Pokyčiai Kaune: mažiau gyventojų, mažiau valdžios? | Diena.lt

POKYČIAI KAUNE: MAŽIAU GYVENTOJŲ, MAŽIAU VALDŽIOS?

  • 8

Prieš trejus metus pradėta Kauno miesto savivaldybės administracijos pertvarka, kurios tikslas buvo per metus sutaupyti daugiau nei 2 mln. eurų. Ar pavyko?

Nuo 2015 m. darbuotojų skaičių savivaldybėje stengtasi sumažinti penktadaliu (nuo 786 iki 630). Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko, buvo ieškota būdų, kaip padidinti Kauno viešojo valdymo efektyvumą.

Jo teigimu, pradėjus pertvarką buvo galvojama ne apie konkrečias personalijas, o apie savivaldybę kaip vieną organizaciją ir tai, ką bei kaip ji daro. Pirmiausia pasirūpinta sklandžiu darbu pagal savivaldybės funkcijas, susijusias su viešosiomis paslaugomis miestiečiams – socialiniais reikalais, švietimu ir ugdymu, kultūra. Pasistengta, kad dėl sumažėjusio administracijos darbuotojų skaičiaus nenukentėtų savivaldybei patikėti gatvių priežiūros, naujos infrastruktūros kūrimo ir panašūs procesai, strateginių planų įgyvendinimas ir kontrolė.

Gyventojų skaičius mieste dabar mažesnis nei prieš kelerius metus, tai ir valdžios reikia mažiau.

Šią savaitę kalbintas G.Petrauskas pabrėžė, kad vadinamasis administracijos padalinių perbazavimas susijęs ne su darbuotojų skaičiaus mažinimu, o su siekiu taupiau naudoti nekilnojamąjį turtą, tarnybinį plotą, taip pat biudžeto lėšas, kurių prireikia turtą nuomojant. Todėl skirtingais adresais, dažnai iš privatininkų nuomojamose patalpose dirbantys tarnautojai ir toliau bus perkeliami į pastatą Laisvės alėjoje.

"Turime planą visus administracijos padalinius sutalpinti po vienu stogu. Ne tik tuos, kur Nemuno gatvėje dabar veikia. Gyventojų skaičius mieste dabar mažesnis nei prieš kelerius metus, tai ir valdžios reikia mažiau. Be to, turintiesiems reikalų savivaldybėje patogiau atsakymus į jiems rūpimus klausimus gauti vienu adresu", – aiškino G.Petrauskas.

Jo teigimu, optimizavimo procesas vis dar tęsiamas, "nes dar nesame tiek susioptimizavę, kiek reikėtų".

Paprašytas patikslinti, kokių savivaldybės administracijos padalinių artimiausiais mėnesiais laukia reorganizacija, jis pareiškė: "Kol kas nieko nesakysiu. Mes nenorime, kad žinia išeitų išorėn, nes su vadovais tai dar svarstome, ir neaišku, kaip galutinai nuspręsime".

ELTA primena, kad 2013 m. balandžio pabaigoje Kauno miesto savivaldybėje dirbo 920 darbuotojų. "Sodros" 2018 m. balandžio 18-osios duomenimis, dabar dirba 690 socialiai apdraustų darbuotojų.

2016-aisiais iš Kauno emigravo į kitas Lietuvos vietoves ar užsienį 5 293 gyventojai. 2017 m. pabaigoje, pagal statistiką, Kaune gyveno 295 262 žmonės, 2013-aisiais – daugiau nei 300 tūkst.

GALERIJA

  • Procesas: G.Petrauskas kol kas neatskleidžia, kurie savivaldybių padaliniai artimiausiu metu gali sulaukti permainų.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Domas

Ka jį iš Kėdainių išvarėkad Matijošaitis priėmė pas save??

Algis

As galvoju, kad dauguma senu partiju turetu issiskirstyti. Nes pagaliau atejo zmones kurie istikro dirba. O koncervainsu socdemais ir liberalais kazkokias nesamones dare. Net baisu paglvotu kaip dabar gyventume jai nebutume prarade 20m su tais liurbiais.

Čiubaka

1989 metais buvo 420K gyventojų, po 29 metų liko 295K, tai trečdaliu sumažėjo. Tokiais tempais ir dar po 60 metų iš Kauno liks vienkiemis. Ačiū valdžiai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS