Po vienu stogu – kaip tradicinėje italų šeimoje | Diena.lt

PO VIENU STOGU – KAIP TRADICINĖJE ITALŲ ŠEIMOJE

Kodėl trispalviai kačiukai yra katytės, o rusvi – katinukai? Kodėl raina katė vienoje vadoje atsiveda rusvų ir juodų kačiukų? Į šiuos ir panašius klausimus privertė ieškoti atsakymų mūsų jaunojo skaitytojo Manto laiškas su jo namuose gyvenančios kačių šeimos nuotraukomis.

Nepanašūs į senelę anūkai

Kauno pakraštyje po vienu stogu tarsi tradicinėje italų šeimoje darniai gyvena kelios kartos: senelė, jos dukra su vaikais, kurie visi skirtingi, nepanašūs. Tik čia kalba eina ne apie žmonių, o apie kačių šeimą. Kaip sakė šios gausios kačių šeimynėlės globėjas Mantas Juodelis, katė Mauricija į namus atkeliavo iš Rumšiškių prieš kelerius metus. Netrukus ji atsivedė dvi katytes – Mūzą ir Maurą. Deja, Mūzos gyvenimas nebuvo ilgas – išbėgusi į gatvę, ji žuvo po automobilio ratais. Užtat Maura, gyva ir sveika, Mauriciją pavertė močiute – atsivedė tris kačiukus: du rusvus katinėlius ir beveik visiškai juodą katytę.

Mantas atsiuntė savo pusseserės Sandros darytas visos kačių šeimos nuotraukas ir paklausė: "Nuo ko priklauso kačiukų spalva? Kodėl nėra nė vieno kačiuko, kuris būtų jų močiutės Mauricijos spalvos? Kodėl rusvi kačiukai visada yra katinukai, o ne katytės?" Iš tiesų – kodėl? Atsakyti į šiuos ir panašius, tik iš pirmo žvilgsnio paprastus klausimus paprašėme Lietuvos zoologijos sodo Kaune vyriausiąjį biologą Beną Noreikį.

Nesistebėkime gamtos įvairove

"Labai sunku trumpai atsakyti į šiuos į klausimus, nes jie susiję su vis besivystančiu genetikos mokslu. Iš Manto klausimų supračiau, kad kačiukų tėvas nėra žinomas, o būtent spalvos genai susiję su lytimi. Katė vienoje vadoje gali atsivesti kačiukų nuo skirtingų katinų. Todėl nereikia stebėtis jų spalvų įvairove. Beje, jie galėjo skirtis ne tik kailio spalva, bet ir kailio ilgiu.

Kodėl nė vienas kačiukas nepaveldėjo motinos ar senelės spalvos geno, atsakyti negaliu – reikėtų gilios analizės. Būtų daug paprasčiau paaiškinti, jei kačiukus atsivestų veislinė katė, susilaukusi kačiukų nuo žinomo veislinio katino. Manto kačių atveju visiškai neaišku, kas yra kačiukų tėvai, jau nekalbant apie jų genetiką. Tad nesistebėkime gyvosios gamtos įvairove, jos spalvų palete", – sakė B.Noreikis.

Spalvų karuselė

Anot pašnekovo, genai perduoda palikuonims abiejų tėvų požymius, tačiau vienas genas gali būti dominuojantis, o kitas – recesyvinis (paslėptas, nematomas). Katinukų kailio spalva dažniausiai būna panaši į katės (gali būti šviesesnio atspalvio), katytės paveldi abiejų tėvų spalvas, jų kombinacijas. Maura atsivedė rusvus kačiukus ne atsitiktinai – katinas buvo tokios spalvos. Šios spalvos yra ir Mauros kailyje. Visos rusvos katės turi savo kailyje rainumo. Iš kur juodas kačiukas? Tai kito, ne rusvo, o juodo katino kačiukas. Jis paveldėjo iš pastarojo tėvo vieną dominuojančių (juoda, rusva ir pan.) spalvų.

Kačiukai kailiuko raštą paveldi arba iš tėvo, arba iš mamos. Kačių pora, turinti recesyvines spalvas (kreminė, žydra ir t.t.), neturės dominuojančios spalvos (juoda, rusva, t.t.) palikuonių. Kodėl trispalviai kačiukai yra katytės? Todėl, kad į x x chromosomą (moteriška lytis) patenka genai, lemiantys baltos, juodos ir oranžinės spalvų derinius. Tačiau pasitaiko, nors ir labai labai retai, trispalvių katinukų bei rusvų katyčių – tai dažniausiai esti genetinė anomalija.

Bent vienas balto kačiuko tėvų turėjo būtinai būti baltas. Su šios spalvos genu dažnai paveldimas ir kurtumas. Tai ypač būdinga mėlynakėms katėms.

Kai abu kačiukų tėvai ilgaplaukiai, jų palikuonys niekada nebus trumpaplaukiai.

Gal jums patiko?

Kai rašinys jau buvo baigtas, paskambino Manto mama ir pasakė, kad šeima labai nori padovanoti visus keturis kačiukus juos mylėsiantiems kauniečiams. Kokios jų spalvos, rašinio skaitytojai mato nuotraukose, tačiau nieko nežino apie kiekvieno jų būdą. Štai ką apie šią margą šeimynėlę ir jos mamą Maurą papasakojo Manto mama: "Mūsų Maura yra labai populiari tarp apylinkės katinų. Žinodama tai, ji geba pasprukti iš namų net dešimčiai dienų, o paskui grįžti, kaip sakoma, su pilna sterble. Šiųmetis mūsų derlius – keturi kačiukai: du rusvi, vienas juodas ir vienas minėtų spalvų mišrūnas. Juodas – kovingiausias, mikliai prisitaiko prie svetimos erdvės, o rusvi kaip dvynukai – žaismingi, smalsūs. Manau, kad užaugę jie bus tikri garfildai. O štai jų sesutė mišrūnė katytė, matyt, bus paveldėjusi motinos būdą – drovi ir meili. Matyt, būtent tokios patinka katinams."

Moteris prašo norinčiuosius auginti pasirinktą kačiuką paskambinti tel. 8 650 58 702.

GALERIJA

  • Po vienu stogu – kaip tradicinėje italų šeimoje
  • Po vienu stogu – kaip tradicinėje italų šeimoje
  • Po vienu stogu – kaip tradicinėje italų šeimoje
  • Po vienu stogu – kaip tradicinėje italų šeimoje
  • Po vienu stogu – kaip tradicinėje italų šeimoje
Sandros Juodelytės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS