Pribloškė eilė tyrimui: registracija – tik 2027-iesiems metams | Diena.lt

PRIBLOŠKĖ EILĖ TYRIMUI: REGISTRACIJA – TIK 2027-IESIEMS METAMS

Profilaktiniams tyrimams patys neretai prisiruošiam per kelerius metus, bet kai jau prisiruošiam tyrimų ir gydymo norime greitai, jei ne dabar. Ariogaloje gyvenanti Aldona Matukaitienė nesitikėjo visko čia pat, bet registracija tyrimui tik 2027-aisiais metais moterį kaip reikiant suglumino.

„Miegokit ant šono ir išgyvensit“

„Oi laukiam, laukiam, tyrimo mes laukiam, iki 2027 metų“, – dainos žodžiais po vizito prabilo feisbuke ariogališkė. Jos įrašu pasidalijo daugybė žmonių.

Vieni nuoširdžiai manė, kad įsivėlė klaida, kiti – kad įkeltas registracijos lapelis yra netikras. Kai kurie juokavo, kad tokios eilės yra „iš serijos, kad laikas gydo“. Pasitaikė tokių, kurie susidomėjo, ar tokiu atveju iki tų 2027-ųjų galima nemokėti sveikatos draudimo.

Kokio tyrimo prireikė?

„Vasarą gulėjau ligoninėje. Buvo nelengva būklė. Gydytoja pastebėjo, kad sustoja mano kvėpavimas. Įtarta, kad man yra miego apnėja“, – pasakojo moteris, gavusi siuntimą pas pulmonologą. Eilė konsultacijai atėjo spalio pabaigoje.

Pulmunologas informavo, kad reikia miego apnėjos tyrimo. „Paskyrė datą – 2027-ieji metai. Paklausiau, ar aš gerai išgirdau. Sako taip, gerai, 2027 metais. Išsižiojau ir nieko nebeklausiau“, – sakė A. Matukaitienė.

Ji svarstė, kad vieną rytą gali ir neatsibusti. „Gydytoja tepasakė, kad nieko nepakeisim. Patarė tuos tris metus daryti taip: miegokit ant šono ir išgyvensit. Bet kaip įmanoma miegančiam save sukontroliuoti ir neapsisukti ant nugaros? Nebent į kokias nors stakles gultis?“ –  juokavo moteris.

Kas yra miego apnėja?

Apnėja yra miego sutrikimai, kai dėl įvairių priežasčių gali sustoti žmogaus kvėpavimas. Jis sustoja dažniausiai trumpam laikui – nuo 10 iki 30 sekundžių. Retais atvejais – iki poros minučių. Su apnėja susijęs ir knarkimas.

Tuo metu žmogaus kraujyje mažėja deguonies, prastėja širdies veikla, paveikiama centrinė nervų sistema. Žmogus prabunda, kad vėl kvėpuotų, bet dėl deguonies trūkumo gali imti kamuoti nuovargis, išdžiūvusi burna, ryklės skausmas, sunkumas sutelkti dėmesį, pablogėjusi atmintis, galvos skausmas.

Švelniai pasireiškiančia miego apnėja atsikratyti galima keičiant gyvenimo įpročius: stengiantis miegoti ant šono ir einant miegoti tuo pačiu metu, vėdinant kambarį, nepersivalgant prieš miegą, plaunant nosį bei išbandant eterinius aliejus, vengiant alkoholio, rūkymo, miego tablečių.

Tyrimo specifika

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Pulmonologijos klinikos vadovas prof. Skaidrius Miliauskas pasakojo, kad laukimo eilės planiniam miego apnėjos tyrimui Kauno klinikų Pulmonologijos klinikos Miego laboratorijoje susidaro dėl šio tyrimo specifikos.

A. Ufarto / BNS nuotr.

Tačiau ne visiems reikia laukti ilgus metus. Nurodė, kad pacientams, kuriems pasireiškė kvėpavimo nepakankamumas, įtariama onkologinė liga, tyrimas atliekamas skubos tvarka.

„Matydami augantį šių paslaugų poreikį, įrengėme papildomas dvi palatas šio tyrimo atlikimui. Šiuo metu Pulmonologijos klinikoje veikia penkios palatos šiems tyrimams atlikti“, – sakė S. Miliauskas

Vienu metu polisomnografu gali būti tiriamas tik vienas pacientas (tyrimas užtrunka visą parą) ir tam skiriama atskira, vienvietė, specialiai įrengta palata. Dažnai vienas pacientas ligoninėje praleidžia dvi paras – pirmąją parą jis tiriamas, antrąją pacientui išbandomas pritaikytas gydymas.

Tikriausiai važiuosiu į privačią kliniką. Ten gal greičiau bus. Kito kelio nėra.

„Pastebima, kad sergančiųjų kvėpavimo sutrikimais miego metu skaičius išlieka stabilus, tačiau žmones pasiekia vis daugiau informacijos apie tokius sutrikimus, jie tampa sąmoningesni ir dažniau kreipiasi pagalbos pas gydytojus specialistus“, – teigė vadovas.

Skaičiavo, kad Kauno klinikų Pulmonologijos klinikos Miego laboratorijoje atliekama daugiausiai aukščiausio lygio kvėpavimo sutrikimų miego metu diagnostikų Lietuvoje. Atkreipė dėmesį, kad polisomnografijos tyrimai atliekami ne tik Kauno klinikose, bet ir kitose miesto bei šalies gydymo įstaigose.

Siaučia sukčiai?

A. Matukaitienė pasakojo, kad pati dar nesikreipė į kitas gydymo įstaigas sužinoti terminų, o privačiose – ir įkainių, tačiau jau sulaukė pasiūlymų tyrimą atlikti įtartinomis sąlygomis.

Internete kaimynės rastas žmogus už 70 eurų pasiūlė viską, ko reikia.

„Pasiskambinau jam. Sako taip: atvažiuokit Kaune prie „Megos“, aš atvešiu aparatą. Sumokat 70 eurų, užsidedat aparatą, parodysiu instrukciją, o po to grąžinsit aparatą. Klausiu: jūs gydytojas? Ne. Iš kur sugebat perskaityti miego apnėjos tyrimą? Jį skaito gydytojai. Kokie gydytojai? Nuveš pas gydytoją, perskaitys ir viskas bus gerai. Pasitariau su šeimos daktare. Ji sakė, kad tai yra sukčiai. Sukčiai užpildo spragą“, – atsiduso moteris.

Ką ji planuoja toliau daryt? „Spėju atsigauti po šoko. Tikriausiai važiuosiu į privačią kliniką. Ten gal greičiau bus. Kito kelio nėra“, – įsitikinusi pašnekovė.

GALERIJA

  • Pribloškė eilė tyrimui: registracija – tik 2027-iesiems metams
NVI, skaitytojos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (86)

Nepavarkim būti ukraina

Pakentėkit dėl migrantų ir ukrainiečių.

:)))

pedopartijos rinkejui turbut birbintis per sikna su vaikais iprastas dalykas...

:)))

pagal neaepiza patriota lietuviai gali stipt nesulauke tyrimu, nes xaxolam bombos krenta ir ju gyvenimas blogas... tk kodel tie patriotai nevaziuoja gint ukrainos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS