūrą, taip pat parengė želdynų projektų Kauno rajono seniūnijoms.

Besidžiaugdami dovana, vyrai sakė patarsiantys ir kaimynams bei pažįstamiems įsigyti tokių nedidelių prietaisų, padėsiančių apsisaugoti nuo gaisrų.

Dūmų detektorius yra nebrangus ir lengvai montuojamas. Svarbu tinkamai parinkti vietą, kad apie kilusį gaisrą patalpose esantys žmonės būtų įspėti kuo greičiau. Specialistai patarė įrengti detektorių patalpos centre, taip jis greičiausiai aptiks dūmus. Įrengti virtuvėje detektorių nerekomenduojama, nes šie prietaisai gali suveikti nuo garų. O štai miegamasis - labai tinkama vieta.

Kauno rajono ugniagesių vadovai priminė, kad jau daug kam yra padovanoję šių įrenginių, tačiau belieka apgailestauti, kad kai kurie gyventojai net nesivargina jų įjungti.

Rūpinantis gyventojų saugumu, kaip skelbia Kauno rajono savivaldybė, šiemet planuojama aplankyti tūkstantį gyvenamųjų patalpų. Ugniagesiai taip pat ragina gyventojus tikrinti elektros instaliaciją, ar ši nepažeista.

Autonominiai dūmų detektoriai nuo gegužės privalės būti įrengti visuose Lietuvos gyvenamuosiuose būstuose, to reikalaus įsigaliosiantys teisės aktai, primena ELTA. Detektorių įrengimą reglamentuoja Bendrosios priešgaisrinės saugos taisyklės.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Ponas Draugas

Būsto draudimas vis didėja. Būtų gražu ir teisinga, jei sertifikuotus detektorius įrengtų iš tų lėšų .

cha

Kažkaip nesimato, kur galima jų nusipirkti. Aš tai turiu parsivežęs iš Suomijos. Geras daiktas, tik jame naudojamos brangios ličio baterijos. Dedasi trys, o kiekviena kainuoja beveik po du eurus. Jų užtenka ( priklausomai nuo gamintojo) 2-3 metams. Bet jau ir žviegia, kai pajunta dūmus....numirėlį gali prikelti. Jei išgelbsti gyvybę, tai ir pinigų negaila. Čia ypač aktualu tiems, mėgsta gulėdami rūkyti.

Agne

O kokiu budu bus tikrinama, ar jie yra? Juk zmones neprivalo tikrintoju isileisti i namus Galbut tai vagys ar sukciai...negi del kiekvieno buto reikes policininku, kurie dar ir prokuroro sankcija tures?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS