Prof. J. Jankauskienė: meilė ir šviesa – galingas vaistas (Metų kaunietės rinkimai) | Diena.lt

PROF. J. JANKAUSKIENĖ: MEILĖ IR ŠVIESA – GALINGAS VAISTAS (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 12

11. JŪRATĖ JANKAUSKIENĖ – LSMU Akių ligų klinikos profesorė, su ypatingu atsidavimu, nuoširdumu teikianti medicinos pagalbą, o savo profesines žinias ir muzikinius, meninius gebėjimus atskleidžianti savanoriškoje švietėjiškoje, kultūrinėje, edukacinėje veikloje.

Gydymas – ir širdimi

„Metų kaunietės“ rinkimus J.Jankauskienė įvardijo kaip projektą, svarbų ir ateities kartoms. „Konkursas padeda atskleisti kauniečių moterų vertybes, savastį, prasmingą veiklą, kūrybos gelmes, kurios svarbios ugdant dabarties ir ateities kartas“, – sakė kaunietė, besirūpinanti savo pacientų akių sveikata, taip pat ir ugdanti naują gydytojų kartą.

J.Jankauskienė įsitikinusi, kad jos gyvenimo kredo „Skleisti meilę ir šviesą“ tinka ir profesiniame kelyje.

„Studentams noriu perteikti, kad ne tik vaistais ligas gydytų, bet ir širdimi, jautrumu, paguoda, šiltu žvilgsniu. Man labai svarbu, kad šiuolaikinis studentas, būsimas gydytojas, dar studijų suole suvoktų, su kokia liga, galinčia sukelti aklumą, jis turi būti pasiruošęs kovoti ir padėti žmogui ją įveikti“, – kalbėjo J.Jankauskienė, Lietuvos ir užsienio studentams dėstanti Akių ligų kursą, vadovaujanti studentų ir rezidentų moksliniams darbams, vedanti kvalifikacijos kėlimo kursus Lietuvos oftalmologams.

Ji taip pat rengia straipsnius, metodines, mokymo knygas apie išverstakumo priežastis, akiduobės ligas, dalyvauja konferencijose Lietuvoje ir užsienyje, prisideda prie kai kurių jų organizavimo.

„Konsultuoju ligonius, sergančius Greivso oftalmopatija ir kitomis akiduobės ligomis, atvykstančius iš visos Lietuvos, – prie pacientų temos perėjo kaunietė. – Taip pat esu Lietuvos apiterapeutų asociacijos prezidentė, rengiu konferencijas bičių produktų taikymo ligoms gydyti ir profilaktikos klausimais. Daugelis bičių produktų (bičių duonelė, propolis, žiedadulkės ir kiti) tinka ir COVIDO-19 profilaktikai“.

Studentams noriu perteikti, kad ne tik vaistais ligas gydytų, bet ir širdimi, jautrumu, paguoda, šiltu žvilgsniu.

Rinkimų „Metų kaunietė“ finalininkė nemažai laiko skiria ir švietėjiškai veiklai. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos nariams, Kauno aklųjų centro darbuotojams, Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos senjorų grupei skaito paskaitas apie akių ligas, pataria, kaip jų išvengti ir gydyti, pasakoja apie bičių produktų taikymą įvairių ligų profilaktikai.

Šeima ir muzika

J.Jankauskienė, su vyru Antanu atšventusi jau 42 metų bendro gyvenimo sukaktį ir kartu užauginusi sūnų ir dukrą, pasakojo, kad dažnai vis dar tenka įsiklausyti į savo tėčio patarimus.

„Gera, kai dar yra tėtis, kuriam jau per 90 metų. Jis visą gyvenimą dirbo anglų kalbos dėstytoju, yra parašęs daug knygų, straipsnių. Šviesus žmogus“, – teigė gydytoja.

Dalį laisvalaikio Jūratė skiria kūrybinei raiškai. Yra įvairių asociacijų narė. Kauniečius ir miesto svečius konferencijose ir leisdama knygas stengiasi supažindinti su filosofo Vilhelmo Storostos-Vydūno idėjomis: tautinės savimonės, dvasinio sąmoningumo bei tikrojo žmoniškumo vertybių puoselėjimu ir sklaida.

J.Jankauskienė prisideda organizuojant ir vedant tarmių šventes, advento popietes, kultūros renginius, kūrybinius poezijos skaitymus miesto parkuose ir bibliotekose. Renginiuose skaito ir savo eiles apie gyvenimo prasmę, ieškojimus, išgyvenimus, taurius jausmus, skambina pianinu, kanklėmis. Ji nuo mažens gilinosi į muzikos paslaptis. Baigė muzikos mokyklą, taip pat groja akordeonu ir fortepijonu.

Kūrybinis kelias

„Kūryba yra mano gyvenimo dalis, kurdama galiu išreikšti save. Literatūriniai gebėjimai atvėrė kelią parašyti knygą „Mokytoja, vedusi oftalmologijos keliu“, apie buvusią Akių ligų klinikos vadovę, oftalmologę profesorę Emiliją Daktaravičienę. 2020 m. rinkau medžiagą ir parengiau knygą „Jautri širdis, taurūs darbai“ apie šviesią asmenybę, kuri šiuo metu užmiršta, – gydytoją, Akių ligų klinikos vadovą docentą Juozą Nemeikšą“, – pasakojo J.Jankauskienė.

Šiuo metu ji renka medžiagą apie dvi kaunietes: pediatrijos Lietuvoje pradininkę, pedagogę ir visuomenės veikėją Vandą Tumėnienę ir savo gyvenimą paskyrusią vaikų ligoms gydyti gydytoją pediatrę Eleną Miknevičienę.

Pernai J.Jankauskienė suspėjo pristatyti dvi savo poezijos knygas „Tapysiu beribę meilę“ ir „Į save – vaivorykštės varsomis“. Yra ir keleto poezijos almanachų bendraautorė.

Pernai surengtos ir trys personalinės jos tapybos darbų parodos. Šiuo metu jos darbai puošia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Akušerijos ir ginekologijos kliniką.

„Siekiu, kad mano paveikslai skleistų ramybę, papildytų gyvybines jėgas, sveikatą. Viliuosi, kad ši paroda prisidės prie emocinės harmonijos palaikymo ir dvasinio pakylėjimo“, – sakė kaunietė, kuriai daugybė pacientų yra dėkingi, kad kasryt pasaulis su juo gali sveikintis spalvingais vaizdais.

Kauno išskirtinumas

„Myliu Kauną, jo tarpukario architektūrą, jos savitumą“, – kalbėjo J.Jankauskienė.

Tarpukario inteligentišką dvasią ji sako labiausiai jaučianti eidama pro Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektuotus A.Žmuidzinavičiaus namus, Vatikano nunciatūrą dabartinėje V.Putvinskio gatvėje, Prekybos, pramonės ir amatų rūmus K.Donelaičio gatvėje ir kt. išskirtinius Kauno pastatus.

„Patinka Kauno kultūrinės vietos, kurios išsiskiria kitų Lietuvos miestų kontekste“, – ėmė vardyti Kauno muziejus, galerijas, maldos namus, tarp kurių – M.K.Čiurlionio, Maironio lietuvių literatūros muziejai, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto) bažnyčia, Juozo Zikaro „Laisvės“ statula ir kt.


Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, „Kauno dienos“ laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu „MKN XX“. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: portale kaunodiena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“ (kaunodiena.lt/mk). Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Balsuodami iki gegužės 10 d. 12 val. iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją.

Gegužės 14 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.


Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Bosca“, rėmėjams „Baltic Transline“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, partneriams „Clinic DPC“, SDG, renginio draugui LNK.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Ilona

Gaila kad visuomene žalojantis gydytojai renkami į metu Kaunetes.Mano atveju jinai neatliko savo pareigų nesurinko anamnezės dėl pavedimu ligų paskirtas netinkamas gydymas sukėlęs gliaukomą .Egzofalmą nematavo o parašė.Jei ne paprasta gydytoja būčiau akla nors matau per gydytoju klaidas tik su viena akim.Yra nuostabiu gydytoju bet ne šį

:D

Tai užtat kasdien po tūkstantis balsų atsiranda :D

Henrikas

Iš visos, po operacijos begyjančios širdukės, norisi prof. Jūratei palinkėti tiek akių šviesos, nuoširdaus ir paprasto gerumo, dėmesio ir tikslingų žinių, kiek buvo išdalinta visiems žmonėms. Ačiū. Jūs verta dalinti gėrį ir skleisti gerumą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS