Per plauką nuo baisios tragedijos: vandenyje skendo ir butai, o kaltų nėra? | Diena.lt

PER PLAUKĄ NUO BAISIOS TRAGEDIJOS: VANDENYJE SKENDO IR BUTAI, O KALTŲ NĖRA?

Pernai Šiaulių g. viename kiemų kilęs potvynis ne tik pridarė nuostolių, bet ir galėjo baigtis tragedija – kai kuriuose butuose vanduo buvo pasiekęs lubas. Gyventojai iki šiol keikia "Kauno vandenis".

Iki šiol prisimena

Tai įvyko prieš metus, bet patalpų Šiaulių g. 50 savininkai iki šiol puikiai pamena tos paros įvykius, tiksliau, jų pasekmes. Vanduo kieme netikėtai pakilo paryčiais, kai dauguma žmonių miegojo. Laimei, kad vieno cokolinio aukšto buto nuomininkai laiku pastebėjo nelaimę, o kitame gyvenančią moterį išgelbėjo budrus kaimynas.

Skendo ne tik cokolinis aukštas, bet ir gilioje dauboje esantis kiemas, jame buvę automobiliai. Nukentėjo mažiausiai trys transporto priemonės. Savininkai ėmė ieškoti kaltųjų ir reikalauti atlyginti patirtus nuostolius. Vieno savininko apskaičiavimu, jis patyrė apie 30 tūkst. eurų žalą, kita šeima nori atgauti 4 tūkst. eurų.

Skendo ir šis butas, esantis cokoliniame aukšte.

Jie kreipėsi ir į Kauno miesto savivaldybę, ir į "Kauno vandenis", kurie yra atsakingi už nuotekų ir lietaus vandens surinkimo sistemų priežiūrą. Nuo minėto įvykio praėjo metai, bet "Kauno vandenys", vieno nukentėjusiųjų teigimu, ir toliau reaguoja "tik į avarinius iškvietimus ir tai labai vangiai".

Vienas savininkų Eugenijus širsta, kad "Kauno vandenys", kaip rodo jo patirtis, neturi jokio suinteresuotumo imtis veiksmų, kad avarijos nesikartotų.

Maža to, praėjusių metų rugsėjo liūtis, anot jo, nebuvo vienintelis atvejis, kai jie nukentėjo. Vis kartojasi atvejai, kai į butą ima veržtis nuotekos. Kauniečio įsitikinimu, "Kauno vandenų" atstovams trūksta atsakomybės.

Apsėmė beveik iki lubų

"Gyvename XXI a., ES valstybės antrame pagal dydį mieste, kuris pretenduoja į pirmąjį. Daugiau nesileisiu skandinamas vandeniu ar nuotekomis, nenaikinsite mano turto", – teigė Eugenijus, piktindamasis Kauno komunalininkų neveiklumu.

Šiaulių g. 50 name nuomai jis įsigijo butą. Vos jį įrengė, pernai birželio 23 d., per virtuvės kriauklę pradėjo kilti ir per jos kraštus tekėti nuotekos. "Buvo užpiltos virtuvės grindys, bet nuostoliai buvo nežymūs, juos padengė draudimas. Tada šio negero signalo nesureikšminau, o be reikalo", – pastebėjo vyras.

Po kelių mėnesių, lemtingą pernykščio rugsėjo 5 d. jį pasiekė žinia apie kiemą ir namą apsėmusį potvynį. "Anksti ryte sužinojau, kad mano nuomininkai, užsieniečiai KTU studentai, tą naktį per plauką vos nežuvo nuomojamame bute. Butas, esantis cokoliniame aukšte, apie penktą valandą ryto buvo apsemtas beveik iki lubų. Jame buvę žmonės dėl laimingo atsitiktinumo nukentėjo tik materialiai ir morališkai", – vardijo Eugenijus.

Jo įsitikinimu, jeigu "Kauno vandenų" tarnybos būtų tinkamai ir laiku prižiūrėjusios komunikacijas, liūtis nebūtų sukėlusi tokio potvynio. paaiškėjo, kad buvo užsikimšusios upelio pralaidos. Tad vanduo suplūdo žemiausiai esantį minėtą Šiaulių g. namo kiemą ir per langus skverbėsi cokolinio aukšto vidų.

Laukia, kol pasikartos?

"Po potvynio butas buvo visiškai sunaikintas", – tvirtino Eugenijus, tada savo šeimos materialinius nuostolius įvertinęs 26,5 tūkst. eurų. Tačiau nuo to laiko bėdos dėl nuotekų vis kartojasi, tad ieškinį galvoja papildyti.

"Šiuo metu yra rengiamas skundas ir Kauno miesto administracijai. Taip pat kreiptasi į namo administratorių su prašymu įrengti atbulinį vožtuvą namo nuotekų vamzdyje. Taip pat kreiptasi į specialistus, kurie išardė ir išvalė bute esantį atbulinį vožtuvą", – vardijo Eugenijus.

Į Kauno miesto savivaldybę, "Kauno vandenis" jis kreipėsi dar pernai, iš karto po liūties, tačiau jų atstovų reakcija į pateiktas pretenzijas vyrą pritrenkė.

Potvynio metu buvo iškilusi tiesioginė grėsmė žmonių gyvybei. Sėdime ir laukiame, kol situacija pasikartos?!

Tuometinis savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas laiške jam nurodė, kad 1998 m. sutartimi savivaldybė atsakomybę už miesto vandens ir nuotekų sistemas pavedė "Kauno vandenims" ir nurodė kreiptis į šią bendrovę.

"Kokia pačios Kauno miesto savivaldybės atsakomybė, pasisamdžius su savo funkcijomis nesusitvarkančią bendrovę, kaip vykdoma jos veiklos kontrolė, niekas nekomentavo", – suglumo vyras, prakalbęs apie nusikalstamą aplaidumą.

"Potvynio metu buvo iškilusi tiesioginė grėsmė žmonių gyvybei. Sėdime ir laukiame, kol situacija pasikartos?!" – retoriškai klausė Eugenijus.

"Kauno vandenų" technikos direktorius savo atsakyme jam yra aiškinęs, kad potvynis kilo dėl neprižiūrimos Girstupio upelio pralaidos ir liūties. Eugenijaus teigimu, bendrovės atstovai pripažino, kad šalia Šiaulių g. 48 ir 50 namų neįrengti čia turintys būti nuotėkų tinklai. Visgi vyrą pribloškė jų pasiūlymas – pačiam juos įsirengti.

"Užuot "Kauno vandenys" sutvarkytų savo problemas, pasamdytų daugiau tinkamų specialistų infrastruktūrai prižiūrėti, savo neveiklumui dangstyti turi pasamdžiusi ištisus būrius atsirašinėtojų – teisininkų, draudikų ir advokatų kontorų", – širdo Eugenijus, butą kaip investiciją įsigijęs, kaip pasakojo, pastebėjęs teigiamus pokyčius Kaune. "Patikėjau, kad tikrai "Kaunas tvarkosi" ir nusprendžiau investuoti į jūsų miestą. Deja, tai buvo klaida", – vertino Eugenijus.

Beje, potvynio metinių proga, lygiai 2019 m rugsėjo 5 d. nuomininkai pranešė, kad bute per dušo trapą į butą veržiasi nuotekos. Rugsėjo 17, 18, 28, 30 d. – vėl panašūs atvejai. "Priežastis kartojasi – perpildyti Šiaulių g. esantys nuotekų šuliniai. Dar skaičiuojami nuostoliai, kreipsimės į draudimą", – sakė vyras.

Dėl užpylimų jo nuomininkai patyrė 350 eurų nuostolį, kurį teko kompensuoti. Jeigu situacija nesikeis, nuomininkai žada nutraukti sutartį, tad žalos mastas dar labiau padidės.

Glumina delsimas

Dar vienos nukentėjusiosios – Monikos ir jos šeimos būstas po pernai rugsėjo liūties liko sausas, tačiau transporto priemonėms, kuriomis naudojosi ji ir sutuoktinis, pakenkta.

"Buvau aštuntą mėnesį nėščia. Su vyru išsiruošėme į darbą. Atėję prie automobilių pamatėme, kad kažkas nutiko. Mano mašina buvo purvina, buvo atsidarę elektra valdomi automobilio langai. Vyras dar turėjo vilties, kad pasileis nors vienas automobilis, dar bandė, bet nieko nepavyko", – pasakojo jauna moteris.

Netekus transporto priemonių, padaugėjo sumaišties. "Netrukus turėjau gimdyti. Kuo važiuoti gimdyti, kaip reikės vaiką parsivežti?" – tuometį nerimą prisiminė Monika, svarsčiusi, kad dar gerai, jog nematė, kaip kilo vanduo ir niokojo nuosavybę.

"Manoma, kad apie 5.30 val. per 20 min. pakilo vanduo. Kažkuris kaimynas labai anksti ryte ėjo į darbą, sakė, nieko nebuvo. Kaip staigiai vanduo pakilo, taip greitai jis ir nuslūgo", – dėstė pašnekovė.

Taip po liūties atrodė kieme stovėję automobiliai.

Ji pasakojo, kad jų kiemas per liūtis niekada nebūdavo apsemtas. "Priežastis – ne mūsų kiemas. Užsikimšus Girstupio upelio vamzdžiui visas turgaus vanduo subėgo žemyn pas mus į kiemą. Mūsų kiemas yra žemiausias, tad jį ir užpylė nuo kalno atitekėjęs vanduo", – kalbėjo kaunietė.

Ją labiausiai glumina tai, kad situacijos nagrinėjimas užsitęsė taip ilgai. Gruodį sulaukė "Kauno vandenų" atsakymo, kad dokumentai perduoti draudimo bendrovei. Tačiau tik po jos pastangų, įsitikinusi kaunietė, draudimo bendrovė su "Kauno vandenimis" apsikeitė pirmais raštais. Žadėta, kad liepą turėjo būti kažkoks atsakymas, tačiau jau įpusėjo ruduo, o žinių – jokių.

"Mūsų pretenzija yra 4 tūkst. eurų. Mums, kaip jaunai šeimai, tai yra tikrai nemažai. Yra teismai, nenuleisime rankų", – žadėjo kaunietė. Anot jos, žala padaryta ne tik jos šeimos transporto priemonėms. Tačiau kitas kaimynas turėjo kasko draudimą, jam nereikėjo bendrauti su "Kauno vandenimis".

Draudimas pasitelkė ekspertus

"Kauno vandenys" yra apsidraudę rizikos vertinimo ir žalų administravimo įmonėje "Baltic Underwriting Agency" (BUNDA). Jos atstovai "Kauno dienai" teigė, kad žurnalistų nurodytas įvykis draudikui yra žinomas. Jis tebėra nagrinėjamas.

"Galutinis sprendimas dar nėra priimtas. Įvykis yra kompleksinis, įtraukiantis daug šalių bei didelės apimties, todėl tokių įvykių nagrinėjamas užtrunka ilgiau nei įprasta. Tokiose situacijose tyrimo operatyvumas tiesiogiai priklauso tiek nuo Draudėjo (AB "Kauno vandenys"), tiek nuo kitų šalių ir institucijų bendradarbiavimo", – aiškino BUDA direktorė Kristina Penkaitienė.

Ji teigė, kad sudėtingoms situacijoms nagrinėti pasitelkiami specialistai bei konkrečių sričių ekspertai. "Norime patikinti, kad dedame visas įmanomas pastangas išsiaiškinti reikšmingas įvykio aplinkybes ir pateikti sprendimą suinteresuotoms šalims kaip įmanoma greičiau", – komentavo K.Penkaitienė.

Aptaria kas savaitę?

Kauno miesto savivaldybė, jos atstovų apskaičiavimais, fiziniams bei juridiniams asmenims pernai išmokėjo 21,7 tūkst. eurų kaip žalos atlyginimą. Šiemet – 3,5 tūkst. eurų.

Savivaldybė savo pozicijos dėl įvykių Šiaulių g., "Kauno vandenų" atsakomybės ir nuostolių padengimo nekomentavo. Pasitikslinome, ar savivaldybę tenkina "Kauno vandenų" veikla, jiems patikėtų tinklų priežiūra ir avarinių situacijų likvidavimo tempai.

"Darbai su savivaldybės įmonėmis ir rangovais yra aptariami kiekvieną savaitę. Papildomai paraginsime bendrovę "Kauno vandenys" greičiau reaguoti į kauniečių skundus, o avarinės situacijas likviduoti nedelsiant", – atsakyme cituojamas Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.


Savivaldybės bendrovės pozicija

"Kauno vandenys" raštu pateikė situacijos Šiaulių g. komentarą:

"2018 m. rugsėjo 5 d. 5 val. 51 min. UAB "Kauno vandenys" avarinėje tarnyboje buvo gautas pranešimas, kad užlietas namo, esančio Šiaulių g. 50, Kaune, kiemas.

Avarinės tarnybos darbuotojams atvykus į įvykio vietą buvo nustatyta, jog, tikėtina, dėl tuo metu vykusios stiprios liūties neužteko sukanalizuoto Girstupio upelio pralaidumo (upelis nebuvo pajėgus priimti nebūdingai didelio pritekančio vandens kiekio), ko pasėkoje vanduo išsiliejo per Šiaulių g. 48 kieme esantį minėto upelio kontrolinį šulinį.

Nelaimė ištiko Šiaulių g. 50 namo, kurio dalis ir kiemas yra dauboje, gyventojus.

Atkreiptinas dėmesys, kad Šiaulių g. 50, Kaune, kiemo teritorija pagal reljefą yra dauboje, o butas, esantis Šiaulių g. 50, Kaune, kuris buvo taip pat užlietas, yra įrengtas pusrūsyje. Butas buvo užlietas per patalpose esančius sanitarinius įrenginius sukilus nuotekų lygiui gatvės tinkluose. Taigi tiek kiemas, tiek butas dėl įvykusios situacijos buvo itin užlieti. Avarinės tarnybos darbuotojams, gavus pranešimą dėl patalpų užliejimo, nedelsiant buvo atstatytas sukanalizuoto upelio pralaidumas. Tam, kad situacija nepasikartotų, buvo atlikta papildoma nuotekų tinklo profilaktika bei televizinė diagnostika. Šiuo metu buitinių nuotekų tinklas Šiaulių g. funkcionuoja gerai.

Šalia Šiaulių g. 48 ir 50 namų yra įrengti buitinių nuotekų kanalizacijos ir lietaus nuotekų kanalizacijos tinklai. Nuotekų šuliniai paprastai prisipildo dėl užsikimšimų nuotekų vamzdynuose arba labai užterštų nuotekų šulinių. Šiuo atveju problemos buvo prie Šiaulių g. 44 namo. Plaunant kvartalinį nuotekų tinklą iš vamzdyno buvo ištraukta striukė ir asfalto gabalas. Taip pat buvo suremontuota vamzdžio prijungimo anga šulinyje.

UAB "Kauno vandenys" savo aptarnavimo zonoje eksploatuoja virš 30 tūkst. buitinių nuotekų šulinių. Yra sudaryti profilaktikos planai magistralinių tinklų plovimui ir šulinių valymui.

2018 11 30 UAB "Kauno vandenys" gavo namo, esančio Šiaulių g. 50, Kaune gyventojos prašymą dėl žalos atlyginimo, nes buvo apgadinti du jai priklausantys automobiliai, o 2019 05 22 gavo kito namo, esančio Šiaulių g. 50, Kaune gyventojo atstovo pretenziją, nes buvo užlietas jo butas ir tokiu būdu apgadintas bute esantis turtas.

Abi minėtos gyventojų pretenzijos buvo persiųstos draudimo bendrovei AB "Baltic Underwriting Agency", kadangi UAB "Kauno vandenys" yra apsidraudusi savo veiklos civilinę atsakomybę. Pagal draudimo sutartį draudimo bendrovė yra įsipareigojusi atlyginti UAB "Kauno vandenys" tretiesiems asmenims padarytą žalą. Kiek yra žinoma, nukentėjusių asmenų patirta žala iki šiol dar nėra atlyginta, nes draudimo bendrovė dar nėra priėmusi sprendimo dėl šių draudžiamųjų įvykių".

GALERIJA

  • Padariniai: taip po liūties atrodė kieme stovėję automobiliai.
  • Per plauką nuo baisios tragedijos: vandenyje skendo ir butai, o kaltų nėra?
  • Nuostoliai: netikėtas potvynis sutrikdė gyventojų kasdienybę.
  • Pretenzijos: skendo ir šis butas, esantis cokoliniame aukšte.
  • Per plauką nuo baisios tragedijos: vandenyje skendo ir butai, o kaltų nėra?
  • Per plauką nuo baisios tragedijos: vandenyje skendo ir butai, o kaltų nėra?
Savininkų asmeninio archyvo, Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Anonimas

Naslednji dan, en potnik je dejal, da je odredil dekleta, da se zabava na tej strani "Torej počitek, ne nekaj zgube, navadni ljudje ne razumejo" > .... ⇛⇛⇛⇛ www.ME69.me

vaje

važiavau nauju trulu, tokius gražius Nemuno salos vaizdus rodo - kiek ten visko pristatysim ir ant žemės ir po žeme, gal kaip areną atiduosim koncesijai privatininkui ir dar kasmet duoklę mokėsim? Ale, kad tik ten vanduo visko neužpiltų...Tai - ne vienas namas bus, o mokslų muziejus, kitos kasdienės būtinybės "prekės"...

Hm

Kokia aktuali naujiena! Girdėjau kad Atlanto vandenyne naujai statytas laivas kažkoks tai ten 'Titanikas' ar kaip ten, nuskendo, gal ir apie tai parašysit kada?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS