Raudondvaryje – baltiškos kultūros lobiai: vyko kūrybinės dirbtuvės | Diena.lt

RAUDONDVARYJE – BALTIŠKOS KULTŪROS LOBIAI: VYKO KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS

  • 1

Raudondvario dvare vyko tarptautinės kūrybinės dirbtuvės, skirtos naujai edukacijai "Baltiški lobiai" kurti. Ši veikla yra projekto "Istorinis kelias: Raudondvaris–Bauskė (LLI-498 HRRB)", įgyvendinamo pagal "Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programą 2014-2020", dalis.

Dešimties amatininkų-edukatorių komanda, kurioje – floristikos, odos apdirbimo, kaligrafijos, papuošalų, medžio, žvakių ir natūralių kvepalų gamybos, gintarų, keramikos bei tekstilės meistrai iš Bauskės ir Raudondvario, dalijosi idėjomis, žiniomis ir patirtimi, kad sukurtų naują edukacinę programą. Dirbtuvių metu meistrai, pristatydami savo idėjas, joms įkvėpimo sėmėsi ir iš viduramžių, renesanso, baltų mitologijos istorinių šaltinių ir iš Raudondvario dvaro bei Bauskės pilies turimos istorijos.

Kūrėjai savo sukurta edukacija "Baltiški lobiai" pakvies lankytojus į istorinę kelionę, supažindinsiančią su dvarų kultūra, Raudondvario dvaro ir Bauskės pilies amatininkų veikla, puoselėjančia dvaruose ir pilyse gyvavusius amatus, jų kuriama autentika. Edukatoriams buvo skirta užduotis naudoti kuo natūralesnes medžiagas kuriant lobius, tad dalyvių lauks ir gyvos gėlės bei žolelės, gintarai, šilkas ir dar daug kitų medžiagų, su kuriomis teks dirbti pasitelkiant ir autentiškus senovėje amatininkų turėtus darbo įrankius.

Užduotis: kurdami lobius edukatoriai privalėjo naudoti kuo natūralesnes medžiagas. / L. Brundzos nuotr.

Planuojama, kad edukacijos bus rengiamos atvirų dirbtuvių principu, kai dalyvio lauks ne vienas, bet keli edukatoriai, kurie padės pasigaminti po naują lobį ir kartu atskleis jo istorinę reikšmę, kilmę. Taip kūrybiškai keliaudamas edukacijos dalyvis susikurs savo baltiškų lobių skrynelę, kurioje tilps ir jam vienam težinomos jo sukurtų brangenybių paslaptys, ir dalelė autentiškos istorijos.

Kas yra tie "Baltiški lobiai" ir kaip jų rasti, bus galima sužinoti jau 2022 m. Naujoji edukacija dalyviams bus nemokama ir vyks Raudondvario dvare ir Bauskės pilies muziejuje, rudens ir žiemos sezonu. Netrukus bus išleista informacinė medžiaga su edukacijos "Baltiški lobiai" pristatymu turistams.

Rezultatas: edukacijoje dalyvis susikurs savo baltiškų lobių skrynelę, kurioje tilps jam vienam težinomos jo sukurtų brangenybių paslaptys. / L. Brundzos nuotr.

Įgyvendinant šią veiklą, tikimasi pasiekti vieną pagrindinių projekto "Istorinis kelias: Raudondvaris–Bauskė" tikslų – pasiūlyti naujų turiningų veiklų ir pritraukti daugiau turistų šaltuoju sezonu. Būtent šiuo metu minėtuose kultūros paveldo objektuose lankytojų srautai yra gerokai sumažėję, palyginti su šiltuoju sezonu. Turiningo užimtumo veiklų pasiūla Raudondvario dvare ir Bauskės pilyje rudens ir žiemos mėnesiais pasipildys ne tik "Baltiškų lobių" edukacija, bet ir renesansinės, senosios muzikos koncertais, kuriuose bus įdomu pamatyti autentiškų istorinių šokių, kostiumų, išgirsti, kaip skamba to laikmečio instrumentai. Be pramogų viduje, numatytos sporto, pramogų ir edukacinės veiklos lauke, dvaro čiuožykloje.

GALERIJA

  • Rezultatas: edukacijoje dalyvis susikurs savo baltiškų lobių skrynelę, kurioje tilps jam vienam težinomos jo sukurtų brangenybių paslaptys.
  • Užduotis: kurdami lobius edukatoriai privalėjo naudoti kuo natūralesnes medžiagas.
  • Tikslas: pasak Raudondvario dvaro direktorės Snieguolės Navickienės, įgyvendinant šią veiklą tikimasi pritraukti daugiau turistų šaltuoju sezonu.
L. Brundzos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

Žurnaliūgos , jeigu yra dirbtuvės , tai ten visada vyksta kūryba , rašot kaip pradžiamokskiai .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS