Po skandalo čempionate prabilusi nukentėjusioji: man reikėjo garantijos ir buvo žadama, kad ji bus | Diena.lt

PO SKANDALO ČEMPIONATE PRABILUSI NUKENTĖJUSIOJI: MAN REIKĖJO GARANTIJOS IR BUVO ŽADAMA, KAD JI BUS

  • 153

Jau keletą dienų nerimsta aistros dėl skandalingo incidento per istorinį Lietuvai čempionatą. Vienos darbuotojos teigimu, jos komandai darbą trukdė ir galiausiai ją iš arenos išvarė neblaivus Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos direktoriaus draugas. Apie įvykį LNK papasakojo pati nukentėjusioji.

„Aš buvau savo darbo vietoje, dirbau su savo komanda, pasirodė, mano manymu, galbūt girtas žmogus, galbūt ir ne, bet jis pradėjo trukdyti mūsų komandai dirbti“, – taip skandalingą situaciją savaitgalį dirbant „Žalgirio“ arenoje prisimena ten akreditaciją turėjusi Kaja Elena Brilė, galiausiai, dėl įsiplieskusio konflikto turėjusi palikti areną.

Jauna moteris pasakoja, kad konfliktas kilo tarp jos ir žinomo sporto komentatoriaus Ervino Kvitkausko, kuris, anot pašnekovės, renginyje dirbo galimai neblaivus.

„Konfliktas prasidėjo, nes vadovės paprašyta nuėjau prie jo elementariai paprašyti: „Prašau, netrukdykite didžėjui. Didžėjus dirba su mumis ir jis turi klausyti mūsų komandų, o ne jūsų.“ Jis man atsakė keiksmažodžiu tiesiai į veidą. Paskui jis priėjo prie manęs, vėl su rusiškais keiksmažodžiais: „Kas tu čia tokia pyp pyp esi? Ką čia veiki?“ Bandė fotografuoti mano akreditaciją“, – pasakojo moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Mes tarėmės, kad aš būsiu įdarbinta labai daug kartų. Buvo žadėta atsiųsti sutartį, buvo labai konkrečiai tartasi dėl atlyginimo, kiek bus sumokėta už kiekvieną dieną. Daug kartų aš prašiau tą sutartį atsiųsti, nes man reikėjo pasiimti nemokamas atostogas, man reikėjo kažkokios garantijos ir buvo žadama, kad ji bus. Tačiau čempionatas atėjo ir praėjo, o aš sutarties nemačiau“, – apie darbo situaciją iš savo pusės sakė K. E. Brilė.

O iš renginio ji, pasak federacijos vadovo, buvo išvaryta, nes lankėsi zonoje, kurioje jai buvo draudžiama būti. Pasak policijos, pareigūnai į „Žalgirio“ areną buvo iškviesti dėl su apsaugos darbuotojais konfliktuojančios moters, o vėliau pareiškimus parašė tiek pati K. E. Brilė, tiek čiuožimo federacijos vadovai.

„Federacija yra kreipusis į teisininkus. Sieksime bylų šiai merginai ir visiems susijusiems žmonėms dėl garbės ir orumo įžeidimo, dėl kompensavimo viso to, kas ten vyko. Manau, prisidės ir bauda, kurią gaus Čiuožimo federacija už patekimą į griežtai saugomą zoną. Kyla klausimų Žalgirio arenos apsaugai, kaip įvyko šis incidentas“, – antradienį vykusios spaudos konferencijos metu žurnalistams teigė LČF prezidentas V. Jasutis.

„Kažkam reikėjo šito skandalo, jie jį gavo. Ir tik laikas parodys, kiek žmonių turės po to, kai išaiškės tiesą, ar mūsų atsiprašyti, ar su ta sąžine gyventi. Bet mes esame ramūs. (...) Mūsų kaltės šioje situacijoje yra tik tiek, kad nesudirbo apsauga“, – pabrėžė federacijos prezidentas.

V. Jasutis patikino, kad mergina čempionate nedirbo, ji arenoje buvo savanorišku pagrindu. Visgi jis neatsakė, ar su mergina buvo sudaryta savanorystės sutartis raštu. Pasak jo, atsakyti į šį klausimą neleido LČF teisininkai.

„Chronologija buvo labai paprasta ir aiški. Iš video įrašų matome, kad jie paneigia išsakytas pozicijas. Prie minėtos merginos nebuvo nė pirštu prisiliesta“, – sakė V. Jasutis.

Mergina neturėjo teisės būti ant teisėjų platformos

Pasak LČF prezidento, mergina neturėjo teisės būti ant pagrindinės teisėjų pakylos. Todėl, V. Jasučio teigimu, akreditacija iš merginos buvo atimta dėl jos nepagarbaus elgesio su čempionato organizacinio komiteto nariais.

„Mergina pažeidė taisykles. Net ir tada aš buvau linkęs laikyti ją arenoje. Aš turiu pilną teisę atimti akreditaciją, girdėjau kaip ji pasiuntė vadovę ant 3 raidžių“, – sakė jis.

Sporto žurnalistas E. Kvitkauskas taip pat teigė, kad merginos nelietė, prie jos priekabiauta nebuvo. Jis patikino, kad renginio metu nevartojo alkoholio ir sako, kad tai – šmeižtas.

Aš turiu pilną teisę atimti akreditaciją, girdėjau kaip ji pasiuntė vadovę ant 3 raidžių.

„Paprašiau jos pateikti akreditaciją, ji atsisakė ją pateikti. Bandžiau nufotografuoti jos akreditaciją, ji griebė mano telefoną ir grasino jį mesti į ledą. Galbūt negražiu tonu, bet aš jai pasakiau, kad dėl neadekvataus elgesio ji privalės nešdintis iš arenos“, – savo poziciją išsakė E. Kvitkauskas.

Merginos problematišką elgesį patvirtino ir čempionato organizacinio komiteto vadovė Justina Fabijonavičienė. Pasak jos, mergina atsisakė rodyti akreditaciją.

„Turime problematišką žmogų, kuris nerodo akreditacijos ir turbūt negali ten būti. Užsisegė striukę specialiai, kad akreditacijos nesimatytų. Aš pasakiau, kad tai yra saugumo klausimas. Prašėme palikti pakylą, ji atsisakinėjo išeiti. Kitų vadovų ji negalėjo ten turėti“, – sakė J. Fabijonavičienė.

Federacija tikina, kad neketina atsiprašyti merginos. J. Fabijonavičienė pridūrė, kad atsiprašymo norėtų sulaukti ji pati, nes iš situacijoje dalyvavusios savanorės sulaukė necenzūrinių žodžių antplūdžio.

Kritikuoja švietimo, mokslo ir sporto ministrą

Federacijos prezidentas kritikuoja švietimo, mokslo ir sporto ministrą Gintautą Jakštą. Pasak V. Jasučio, šio skandalo įkarštyje išstojęs ministras buvo dingęs 6 mėnesius ir nepalaikė ryšio su LČF.

„Sportas Lietuvoje yra žemiau plintuso“, – teigė jis.

„Ministras, kurio mes negalėjome rasti 6 mėnesius, išstojo su pareiškimais“, – kritikuodamas, kad ministerija nesuteikė finansų čempionatui pridūrė V. Jasutis.

Pasak LČF prezidento, jį nuvylė pirmadienį G. Jakšto išsakyti teiginiai, kad poreikio susitikti su federacijos atstovais nėra.

Sekmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ didelio dėmesio sulaukė dailiojo čiuožimo čempionate dirbusios merginos įrašas, kuriame teigiama, jog renginio metu grubiu elgesiu pasižymėjo sporto žurnalistas E. Kvitkauskas ir LČF prezidentas V. Jasutis. Mergina nurodė, kad buvo nepagrįstai išmesta iš „Žalgirio“ arenos, kai susiginčijo su E. Kvitkausku, kuris esą trukdė darbui. Mergina taip pat skelbė, kad renginyje dirbo be sutarties, nes tokios nesulaukė.

„Šiuo metu dėl įvykio pradėtas aplinkybių patikslinimas dėl viešosios tvarkos pažeidimų, siekiant įsivertinti tiek vienos pusės, tiek kitos pusės veiksmus. Bus pasitelkiami ir peržiūrimi vaizdo stebėjimo kamerų įrašai“, – tikslino Kauno policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Tuo metu Valstybinė darbo inspekcija (VDI) jau pradėjo tyrimą aiškindamiesi, ar kaunietė čempionate dirbo nelegaliai, nepasirašiusi jokios sutarties. Sako, tyrimas užtruks kelias savaites.

„Ir juridiniam asmeniui, ir vadovui, t. y. atsakomybė dviem subjektams. Bauda juridinio asmens vadovui nuo 1 tūkst. eurų prasideda, o juridiniam asmeniui – nuo 800 eurų, jei teisingai prisimenu, prasideda“, – apie gresiančias baudas sakė VDI kancleris Šarūnas Orlavičius. VDI jau pradėjo tyrimą ir dėl galimo priekabiavimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (153)

Kazys

Provokatorė bus nubausta,kadangi teisme patvirtins įrašai.Tačiau provokacijos organizatoriai liks nenubausti,no jų ausys iš karto sekančią dieną ėmė lyti net iš Zanzibaro.Tiek Andriulevičius televizijos forume,tiek mano užsienio svečiai gyrė puikų čempionato organizavimą.Aišku Vilnius,neturintis,nei ledo arenos,nei stadiono,nei normalios autobusų stoties nesugeba suorganizuoti tokių puikių renginių ,kaip Kaunas Europos kultūros sostinė, Eurolygos ketverto ir Europą sužavėjusio dailiojo čiuožimo čempionato.Ką gi Vilniuj gerai sekasi dažyti perėjas ir sodinti klombus važiuonamoje gatvių dalyje.Linkim Vilniečių valdžiai pasistatyti trečiąjį stadioną,kad nors kuo prilygtų Kaunui ir kaaunoiečiams.

Piliet LR

Tai kad ir pats komentatorius buvo nepasiruošęs ir momentavo su kaidomis ir laikas nuo laiko taisė klaidas ir atsiprašinėjo. Gal tikrai buvo "paėmęs"

Jasutis,kvitkauskas,- draugeliai

Vienas žurnaliuga kitas alle vadovas, norite nurašyti viską ant eilinės merginos, nepavyks,net nesvajokite
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS