Pasibaigęs kvietimas renovuoti daugiabučius sulaukė beveik 500 paraiškų | Diena.lt

PASIBAIGĘS KVIETIMAS RENOVUOTI DAUGIABUČIUS SULAUKĖ BEVEIK 500 PARAIŠKŲ

Nors gegužės 31 d. pasibaigęs kvietimas atnaujinti daugiabučius trūko trumpiau nei ankstesnieji, į jį atsiliepė panašus skaičius kandidatų – sulaukta beveik 500 paraiškų. Tiesa, dėl riboto biudžeto kai kurių iš šių renovacijos projektų įgyvendinimas užtruks.

Bendra gautų projektų investicijų suma, pirminiais skaičiavimais, siektų apie 440 mln. eurų ir žymiai viršytų kvietimui numatytą 100 mln. eurų sumą. Dėl šios priežasties kandidatams bus taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas.

„Projektai bus atrenkami prioriteto tvarka pagal vertinimo kriterijus, o likę pateks į rezervinį sąrašą. Vėliau, gavus papildomą finansavimą, galbūt pavyks finansuoti ir likusius projektus“, – sako Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) pastatų energinio taupumo departamento direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Pastebimas didesnių miestų įsitraukimas

Apie 30 proc. visų kvietimo paraiškų gauta iš trijų didžiųjų šalies miestų – Vilniaus (61), Kauno (50) bei Klaipėdos (29). Taip pat aktyviai dalyvavo Marijampolės (26), Tauragės rajono (23), Panevėžio (17), Mažeikių rajono (17), Alytaus (17), Palangos (16), Anykščių rajono (15) savivaldybės. Tauragės miestas padvigubino, o Alytaus miestas netgi patrigubino pateiktų paraiškų skaičių, palyginti su praėjusiu kvietimu.

Pasak V. Vrubliausko, renovacija būna suinteresuoti tie gyventojai, kurie domisi atnaujinimo naudomis ir suvokia, kad būstas – tai jų turtas, kuriuo reikia rūpintis.

„Pasižiūrėję į pateiktų paraiškų duomenis matome, kad teikiamam projektui pritaria vidutiniškai 70 proc. daugiabučio gyventojų – šis skaičius beveik nesiskiria nuo praėjusių metų kvietimų statistikos. Tiesa, šiame kvietime pastebimas šiek tiek didesnis skaičius daugiabučių renovacijos projektų, kuriems pritarė 100 proc. gyventojų“, – sako APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

Džiugina požiūris į alternatyvią energetiką

Pirminiais vertinimais, didžioji dalis šio kvietimo daugiabučių po renovacijos planuoja pasiekti B energinio naudingumo klasę, o keletas daugiabučių – A energinio naudingumo klasę. Džiugina tai, kad iš gautų paraiškų daugiau kaip 280 daugiabučių numatyta diegti atsinaujinančiosios energijos priemones – saulės elektrines ar šilumos siurblius.

APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius pastebi, kad net 60 proc. planuojamų atnaujinti daugiabučių projektuose numatytas atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, tai didelis pokytis, palyginti su ankstesnių kvietimų duomenimis, kuriuose tokių buvo apie 10 proc.

Renovacijos procesai dar turi kur plėstis

Daugiabučių atnaujinimo programa įgauna pagreitį, tačiau senų pastatų vis dar yra daugiau nei modernizuotų, tad renovacijos potencialas šalyje didelis.

„Šiuo metu Lietuvoje yra apie 4 500 renovuotų daugiabučių namų, tai šiek tiek daugiau negu 12 proc. visų renovuotinų pastatų. Renovacijos potencialas dar yra milžiniškas. Šiandien turime gana didelį įgyvendinamų projektų srautą – iš viso apie 1 400 projektų, iš jų 800 yra rangos darbų stadijoje, dar 600 laukia rangos darbų pirkimo“, – pasakoja V. Vrubliauskas.

Primena apie galiojantį kvietimą

APVA ketina per liepos mėnesį visas gautas paraiškas įvertinti, reitinguoti ir priimti sprendimus dėl projektų finansavimo. Taip pat primenama, kad iki š. m. spalio 2 d. yra priimamos paraiškos daugiabučiams atnaujinti pagal š. m. vasario 22 d. skelbtą kvietimą, kurio pagrindinė sąlyga – pasiekti ne mažesnę kaip A pastato energinio naudingumo klasę, o šiluminės energijos sąnaudas sumažinti ne mažiau kaip 40 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

??

Klp juodais balkonais per karščius

na

nei šilčiau nei geriau su skardiniais radiatorias, užmūrytais rūsio langais be ventiliacijos...o barškėjimas tratėjimas skardiniuose radiatoriuose...bet užtat bankam gerai...na jei vienas atsirenovavo gražu iš išorės oi gražu...o kas viduje ...juokdariai su tom renovacijom...kai kam nauda oi nauda. Mes savo namo nesirenovamom pasikalbėjom su tais kurie praėjo tuos kryžiaus kelius...mes iš kaupiamų lėšų po truputį keitėm viską ...liko tik neapklijuotas plytėlėm namas bet mums ir nereikia namas plytinis šilta ir šilčiau už renovuotus...špižiniai radiatoriai nei tarška nei barška...mes patenkinti be renovacijos šiltai gyvenam ir bankam neskolingi. Prieš renovuojant turėtų žmonės pagalvoti viską įvertinti...bet mato tik fasado gražiąją pusę. Kas toliau?

renovuoto gyventojas sanciai

reiskia issitycios is 500 begalviu Renovacijos kokybe NULINE Silciau ar pigiau NETAPO
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS