Prasideda „Metų renovacijos projekto“ rinkimai: dalyvauja ir Kaune atnaujinti daugiabučiai | Diena.lt

PRASIDEDA „METŲ RENOVACIJOS PROJEKTO“ RINKIMAI: DALYVAUJA IR KAUNE ATNAUJINTI DAUGIABUČIAI

Nuo balandžio 7 d. Lietuvos gyventojai kviečiami susipažinti su geriausiais ne anksčiau kaip 2022 m. šalyje modernizuotais gyvenamaisiais daugiabučiais ir vienam iš jų skirti „Metų renovacijos projekto“ titulą. Konkurse dalyvauja ir Kauno daugiabučiai, įsikūrę Pramonės pr. 41 ir 45, Muravos g. 11.

„Matome, kad konkretūs gyventojų pavyzdžiai įkvepia kitus, todėl konkursas „Metų renovacijos projektas“ yra puiki galimybė supažindinti visuomenę su geriausiais pavyzdžiais, pamatyti, kam visuomenė teikia prioritetą, kad ateityje priimdami sprendimus galėtume geriausiai atliepti žmonių poreikius“, – sakė Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamento vadovė Gintarė Burbienė.

Praėjusiais metais kilusi energetikos krizė labai ryškiai parodė, kaip svarbu yra taupyti energijos išteklius. Ne ką mažiau naudos teikia ir tai, kad mažiau energijos suvartojantys namų ūkiai sukuria mažiau taršos, prisideda prie klimato kaitos stabdymo. Be to, modernizavus būstą, pakyla jo vertė, išsprendžiamos kitos problemos.

Daugėjant tokių gerų pavyzdžių, gyventojai vis labiau susidomi renovacija ir valstybės teikiama parama. Svarbu nepamiršti, kad šiuo metu vis dar galioja du kvietimai teikti paraiškas daugiabučiui atnaujinti.

„Nors energijos kainos šią žiemą buvo žymiai didesnės, tačiau konkurse dalyvaujančių daugiabučių gyventojų istorijos rodo, kad jų suvartojimas ir sąskaitos už šildymą vis tiek lieka mažesnės nei iki renovacijos, kai šildymo kainos buvo daug mažesnės. Turime nemažai pavyzdžių, kai daugiabučiai jau buvo pasiekę ribą ir reikėjo kapitalinio remonto, kai kur avarinės tarnybos dėl trūkusių vamzdžių važiuodavo vos ne kas mėnesį. Todėl renovacija išsprendė daugybę problemų“, – sakė G. Burbienė.

Išskirtiniai pasakojimai

Susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiais projektais visuomenė galės nuo balandžio 7 d. feisbuko paskyroje „APVA daugiabučių modernizavimas“ ir naujienų portale, kuriame balandžio 21–27 d. vyks ir atviras balsavimas.

„Kiekvienas iš rinkimuose dalyvaujančių daugiabučių savaip nusipelnė šios nominacijos. Stengiamės parodyti ir platų galimų atnaujinimo priemonių spektrą, kuris pritaikomas pagal kiekvieno daugiabučio gyventojų poreikius. Kiekviena istorija unikali ir įdomi, norime parodyti kuo platesnį vaizdą, ne tik didmiesčius, bet ir mažesnius miestus“, – teigė G. Burbienė.

Ko svarbu nepamiršti?

APVA Pastatų energinio taupumo departamentas skatina susipažinti su visomis istorijomis, įvertinti ne tik pastato estetiką, bet ir kokią naudą gavo renovuoto namo gyventojai.

„Modernizacija turi ne vieną pranašumą, tai ne tik estetinis fasadas ar mažiausios sąskaitos už šildymą. Skatiname įvertinti visus kriterijus, tokius kaip energinis efektyvumas, atsinaujinančiųjų energijos šaltinių diegimas, draugiškumas aplinkai, bendruomeniškumas ir bendras gatvės, rajono ar net miesto vaizdas. Šie kriterijai prisideda prie ilgalaikės gyventojų ir šalies gerovės, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo“, – sakė G. Burbienė ir pridūrė, kad nors renovacija yra itin svarbi valstybės lygmeniu, tačiau jos pranašumus labiausiai pajaučia būtent gyventojai, todėl svarbu nepamiršti pasirūpinti ir savo gyvenamojo daugiabučio atnaujinimu.

Atviro balsavimo metu bus atrinkti trys daugiausia skaitytojų balsų surinkę projektai, kuriems bus įteikti APVA įsteigti apdovanojimai. Laimėtojai bus paskelbti balandžio 28 d.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Žilvinas Ručys

pavyzdys kaip parazitė valstybės tarnyboje dalia grybauskaitė su seimo nariais veikė prieš Lietuvos piliečius , Namų renovacija ne kas kita kaip žmonių kiršinimas ir veikimas prieš nepasiturinčius asmenis , taip pat nusikalstamas finansinių įsipareigojimų pririšimas ir mažinimas žmonėms gauti finansinius resursus sveikatai , verslui , geresniam gyvenimui ,. Galim patikrinti kiekvieną projektą ir įrodyti kad jis yra finansiškai nuostolingas

Pasakotojai

Juokintojai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS