Primins žiaurų nusikaltimą – Kauno gete vykdytą Vaikų akciją | Diena.lt

PRIMINS ŽIAURŲ NUSIKALTIMĄ – KAUNO GETE VYKDYTĄ VAIKŲ AKCIJĄ

  • 25

1944 m. kovo 27 d. Kauno gete buvo įvykdytas vienas žiauriausių nusikaltimų – vadinamoji Vaikų akcija. Per vieną dieną iš Vilijampolėje veikusio geto buvo išvežta ir nužudyta apie 1 700 vaikų ir senolių. Trečiadienį, kovo 27 d., Kaune bus minimos šios žiaurios akcijos 80-osios metinės.

Atsiminimų knygoje „Šitas vaikas turi gyventi“ Elena Holcmanienė Vaikų akciją aprašo taip:

„1944 m. kovo 27 d. gete atsitiko baisiausias įvykis per visą laiką. Kai mieste dirbančios brigados išėjo, [...)] geto gatvėmis pravažiavo automobiliai ir per garsiakalbius buvo paskelbta, kad kiekvienas, išėjęs iš namų, bus sušaudytas vietoje. Paskui prasidėjo klaiki akcija: atiminėjo vaikus.

[…] Vaikus traukė iš lovų pusnuogius. Juos taip šiurkščiai svaidė į sunkvežimius, kad daugelį sunkiai sužalojo. Širdį vėrė nuo jų klyksmo, vyresnieji bandė bėgti. Žodžiais nenusakomo skausmo balsą užtrenkė griausminga radijo muzika. Pasaulis neregėjo tokio cinizmo.

Tuo pačiu metu griebė ir senus žmones. Nesirinkdami varė iš namų ir nedarbingus, ir sergančius.“

Vaikų akcijos aukų atminimas kovo 27 d. bus pagerbtas Kauno žydų bendruomenės organizuojamuose renginiuose: 16 val. minėjime prie buvusių Kauno geto vartų (Linkuvos g. 2, Kaunas), 17.30 val. VDU Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7, Kaunas) vyksiančiame nemokamame koncerte, kuriame savo atliekamas melodijas tiems, iš kurių buvo atimta galimybė užaugti, ir tiems, kuriems nebuvo leista ramiai pasitikti savo gyvenimo saulėlydžio, skirs jauni, bet jau tvirtai savo pasirinktu keliu einantys muzikai. Žydų ir lietuvių liaudies ir kompozitorių kūrinius, klasikinės muzikos šedevrus atliks Maksim Kobec, smuikas (Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokykla, mokytoja Ilona Klusaitė), Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos auklėtiniai, Tarptautinio Nechamos Lifšicaitės vokalistų konkurso laureatai – Marija Širvinskaitė ir Rojus Bukauskas (mokytoja Rima Daugėlienė, koncertmeisterė Roberta Daugėlaitė), VDU Muzikos akademijos prof. Sabinos Martinaitytės ir prof. Audronės Eitmanavičiūtės studentės, tarptautinių vokalistų konkursų laureatės Deimantė Bačiulytė, Emilija Bagdonaitė, Liepa Dabriškaitė, Ugnė Stražnickaitė ir Ieva Vaivadaitė, taip pat Joris Rubinovas, bosas, Holokaustą išgyvenusio operos dainininko, režisieriaus, Kauno kamerinio teatro įkūrėjo Stanislovo Rubinovo anūkas.

Renginį ves teatro aktorius, režisierius Aleksandras Rubinovas.

Vaikų akcijos Kauno gete 80-ųjų metinių renginiai – nemokami.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Anonimas

Pirma karta girdziu apie nauja gyvuna liet. vadinasi retas pidaras.

Anonimas

Siandien Mados namose didelis madu pristatymas.Lietuvos savanoriams didelis laidojimo kostiumo pasrinkimas su medaliais be medaliu,su automatu be automatu ir ipatingas aksesuaras medinis sautuvas,paimei uz buozes ir trenkei savo sabutilnikui kaiminui liet.

jonas.

Dar duoda liet.Jaroslavlio suri Maskvos desra poltavos desra kara-kumo saldainius,krokuvos desra,ir liet suda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS