Penkiolikai teritorijų Kaune siūloma suteikti skvero statusą | Diena.lt

PENKIOLIKAI TERITORIJŲ KAUNE SIŪLOMA SUTEIKTI SKVERO STATUSĄ

Penkiolikai Kauno mieste esančių teritorijų savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius siūlo suteikti skvero statusą.

Kaip nurodo miesto valdžia, tai leistų išsaugoti žaliuosius plotus vietos gyventojams.

Kovo pradžioje registruotu sprendimo projektu siekiama papildyti Kauno skverų sąrašą teritorijomis K. Petrausko, Archyvo, Ašigalio, Ekskavatorininkų, Giraitės, Lazūnų, M. Gimbutienės, R. Kalantos, T. Masiulio, Viešios gatvėse, A. Juozapavičius prospekte.

Taip pat – teritorijoms M. Riomerio, Ukmergės, S. Žukausko ir P. Plechavičiaus gatvėse.

„Suteikus minėtoms teritorijoms skvero statusą, šie žalieji plotai bus išsaugoti miesto gyventojams. Tai ypač svarbu didėjant urbanizacijai ir aplinkos užterštumui bei mažėjant žaliesiems plotams“, – nurodoma dokumente.

Savivaldybės taryba dėl skverų turėtų apsispręsti kovo 12 dieną.

Kaip BNS sakė savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė, savivaldybė siekia kuo daugiau teritorijų, kurios atitinka želdynų nuostatą, turėti kaip želdynų teritorijas.

Dabar turime pagal ankstesnius sprendimus parengtus projektus ir juos įgyvendiname.

„Jos gali būti skveru, paskui sutvarkius, pritaikius, peraugti į parką. Šiuo metu peržiūrime bendrąjį planą ir kur randame tokių teritorijų, vertingų medynų, prašome, kad joms taryba suteiktų skvero statusą. Po to formuojame sklypus ir pritaikome gyventojams. (...) Mums svarbiausia, kad atsirastų viešasis želdynas“, – kalbėjo R. Savickienė.

Teritorijos, kurioms siūloma suteikti skverų statusą, yra valstybės žemėje. Ten savivaldybė sieks formuoti sklypus, rengti projektus ir juos paviešinusi tvarkyti erdves. Šiemet minėtų 15-os teritorijų tvarkyti neplanuojama.

„Tas procesas užtrunka apie metus, tad geriausiu atveju galėtume planuoti (jų tvarkymą – BNS) kitais arba dar kitais metais. Dabar turime pagal ankstesnius sprendimus parengtus projektus ir juos įgyvendiname“, – sakė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Pagal Želdynų įstatymą, skveras yra ne mažesnis kaip 0,03 ha ploto trumpalaikiam poilsiui skirtas želdynas su vyraujančiomis atviromis erdvėmis, gerinantis gyvenvietės estetinę ir ekologinę būklę.

Jeigu taryba patvirtins naujuosius skverus, jų Kaune iš viso bus 63.

Kaip pažymėjo R. Savickienė, dar mieste yra per 20 parkų, taip pat didelių miškų: Ąžuolyno, Pažaislio, Lampėdžių, Romainių, Kleboniškio, Panemunės šilas, du savivaldybės draustiniai, keletas valstybinių draustinių.

Skvero statuso savivaldybės administracija ketina siekti ir kitoms teritorijoms dviejuose tarybos posėdžiuose po šio.

„Dar grįšime ne kartą su papildymu“, – nurodė R. Savickienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Sprokite

Nuo grobimo

Šlykštu žiūrėti į krabą

Kas vyksta Kaune rašo, kad Matijočaičio sūnus be statybos leidimo vykdo statybas Neries krantinėje rekreacinėje zonoje.

aborigenas

Vietoj to kad suteikinejate skvero statusus prisiminkite kad Vaisvydava, kuri kazkada buvo tiesiog islupta is Kauno rajono, visiskai uzmirsta ir yra Kauno miesto dalis. Pas maskolius turbut gatves geresnes nei tame visu uzmirstame uzkampyje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS