Raudonasis Kryžius telkia savanorių rezervą: jų itin laukiama Klaipėdoje ir Kaune | Diena.lt

RAUDONASIS KRYŽIUS TELKIA SAVANORIŲ REZERVĄ: JŲ ITIN LAUKIAMA KLAIPĖDOJE IR KAUNE

  • 1

Lietuvos Raudonasis Kryžius, savanorių pajėgomis padėjęs medikams gruodžio-sausio mėnesiais, kai ligonines užplūdo itin didelis kiekis sergančiųjų COVID-19, šiuo metu formuoja nuolatinį savanorių rezervą, kuris būtų visuomet pasiruošęs padėti valstybei įvairių sudėtingų situacijų atvejais – tiek epidemijos metu, kaip yra dabar, tiek atsitikus kitoms didesnėms nelaimėms. Planuojama, kad tokių savanorių, kurie būtų pasiruošę padėti valstybei, šiais metais būtų galima sutelkti apie 2 tūkstančius.

„Norėtume paprašyti tų žmonių, kurie yra pilietiški ir siekia prisidėti prie saugesnės ir geresnės Lietuvos kūrimo, kad jie prisijungtų prie Raudonojo Kryžiaus savanorių rezervo – būdami savanorių gretose jūs galėsite užsiimti prasminga veikla ir būti nuolatiniais valstybės pagalbininkais“, – sakė Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė.

„Stiprioje pilietinėje visuomenėje savanoriai yra didelė jėga – jie padeda savo miestui ir valstybei, kai itin reikia pagalbos. Šie pandeminiai metai parodė, kad Lietuvoje turime daugybę žmonių, kurie pasiryžę padėti, kai šalis susiduria su netikėtais iššūkiais. Todėl džiaugiamės Raudonojo Kryžiaus iniciatyva telkti šiuos žmones ir esame pasiruošę bendradarbiauti, siekiant įtraukti savanorių pajėgas ten, kur jie gali būti naudingi valstybei“, – sakė Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pasak K. Meidės, didelėms krizėms – tokioms kaip karai, atominės elektrinės avarijos, epidemijos ar itin didelio masto gaisrai (koks nutiko Alytuje prieš kiek daugiau nei metus) – įmanoma būti gerai pasiruošus tik tuo atveju, jei egzistuoja stipri pilietinė visuomenė, kuri yra aktyvi valdant ir mažesnes krizes. Tad Raudonojo Kryžiaus rezervo savanoriai būtų kviečiami padėti ir savo miestų ar regionų bendruomenėms atsitikus nelaimei – pavyzdžiui, nugabenti maisto ar vaistų senoliams, įkalintiems savo namuose užpusčius pūgai, organizuoti pagalbą potvynių Pamario regione metu ir t.t.

Vis gi artimiausias iššūkis, kuris lauks Raudonojo Kryžiaus savanorių visoje Lietuvoje – padėti savivaldybėms, prasidėjus masiniam gyventojų vakcinavimui. Priklausomai nuo atskirų savivaldybių poreikių, savanoriai registruotų norinčius skiepytis, padėtų koordinuoti srautus skiepijimo metu ir atliktų kitus medicininio išsilavinimo nereikalaujančius darbus.

Užsiregistravusiems į savanorių rezervą Raudonasis Kryžius organizuos mokymus. Savanoriai bus apmokyti suteikti pirmąją pagalbą, taip pat praeis pirmosios psichologinės pagalbos mokymus bei mokymus apie Raudonojo Kryžiaus veiklą. Kai sąlygos leis, bus periodiškai organizuojamos pirmosios pagalbos pratybos bei savanorių sąskrydžiai, kur jie galės dalintis patirtimi ir mokytis vieni iš kitų.

Itin trūksta savanorių Klaipėdoje ir Kaune

Į Raudonojo Kryžiaus savanorių rezervą jau užsiregistravo 532 asmenys visoje Lietuvoje. Daugiausiai atsiliepusių į Raudonojo Kryžiaus kvietimą – Vilniaus mieste.

Tačiau savanorių dar itin trūksta Klaipėdoje, Kaune ir kai kuriuose kituose miestuose. Tad Raudonasis Kryžius kviečia visus didmiesčių bei mažesnių miestų gyventojus, kuriems nesvetima savanorystės idėja, prisijungti prie nuolatinio savanorių rezervo.

Tapti rezervo savanoriais galite užpildę šią anketą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nijolė Pfeifer

GALIU,PADĖTI SUSIKALBĖTI RUSIŠKAI.Mano tel.861845354

SUSIJUSIOS NAUJIENOS