Profsąjungai žadant protestą, Kalėjimų tarnyba tikisi pritraukti daugiau pareigūnų | Diena.lt

PROFSĄJUNGAI ŽADANT PROTESTĄ, KALĖJIMŲ TARNYBA TIKISI PRITRAUKTI DAUGIAU PAREIGŪNŲ

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profsąjungai ketinant rengti protestą dėl darbo sąlygų Pravieniškių 1-ajame kalėjime, Lietuvos kalėjimų tarnyba pripažįsta, kad darbuotojų trūksta, bet teigia dedanti pastangas juos pritraukti.

Kaip komentare BNS nurodė Lietuvos kalėjimų tarnyba, apie profesinės sąjungos ketinimą protestuoti įstaiga sužinojo iš žiniasklaidos priemonių.

Tarnybos duomenimis, vidutiniškai vienam pareigūnui tenka penki nuteistieji. Pravieniškių 1-ajame kalėjime saugumą užtikrina 104 jaunesnieji saugumo valdymo specialistai, nors patvirtinti 149 etatai.

Kalėjimų tarnyba pabrėžė, kad ilgalaikis statutinių pareigūnų trūkumo ir jų užpildymo klausimas yra vienas iš tarnybos prioritetų, ties kuriuo intensyviai dirbama.

„Pravieniškių 1-ajame kalėjime dirbančių pareigūnų kiekis pastaruoju metu nebuvo sumažintas, pakeitimai su personalo sąstatu taip pat nebuvo daryti“, – rašoma komentare.

„Pagrindinė problema, kaip ir visose statutinėse įstaigose, yra vidaus tarnybos patrauklumo mažėjimas, kas tiesiogiai susiję su pareigūnų skaičiaus mažėjimu. Šiuo metu bausmių vykdymo sistemoje apie 450 arba 19,3 proc. pareigybių yra laisvų“, – pridūrė Kalėjimų tarnyba.

Šiuo metu bausmių vykdymo sistemoje apie 450 arba 19,3 proc. pareigybių yra laisvų.

Anot jos, nuolat vykdomos atrankos ir siekiama didinti pareigūnų skaičių, diegiami inžineriniai ir techniniai sprendimai, leidžiantys žmogiškuosius resursus nukreipti darbui su nuteistaisiais, keičiamas darbo organizavimas, kad maksimalus pareigūnų skaičius dirbtų dienos metu, kai darbo su nuteistaisiais daugiausia, darbo grafikai keičiami iš 24 valandų į 12-os ar aštuonių.

Komentare pažymėta, kad šiemet darbo užmokesčio politika priartėta prie kitų statutinių tarnybų darbo užmokesčių, taip pat pameistrystės principu mokamas atlyginimas siekiantiesiems įgyti bausmių vykdymo sistemos pareigūno profesiją, vykdomi kiti mokymai.

Profsąjungos teiginius dėl situacijos Pravieniškių 1-ajame kalėjime Kalėjimų tarnyba vertino „kaip nevisiškai tikslius, kuriuos reikėtų matyti šios konkrečios įstaigos kontekste“.

Tarnyba pažymėjo, kad Pravieniškių 1-asis kalėjimas yra viena didžiausių bausmės atlikimo vietų šalyje, kur bausmę atlieka sudėtingiausi nuteistieji. Statistiškai incidentai čia esą reti ir jų pasitaiko visuose kalėjimuose.

„Pravieniškėse bausmę atlieka ir nuteistieji, dėl kurių psichinės sveikatos inicijuojame tyrimus, kad būtų sprendžiamas klausimas dėl jų priverstinio gydymo. Deja, tai – ilgi ir sudėtingi procesai, kuriuose dalyvauja prokuratūra, teismai, teismo medicinos ekspertai“, – teigiama atsakyme BNS.

Nuteistiesiems Pravieniškių 1-ame kalėjime sužalojus du pareigūnus per dešimt dienų, Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga dėl įvykių savaitės pradžioje apkaltino kalėjimo administraciją ir žadėjo rengti protestą.

Praėjusį šeštadienį patikrinimo metu atidarius kameros duris, nuteistasis apipylė specialistą karštu vandeniu, jam buvo nesunkiai sutrikdyta sveikata. Birželio 20-ąją nuteistasis pareigūną sužalojo stiklo ar plytelės šuke.

Pasak profsąjungos, išpuoliai įvyko „dėl administracijos vadybos politikos“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pritariu

Gera mintis, kodėl visiems Lietuvos valstybės tarnybose dirbantiems nesuvienodus sąlygų? Kaip pareigūnams taip ir kitiems, taip į biudžetą eis sutaupyti daugiau pinigų, pakels algas pritrauks daugiau norinčiųjų dirbti. O dėl pareigūnų užpuolimų: tai daug tiesos nutylima, kiek užglaistoma, kiek neviešinama, arba nurašoma ant darbuotojų jog patys kalti. Kol aukščiausia valdžia nieko nedarys, tol viskas ir bus po senovėj kaip ir tęsiasi viskas N metų. Darbuotojų susirnkimų nebuvo minimum 7 metus, tik liepia pasirašyti jog buvo. Kabinetininkai užsidarę telaukia darbo dienos pabaigos ir viso gero. O problemos kaupiasi kaupiasi ir dar kartą kaupiasi, tai gal laikas būtų ne paprastus darbuotojus versti prisiimti atsakomybę, o kabinetininkus!!!

Pareigūnai ministrei" Evelinai W" nerūpi.

Ateis atsitiktiniai pareigūnai. Pasirinkimas jiems nedidelis: arba būsi žalojamas, žudomas kalinių gaudamas "mizerinę' algą arba tarnausi tiems patiems kaliniams už pinigus. Kol neįkliūsi pats!

Melagienos

Nu jus nustokit meluot! Kiek etatu uzimtu, o iseja i dekretus, motinystes, tevystes atostogas, kiek zmoniu i nedarbinguma iseina, etatai taip uzimti, bet ta laika darbuotoju nera darbe ir kitiems tenka dirbti uz kelis, o uz tai papildomai niekas neapmoka. Pravaziavimo kompensavimas 0,08€/1km. Tai arba vienodinkit su seimu ir kitais arba jiems tegul tiek pat padaro. Kanceliariniu priemoniu darbuotojai irgi negauna, o kaliniai gauna nemokamai. Darbo salygu darbuotojams negerina, o kaliniams gyvenimo salygas gerina. Del darbuotoju valdzia nieko nedaro, o del kaliniu per galva verciasi, kad kuo maziau skundu butu ir neprisiteisinetu pinigu. Ir cia dar tik smulkmenos...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS