Po konservatorijos langais – siurrealistinis vaizdelis | Diena.lt

PO KONSERVATORIJOS LANGAIS – SIURREALISTINIS VAIZDELIS

Jei rojalio garsai, sklindantys pro Juozo Gruodžio konservatorijos langus, nieko nestebina, tai tas pats rojalis, stovintis šalia konservatorijos, lauke, akmenukais grįstame mažame kiemelyje, tikrai patrauks jūsų dėmesį. Maža to, iš rojalio sklinda fortepijoninė muzika, nors jis pridengtas didžiuliu stiklu, pritvirtintu prie šio muzikos instrumento gal metro ilgio vinimis.

Būtent toks siurrealistinis vaizdelis užklumpa kiekvieną praeivį, žingsniuojantį J.Gruodžio gatve pro konservatorijos pastatą. Tad prie jo šoninės sienos prisišliejęs mažutis kiemelis per akimirką tapo unikalia miesto erdve.

Ne vieno praeivio dėmesio sulaukęs neįprastas reginys paskatino pasidomėti, kas paakino ištremti juodąjį rojalį iš jam įprastos aplinkos ir įkurdinti lauke. Ar tai ne per brangi meninė atrakcija?

Anot konservatorijos direktoriaus Kęstučio Bliujaus, šis rojalis tikrai tinkamas stovėti lauke – prastos instrumento kokybės jau neįmanoma pagerinti, todėl ilgai buvo svarstoma, ką su juo daryti.

"Kartą Kauno filharmonijoje diskutuodamas su Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininku Gintautu Vaičiu, skulptoriumi Robertu Antiniu išgirdau iš jų lūpų apie Jurgio Mačiūno, davusio pagrindus visam avangardiniam menui, perfomansus. Viename jų buvo minimas fortepijonas su vinimis prikaltais klavišais. Iškart susiejau tai su mūsų konservatorijos nurašytu rojaliu, o tiksliau – jo panaudojimu. Štai taip kilo idėja pailginti rojalio gyvenimą ir kartu daugiau visuomenės sudominti fortepijonine muzika, patraukiant jos dėmesį neįprastai pristatomu rojaliu", – aiškino K.Bliujus.

Direktorius ryžosi įkurdinti rojalį gal 18 kv. m mažučiame konservatorijos kiemelyje, prigludusiame prie vakarinės pastato pusės. Dar visai neseniai šis kiemelis tebuvo senas garažas įgriuvusiu šiferio stogu. Išvalius teritoriją ir konservatorijos bei kaimynės aptvertos teritorijos plytų tvoros sienas, išklojus asfaltuotą pagrindą akmenukais, kiemelis sutvisko naujomis spalvomis, o senasis rojalis čia įgavo antrąjį kvėpavimą.

Idėja pritvirtinti stiklinį stogą prie rojalio didžiulėmis vinimis priklauso žinomam karikatūristui ir stiklo dizaineriui Edmundui Unguraičiui. Beliko įrengti apšvietimą, vartus, pakabinti išvaizdžią spyną, ir konservatorijos direktoriaus idėja, išsirutuliojusi iš diskusijos su bendraminčiais, tapo žaviu, elegantišku siurrealistiniu vaizdeliu, kuris bus patrauklus ne tik kauniečiams, bet ir miesto svečiams.

GALERIJA

  • Po konservatorijos langais – siurrealistinis vaizdelis
  • Po konservatorijos langais – siurrealistinis vaizdelis
  • Po konservatorijos langais – siurrealistinis vaizdelis
  • Po konservatorijos langais – siurrealistinis vaizdelis
  • Po konservatorijos langais – siurrealistinis vaizdelis
Evaldo Virkečio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o.

Maciau, man patiko. taip kazkaip paslaptingai...

saunu

Kad daugiau tokiu ideju kiltu, nes Kaunas darosi pilku neidomiu miestu

studentassss

labai liux ideja, maciau, tikrai grazu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS