Archeologiniai tyrimai Vilkijoje atskleidė naujų faktų | Diena.lt

ARCHEOLOGINIAI TYRIMAI VILKIJOJE ATSKLEIDĖ NAUJŲ FAKTŲ

  • 3

Šiemet pradėtas Vilkijos miestelio, esančio Kauno rajone, Kauno gatvės kapitalinis remontas archeologams pažėrė nemažai radinių. Kadangi ši gatvė patenka į Kultūros vertybių registre registruotų regioninio reikšmingumo kultūros paveldo vietovių – Vilkijos miesto istorinės dalies ir valstybės saugomos Vilkijos senojo miesto vietos – teritorijas, tvarkant gatvę reikėjo atlikti detaliuosius archeologinius tyrimus.

Buvo žinoma, kad senosios Vilkijos bažnyčios šventoriuje būta kapinių. Tą viešosios įstaigos „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ archeologai patvirtino ir žinomus faktus papildė naujomis žiniomis.

Prieš tvarkant gatvę Kauno rajono savivaldybė užsakė detaliuosius archeologinius tyrimus. Pagal Kultūros paveldo departamento (KPD) Mokslinės archeologijos komisijos aprobuotą projektą detalieji archeologiniai tyrimai buvo atlikti 441 kv. m plote.

Tiriant dvylika perkasų, išaiškėjo, kad archeologiniu požiūriu vertingi artefaktai ir suardytų palaikų fragmentai randami jau paviršiniame 0,4–0,65 m gylyje. III–VI a., XVII–XVIII a. palaidojimai ir XVII–XVIII a. senojo miesto vietos kultūrinis sluoksnis yra 0,65–2,2 m gylyje nuo dabartinio paviršiaus. Tyrimų metu nustatyta, kad kapinės tęsiasi į šiaurę, rytus ir vakarus nuo tirto ploto, kapinių riba fiksuota tik pietinėje dalyje. Paaiškėjo, kad kapinės plyti didesniame plote, nei buvo tikėtasi, todėl buvo padaryti išplėtimai viso nukasto kelio ruožo dalimi, atsirado papildomų archeologinių tyrimų poreikis.

Pasak archeologų, kapai pagal jų inventorių datuojami XVI–XVIII a. (galbūt ir XIX a. pradžia). Nors daugiausia surasta kapų be jokių įkapių, tačiau netrūksta ir aptiktų monetų, peilių, sagtelių, smeigtukų, rečiau – apvarų ir karoliukų vėrinių. Kapai orientuoti šiaurės vakarų ir vakarų kryptimis (į tą pusę nukreiptos mirusiųjų galvos). Žmonės laidoti lentiniuose karstuose, kurių medienos pėdsakai išlikę labai blogai, daugeliu atveju fiksuota tik vinys ir lentų medienos pėdsakai, virtęs tamsesnių žemių ruoželiu. Lentos sukaltos kaltinėmis vinimis.

Archeologai taip pat nustatė, kad vienoje iš perkasų aptikti kapai nesusiję su laidojimu šventoriaus teritorijoje, jų orientacija yra rytų kryptimi. Aptiktos įkapės datuojamos III–VI a. Galimai šioje miestelio dalyje yra geležies amžiaus kapinynas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nuomone

Yra paveldas, bet yra ir dabartiniai miestelio gyventojai ir ju gyvenimo kokybe. Kas ja atstovauja? Kokia seniuno pozicija?

Keleivis

Kagi taip ir turi būti, detalieji archeologiniai tyurimai, o štai Našlaičių kapines Vilniuje su ekskovatoriais perkasė, kaulus sudėję į maišus išvežš kitus kitur užkasė. Tai kas čia, kodėl dar iki šiol yra naikinma pokario partizanų atmintis?

Q

Vilkija reikėtu nugriauti iš pagrindu visa ir perkasti , ko ten tik po žeme nėra , kryžiuočiai ten visko primėtė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS