Policijos obelisko statybos paslėptos nuo praeivių akių | Diena.lt

POLICIJOS OBELISKO STATYBOS PASLĖPTOS NUO PRAEIVIŲ AKIŲ

  • 44

Policijos šimtmečio progai paminėti skirtas obeliskas paslėptas nuo praeivių akių. Vykdant jo statybas pastatyta palapinė, tad kurį laiką nesimatys, kokie darbai vyksta Laisvės alėjos pradžioje.

Uždengti darbai

Iš pradžių Kauno miesto savivaldybė skelbė, kad obeliskas ties Vytauto prospektu, Laisvės alėjos pradžioje, bus atidengtas Angelų sargų dieną, tačiau užtruko leidimų gavimas. Tada pareigūnai buvo prasitarę, kad šio paminklo laukiama Kriminalinės policijos dieną, kuri minima spalio 27-ąją, tačiau ir šią dieną obelisko statybos nėra baigtos.

Jo postamentas padarytas jau prieš kurį laiką, dabar į viršų pradėjo kilti ir pats obeliskas. Tiesa, statybų darbų dabar praeiviams stebėti nėra galimybės. Saugant nuo lietaus ir kritulių, obelisko vieta uždengta palapine.

Pažymės istorinę datą

Kaip skelbta Kauno miesto savivaldybės, policijos vardo šimtmečio istorinę datą įprasmins obeliskas neseniai pradėtoje rekonstruoti Laisvės alėjos dalyje ties Vytauto prospektu. Atsakingoms institucijoms priėjus bendro sutarimo, „Paminklas Lietuvos policijai – GINTI. SAUGOTI. PADĖTI.“ paminklas jau statomas.

Naujasis obeliskas skirtas artėjančiam Lietuvos policijos vardo šimtmečiui. Nors milicininkai-savanoriai šalyje veikė jau nuo 1918-ųjų, tik 1924 metų sausio 1-ąją organizacija oficialiai pervadinta į policiją.

Idėjos autoriai – pirmasis Lietuvos policijos departamento generalinis komisaras, generolas Petras Liubertas bei Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis.

Priešais obelisko vietą – beveik baigtas rekonstruoti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pagrindinis pastatas (Vytauto pr. 91). Jame tarpukariu dirbo Kauno miesto ir apskrities policijos vadas, čia pat veikė Valstybės saugumo departamentas. Tolesnėje perspektyvoje naujas akcentas lygiuojasi ir su Policijos globėjo – Šv. arkangelo Mykolo – (Įgulos) bažnyčia.

Skirtingi vertinimai

Lietuvos policijos veteranų iniciatyva meno kūriniu įamžinti garbingą šios profesijos vardo šimtmetį iš pradžių sulaukė dvejopų reakcijų – nuo visuomenės palaikymo ir pritarimo iki prieštaringų vertinimų.

Vis dėlto, kaip nurodė savivaldybė, idėjos ir skulptūros autoriai šią vasarą surengtame pristatyme visuomenei esą pagrindė savo sumanymą, kad toks simbolis skirtas ne vien policijos pareigūnų profesijai, bet ir kitiems gėrio sergėtojams.

Kaip atrodys?

Laisvės alėjos pradžioje 7,7 m aukščio tribriaunio granito obelisko viršūnę papuoš iš visų pusių matomas dvigubas Jogailaičių kryžius, postamente išryškės šviesūs policijos ženklo kontūrai. Ant paminklo plokštumų bus įkomponuotas Lietuvos policijos šūkis: „Ginti. Saugoti. Padėti.“

Projektą finansuoja Kauno miesto savivaldybė. Prie jo įgyvendinimo prisidėjo ir lėšas rinkusi Lietuvos policijos veteranų asociacija bei Lietuvos policijos pareigūnai.

GALERIJA

  • Policijos obelisko statybos paslėptos nuo praeivių akių
Skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Kirminas

Saunu o jus sakot gyviems paminklu nebuna tai buvusiu mentu nebuna o paminkla tuoj pamatysim tik gerai isiziurekit i atvaizdus jame.

Straipsnio autorius debilas ...

to :)))

čia į naglą pliką Kauno psichopatą kreipiesi ? beretę turi,,,. triperį gal..., psichiatru brokas ir kremliaus subinlaizys..., viską konservuojanti sovietų liekana..., visų kauniečių išlaikomas pats, broileriai, sugulovė... Puiku- pataikei.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS