Plečiama „Svajonių kiemo“ programa: dar daugiau patogumų tvarkant daugiabučių aplinką | Diena.lt

PLEČIAMA „SVAJONIŲ KIEMO“ PROGRAMA: DAR DAUGIAU PATOGUMŲ TVARKANT DAUGIABUČIŲ APLINKĄ

  • 4

Kasmet vis didesnio gyventojų susidomėjimo sulaukianti daugiabučių namų teritorijos atnaujinimo programa „Svajonių kiemas“ artimiausiu metu suteiks galimybę kauniečiams savo aplinką pagražinti dar plačiau.

Dalinio miesto finansavimo nuo šiol sulauks ir dviračių stoginės ar net elektromobilių stotelės bei kita infrastruktūra. Iki šiol per trejus metus išpildyta apie pusantro šimto projektų, o jų įgyvendinimui skirta daugiau kaip pusė milijono eurų.

Savo kiemų šeimininkai

Vis daugiau kauniečių pripažįsta esantys savo kiemų šeimininkai ir imasi iniciatyvos pradėti pokyčius aplinkoje, kurioje gyvena. Paprastai viskas prasideda nuo sklypų formavimo, projektavimo ir galiausiai prieinama iki realių tvarkymo darbų, atnešančių iš tolo matomus ryškius pokyčius.

Ketvirtus metus skaičiuojanti programa „Svajonių kiemas“ jau dabar gali pasigirti solidžiu rezultatu – per visą gyvavimo laikotarpį pasirašyta per 250 sutarčių. Vien pernai parašai padėti ant 94 sutarčių, iš kurių 60 sudarė žemės sklypo formavimo ir pertvarkymo projektai. Dar 16 sutarčių pasirašyta dėl projektavimo paslaugų, o 18 – dėl daugiabučių namų teritorijų sutvarkymo.

Nusprendėme „Svajonių kiemo“ programai skirti dar didesnį dėmesį.

Kauno savivaldybė pasirengusi skirti iki pusės reikiamų lėšų kiekvienam projektui įgyvendinti, todėl norinčiųjų atnaujinti savo kiemus kasmet atsiranda vis daugiau. Šiais metais iš miesto biudžeto naujiems programos projektams įgyvendinti numatyta 200 tūkst. eurų.

„Matome, kaip kauniečiai aktyviai naudojasi savivaldybės parama ir atnaujina savo gyvenamąją aplinką, todėl nusprendėme „Svajonių kiemo“ programai skirti dar didesnį dėmesį. Jos patobulinimas suteiks galimybę daugiabučių namų gyventojams savo kieme įsirengti daugiau norimų patogumų – apšvietimą, dviračių stogines, vaikų žaidimo ir sporto aikšteles, lietaus nuotekų sistemas. Bus galima pasodinti daugiau medžių.

Daugiabučių gyventojams, kurie vykdys kompleksinius, didelės apimties kiemo tvarkymo darbus, gali būti kompensuojama ir dalis išlaidų įrengiant elektromobilių įkrovimo stoteles“, – naujoves išvardijo Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Nuo sklypo iki įgyvendinto projekto

Solidžia savivaldybės parama pasinaudoję daugiabučių namų gyventojai mėgaujasi pagal savo pageidavimus įrengtais ir atnaujintais pėsčiųjų takais, automobilių stovėjimo aikštelėmis ir kita infrastruktūra. Dažnu atveju po tokių darbų kauniečių gyvenamoji aplinka pasikeitė neatpažįstamai.

Iki šių metų sausio pagal „Svajonių kiemo“ programą įgyvendinti 145 projektai. Pasinaudojus savivaldybės parama, kuri iš viso siekė 550 tūkst. eurų, suformuoti 97 žemės sklypai, parengta 16 techninių tvarkymo darbų projektų ir sutvarkyti 32 kiemai.

Sprendimui plėsti programos apimtis pritarė antradienį posėdžiavusi Kauno miesto taryba. Savivaldybės atstovai viliasi, kad nuo šiol darbų spektras gerokai išsiplės ir suteiks galimybes kauniečiams kurti ne tik tvarkingą, jaukią, bet ir patogią gyvenamąją aplinką, kuri atlieptų visų vietos bendruomenės narių poreikius – nuo vaikų iki senjorų.

Dokumentai jau priimami

Prašymus dalyvauti „Svajonių kiemo“ programoje ir pretenduoti į finansinę miesto paramą gali teikti daugiabučių namų gyventojai, bendrijos, administratoriai ar kiti įgalioti asmenys. Svarbu žinoti, kad norimiems pokyčiams įgyvendinti turi pritarti daugiau nei pusė namo gyventojų.

Norint pradėti atnaujinimo darbus daugiabučio kieme, privaloma laikytis eiliškumo – pirmiausia būtina suformuoti sklypą, po to parengti techninį projektą ir galiausiai imtis tvarkymo darbų.

Kaip ir anksčiau, didesnės paramos gali tikėtis daugiabučius renovuojantys gyventojai, nusiteikę kompleksiškai atnaujinti ir aplinką prie namų.

Naujų paraiškų laukiama iki kovo pabaigos. Daugiau informacijos – internete.

Šalyje tęsiantis karantinui, šiuo metu gyvas asmenų aptarnavimas nevyksta, todėl rūpimais klausimais galima kreiptis el. paštu: birute.zareckiene@kaunas.lt. Darbo dienomis nuo 9 iki 11 val. teikiamos konsultacijos ir telefonu 8 37 42 23 80.

GALERIJA

  • Plečiama „Svajonių kiemo“ programa: dar daugiau patogumų tvarkant daugiabučių aplinką
Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

tai kad

visas to "svajonių kiemo" tikslas kad savo kledarus patogiai susistatyt galėtų žmogai. O žalia želdiniai, žalia veja jau čia antraeiliai dalykai

O iš kur tokie pinigai pandemijos metu? A!

Jau ir santaupos baigėsi žlugus verslams, jokių čia Svajonių kiemų negali būt, kol vėl viskas griš į vėžes

Ar bent jau žinot kiek jum kainuos Svajonių kiemas

Vien sklypo formavimas, projektas, samdytis rangovą kartu su traktorium, su gruzovikais išvežt žemes, kraną iškraut trinkeles , plytetes, bordiurus, trinkelių kaina, ir 1 kv metro išlojimo kaina ir t.t. Ir t.t. Mažiausiai kiekvienam buto savininkui kainuos apie 1500 eurų iš kišenės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS