Raudondvaryje atgimė Tiškevičių oranžerija | Diena.lt

RAUDONDVARYJE ATGIMĖ TIŠKEVIČIŲ ORANŽERIJA

Sunykusi Tiškevičių dvaro oranžerija per kelerius metus tapo Kauno rajono brangakmeniu. Įspūdingo pastato durys jau atsivėrė būriui garbingų svečių. Netrukus čia galės apsilankyti visi norintieji.

Sunykusi Tiškevičių dvaro oranžerija per kelerius metus tapo Kauno rajono brangakmeniu. Įspūdingo pastato durys jau atsivėrė būriui garbingų svečių. Netrukus čia galės apsilankyti visi norintieji.

Prikalbino verslą

"Mes siekėme atgaivinti oranžerijos dvasią, išlaikyti kuo daugiau autentikos. Išsaugota viskas, kas buvo įmanoma. Štai ir ši palmė – Tiškevičių atvežta", – pasakojo bendrovės "Via-Baltica Dvaras" direktoriaus Vytas Čičelis.

Prieš penkerius metus į savo rankas Raudondvaryje esantį dvarą perėmusi ir jį sutvarkyti pasišovusi Kauno rajono savivaldybė pagalbininkų nutarė ieškoti tarp verslininkų. Už prisidėjimą prie oranžerijos atgaivinimo, mainais pasiūlyta jos ilgalaikė nuoma. Sumanymas daugeliui verslininkų iškart pasirodė pernelyg rizikingas.

"Kalbinome daug ką, o atėjo tik vienas. Čia nieko ir nebūtų, jei ne jis", – V.Čičelį gyrė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

"Nebežinome, ar tai kada nors atsipirks. Negalvojome, kad čia bus tiek daug darbo ir išlaidų", – atsiduso verslininkas. Oranžeriją atgaivinti atsiėjo 3,2 mln. litų. ES lėšomis padengta 65 proc. šios sumos.

Atkūrė pagal nuotraukas

Prieš 170 metų Benedikto Emanuelio Tiškevičiaus statyta oranžerija ne kartą buvo rekonstruota, todėl šiemet ją naujam gyvenimui prikėlusiems specialistams teko sukti galvą, kurių laikų autentikos laikytis. Daugeliu atveju buvo bandoma atkurti detales iš kuo senesnių laikų. Itin svarbiais dokumentais tapo prieš pusantro šimto metų darytos oranžerijos nuotraukos. Pagal jas pavyko atkurti buvusio fasado išvaizdą, aukštus langus ir duris.

"Buvo labai daug problemų, net teisinių prieštaravimų, bet viskas buvo išspręsta", – kalbėjo Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vadovas Svaigedas Stoškus.

Viduje autentikos išlikę mažai, tačiau specialiai užsakyti baldai ir interjero detalės dvelkia XIX a. dvasia. Tik užvakar į oranžeriją iš Olandijos atvežti 150 metų senumo veikiantys vargonai. Šiuo metu baigiama įrengti prabangiausia salė, pagal specialų užsakymą gaminamas baras, dar neveikia fontanas, specialiai siūdinama aptarnaujančiojo personalo apranga.

Durys atsivers visiems

Iki visiškos oranžerijos rekonstrukcijos pabaigos dar liko keli akordai, tačiau pastato durys jau atvertos svečiams. Čia rajono valdžia priėmė ne vieną garbingiausių svečių delegaciją. Manoma, kad oranžerija ir toliau tarnaus kaip reprezentacinė susitikimų vieta.

"Tačiau tai tikrai nebus uždara erdvė neeiliniams svečiams. Oranžeriją nusprendėme patikėti maitinimo verslu užsiimantiems verslininkams, nes visame Raudondvaryje nebuvo vietos, kur galima pavalgyti", – pasakojo V.Makūnas.

Renesansą išgyvenančiame dvaro komplekse apsilanko vis daugiau turistų, kuriems durys į oranžeriją atsivers po kelių savaičių.

GALERIJA

  • Raudondvaryje atgimė Tiškevičių oranžerija
  • Raudondvaryje atgimė Tiškevičių oranžerija
  • Raudondvaryje atgimė Tiškevičių oranžerija
  • Raudondvaryje atgimė Tiškevičių oranžerija
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

batniava

Kauno rajone yra judesio

kaunietis

mieli ,raudondvariskiai,dziaukites kad jus neprijunge prie Kauno m.nes tuos europos pinigelius butu meras Kupcinskas su su savo sebrais koncervatoriais tiesiog prarijas o dabar Raudondvaris vis grazeja ir grazeja pritraukdamas vis daugiau sveciu kuriuos negeda ne tik su dvaru supazindyti , bet ir gatvelemis pavezioti aprodyti Raudondvari kaip jis graziai yra tvarkomas.

aaaa

labai klystate, kainos tikrai yra prieinamos ir paprastiems zmonies, uz kaimo sodybas kaikur reikia sumoketi zimiai daugiau, nors ten tik mediniai suolai ir medines kedes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS