Po vaikų paėmimo skandalo Kauno Vaiko teisių tarnybos vadovė nušalinta nuo pareigų | Diena.lt

PO VAIKŲ PAĖMIMO SKANDALO KAUNO VAIKO TEISIŲ TARNYBOS VADOVĖ NUŠALINTA NUO PAREIGŲ

Nuo pareigų nušalinta laikinoji Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovė Daiva Porutienė, LRT radijui patvirtino Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Alina Jakavonienė. Pasak jos, D. Porutienė grąžinta į vyriausiosios specialistės pareigas.

Institucinis šmeižtas – Taip Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjos komentarą žiniasklaidai, neva mama, dėl kurios netinkamo elgesio parke su mažamečiu sūnumi buvo iškviesti pareigūnai, buvo neblaivi, antradienį įvardijo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė visuomenei neteisingai pateiktus duomenis prilygino grubiai klaidai. „Šiuo atveju ne naujokai pasakė (apie mamos girtumą, kurio nebuvo. – ELTA). Tai neleistinas veiksmas, reikalauja atsiprašymo žmonių, kurie, galima sakyti, buvo apšmeižti“, – sakė viceministrė.

VVTAĮT vadovė A. Jakavonienė atkreipė dėmesį, kad byloje nėra jokių duomenų apie tai, kad mama buvo neblaivi, informacija apie tai nebuvo pateikta kitoms institucijoms ir niekada nebuvo vertinta.

„Šitie žodžiai išimtinai išsakyti žiniasklaidai ir dėl to labai atsiprašome šeimos už tą institucinį šmeižtą, kuris neatitinka tikrovės ir dėl ko šeima galėjo patirti neigiamų išgyvenimų. Pati asmeniškai kalbėjausi su Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos vadove, kuri patikino, kad asmeniškai atsiprašė šeimos, tačiau tai nepaneigia fakto, kuris įvyko, todėl ir spręstas klausimas dėl šios asmens tinkamumo eiti vadovaujamas pareigas“, – sakė A. Jakavonienė.

Paklausta, ar tarnybų elgesyje neįžvelgia institucinio smurto prieš kauniečių šeimą, V. Augienė Eltai sakė, kad specialistų elgesys paimant vaikus bus detaliai išnagrinėtas ir įvardytas. Tai svarbu ne tik visuomenei, bet ir pačiai tarnybai, kuri tik nuo liepos dirba pagal naują tvarką, tad neturi daug patirties.

Viceministrė pabrėžė, kad vaiko teisių apsaugos pertvarkos tikslas – ne paimti vaikus iš tėvų, o užkardyti smurtą. „Ir aš, ir ministras ne kartą yra pabrėžęs ir dabar galiu pakartoti, kad šeima – geriausia vieta augti vaikui“, – akcentavo viceministrė.

Kalbėdama apie institucinį smurtą, kurį jaučiasi patyrusi vaikų netekusi šeima, V. Augienė sakė, kad tokiais atvejais pasitarnaus apeliacijų dėl netinkamų tarnybų veiksmų galimybė.

„Tėvai galės apeliuoti dėl, jų nuomone, nehumaniško, neetiško tarnybų darbo, įgaliojimų viršijimo. Situacijų nagrinėjimas ir specialistams leis peržiūrėti kiekvieną dviprasmiškesnę, subtilesnę situaciją ir tada mums formuoti praktikas, nes specialistams dar reikia įgyti patirties“, – sakė V. Augienė.

VVTAĮT vadovė A. Jakavonienė priminė, kad vaiko tėvai ar teisėti atstovai turi teisę kreiptis į VVTAĮT vadovą dėl grėsmės vaikui nustatymo pagrįstumo nesutikdami ar manydami, kad jis buvo nustatytas nepagrįstai. Taip pat gali kreiptis į savivaldybės administracijos direktorių dėl pagalbos šeimai plano, jeigu su juo nesutinka ir mano, kad jis yra netinkamas, neveiksmingas, neatitinka realių šeimos poreikių.

Rugsėjo 29 dieną prasidėjusią istoriją, kuri baigėsi dviejų vaikų paėmimu, kauniečiai Gintaras ir Eglė paviešino socialiniuose tinkluose, primena ELTA. 

Rašyti komentarą
Komentarai (35)

pala

įdomus pateisinimas, atseit, ta Porutienė tik žurnalistams pasakė, kad mama išgėrusi (tai pakanka ją sugrąžinti į ankstesnes pareigas), o pagal kitą "pasakymą" mama buvo sulaikyta ir dviem parom įkalinta, vaikai atimti iš tėvo, kuriam jokios teisės NEAPRIBOTOS. Vaikus įvarė į stresą ir mėnesiui atidavė svetimiems, nepažįstamiems vien todėl, kad jų tėvas nenorėjo "bendrauti su psichologu". Paskui dar šneka, kad tarnyba stengiasi dirbti viešai. Na, jei taip tvirtina, tai lai parodo, kur čia ieškoti to viešumo...

Nuomone.

Ne nueme ,o pervede ten pat i kitas su vaikais susijusias pareigas.Cia kriminalinis nusikaltimas ir turi atsakyti teismo keliu,Menesi kankintyi vaikus,meluoti ,kad mama isgerusi,kad musimo irankis namuose,kad dvieju metuiku vaikas pasake jog ji muse.Tai yra smeiztas ir galimai su skambinusiu susitarimas,kad reikia vaiku is nealkocholiku seimu.Kas gali dabar tai paneigti.Prisidekiet pinigeliais advokatui ir teisingumui nustatyti,zalai atlyginti.Juk ryt galite atsidurti bet kas tokioj padety.

apsaugok Dieve

Lietuvos vaikus nuo tokių specialisčių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS