Rado išeitį, kaip prie mokyklos sumažinti spūstis | Diena.lt

RADO IŠEITĮ, KAIP PRIE MOKYKLOS SUMAŽINTI SPŪSTIS

Jurgio Dobkevičiaus progimnazijos bendruomenė pati sugalvojo, kaip ryte prie mokyklos sumažinti automobilių spūstis.

Rytinės spūstys

Aleksote įsikūrusios J.Dobkevičiaus progimnazijos mokytojai, mokiniai ir tėvai kelerius metus ieškojo būdų, kaip išspręsti rytinių automobilių spūsčių problemą.

Rytinio chaoso metu vaikams dažnai tekdavo landžioti tarp automobilių, kad galėtų pasiekti švietimo įstaigą.

"Mokykla auga, ypač daugėja pradinių klasių, o įstaiga yra  atokiau nuo pagrindinės gatvės. Tad vaikams patekti į mokyklą yra nemažas iššūkis, nes autobusų stotelės yra tolokai. Viena jų – prie Vytauto Didžiojo tilto ir vaikai turi į kalną užlipti. Jei jie išlipa kitoje, turi nuo S.Dariaus ir S.Girėno gatvės ateiti. Dėl to daug tėvų vaikus atveža automobiliais ir rytais prie mokyklos kyla didelės spūstys", – pasakojo J.Dobkevičiaus progimnazijos direktorė Lina Viršilienė.

Ties mokykla einanti V.Čepinskio gatvė nėra labai siaura, tačiau rytais vis tiek sunku pravažiuoti. Atvažiuoja ne tik daug tėvų, bet ir vietos gyventojai pastato savo automobilius.

Nukreipė tėvus

Direktorė kvietė visą mokyklos bendruomenę diskutuoti ir išsigrynino vieną idėja – eismą organizuoti ratu. Iš pradžių buvo svarstoma, kad į mokyklą būtų atvykstama V.Čepinskio gatve, o išvažiuojama Amerikos lietuvių gatve. Vis dėlto V.Čepinskio gatvėje nėra pėsčiųjų perėjos ir vaikai negali saugiai pereiti kelio, todėl pasirinkta įvažiuoti iš Amerikos lietuvių gatvės.

"Atvažiavę tėvai šia gatve gali vaikus paleisti prie VDU Muzikos akademijos, nes ten yra paplatinta vieta. Vaikai saugiai išlipa ir pro vartus ateina į mokyklą. Tada tėvai gali lengvai išvažiuoti V.Čepinskio gatve", – pasakojo L.Viršilienė.

Dalis mokinių stovėjo prie Amerikos lietuvių gatvės ir rankose laikė užrašą "Įvažiuoti", kiti rytą pradėjo stovėdami prie V.Čepinskio gatvės su užrašu "Išvažiuoti" ir taip reguliavo eismą.

Visiems tėvams buvo išsiųstas laiškas, kokiomis gatvėmis atvežti savo vaikus. Mokyklos mokinių taryba inicijavo akciją "Sukime ratu, visiems bus saugu" ir ryte, vilkėdami šviesą atspindinčias ryškiaspalves liemenes, kartu su mokytojais pasitiko atvažiuojančius tėvus. Dalis mokinių stovėjo prie Amerikos lietuvių gatvės ir rankose laikė užrašą "Įvažiuoti", kiti rytą pradėjo stovėdami prie V.Čepinskio gatvės su užrašu "Išvažiuoti" ir taip reguliavo eismą.

"Kitą dieną jau tėvai važiavo ratu ir eismas buvo gana sklandus. Planuojame dar kokį rytą tėvelius taip pasitikti, kad jie įprastų. Tik šiek tiek baisu, kad Amerikos lietuvių gatvės gyventojai nepradėtų skųstis dėl padidėjusio automobilių srauto", – sakė J.Dobkevičiaus progimnazijos direktorė.

Miesto pozicija

Savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras "Kauno dienai" sakė, kad kelio ženklų, leidžiančių ratu organizuoti eismą, šioje vietoje dar nėra, tačiau bus pritaikytos kitos priemonės, kad mokiniai galėtų saugiai pasiekti mokyklą.

"V.Čepinskio gatvės kairėje, šalia Muzikos akademijos aikštelės, yra laisvas valstybinės žemės sklypas, kuriame nuspręsta įrengti "Kiss and Ride" aikštelę, kur tėvai galėtų atvežę vaikus tiesiog sustoti, išlaipinti vaikus, apsisukti ir išvažiuoti. Taip pat bus įrengti pėsčiųjų takai, vedantys tiek į mokyklą, tiek į viešojo transporto stoteles. Šie darbai bus atliekami kitais metais", – aiškino specialistas.

P.Keras tikino, kad organizuoti vienpusį eismą V.Čepinskio ir Amerikos lietuvių gatvėse negalima dėl techninių gatvės reikalavimų. Be to, į Aleksoto aikštelę atvažiuoja nemažai turistinių autobusų, tačiau Amerikos lietuvių gatve jie sunkiai pravažiuotų.

"Nuspręsta, kad dabar eismo kryptis nesikeičia. Žinoma, tėvai laisvai gali važiuoti ratu, nors ir galima šiomis gatvėmis važiuoti abiem kryptimis", – sakė Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Pritariu

Kas per ištižimas nepaeiti kokios atkarpėlės. Kad tik neduok dieve vaikelis nepervargtų nuo ėjimo. Pati į mokyklą eidavau po 4 km. Nuo pirmos klasės. Būdavo smagu. Šiek tiek užsigrūdinau.

Marius

pries kokius 5 metus sunus ta gimnazinja lanke jau tuomet taip vaziuodavau kaip ir dauguma, dabar tik kryptis pasikeite, matyt direktorius tik dabar pro langa paziurejo ir pamate kaip masinos juda tai nusprende nuopelnus prisiimt :D

Šokiruojanti naujiena

Radau straipsnyje, kad Keras specialistas. Užkando žadą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS