Reklama susigundę turistai Kauno neaplenks? | Diena.lt

REKLAMA SUSIGUNDĘ TURISTAI KAUNO NEAPLENKS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno turizmo informacijos centras paruošė staigmenų, kurios turėtų  pritraukti naujus turistų srautus. Pirmiausia tai žinia, kad Kaune esą yra antrasis pasaulyje Pizos bokštas – pasvirusi Prisikėlimo bažnyčia.

Žymiausias pasaulyje turistų gidas "Lonely Planet" sudarė sąrašą šalių, kurias vertėtų aplankyti 2015 m. Tarp jų – ir Lietuva su Vilniumi, pajūriu bei Kryžių kalnu. Ar Kaunas sugebės prisivilioti mūsų šalį lankančių turistų?

Stebi poreikius

Kauno turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius neabejoja, kad reklama susigundę turistai Kauno neaplenks, nes tai rodo keliautojų įpročiai: aplankę sostinę ir važiuodami pajūrio link užsieniečiai čia irgi užsuka.

"Lonely Planet" žinynas yra vienas žinomiausių visame pasaulyje ir jo rekomendacija yra labai aukštai vertinama. Per trylika darbo metų aš daugybę kartų mačiau pas turistus rankose būtent "Lonely Planet" gidus, kuriais vadovaudamiesi jie ir keliauja. Tai yra labai autoritetingas leidinys. Kaunas, aišku, turi labai daug parodyti, bet mes turime būti įdomūs", – teigė S.Sidaravičius.

Anot jo, dabar Kauną stengiamasi reklamuoti per tikslines grupes: japonus, žydus, baltarusius. Visi jie miestą lanko dėl skirtingų priežasčių.

"Mus labai džiugina, kad Japonijos mokyklose vaikai mokosi iš vadovėlių, kuriuose Kaunas minimas dėl žydus gelbėjusio Ch.Sugiharos. Nėra vieno modelio, negali kiekvienam turistui pasiūlyti to paties", – pasakojo S.Sidaravičius ir pridūrė, kad klasikinis Kaunas ir jo tarpukario architektūra domina beveik visus pirmąkart aplankiusiuosius miestą.

Žavisi ramybe

Dauguma keliautojų, apsilankę Kauno turizmo informacijos centre, turi pasiruošę juos dominančių klausimų penketuką. Pasak centro direktoriaus, pirmiausia jie ieško maisto paveldo, o kiti norai dažnai priklauso nuo tautybės.

"Baltarusiai dažniausiai atvažiuoja apsipirkti, jų šventovės yra "Mega", "Akropolis" ir prekybos miestelis "Urmas", beje, sukūręs labai patrauklią paslaugą – senturgį", –  anot S.Sidaravičiaus, jis ne kartą bandęs išsiaiškinti, kas turistams Kaune patinka labiausiai.

"Kai kada atsakymai būna netikėti. Ne muziejus, ne architektūra, o sako: man patiko Laisvės al. atmosfera, sėdėti lauko kavinėje ir stebėti pro šalį einančius žmones. Būna ir tokių atsiliepimų, kuriuos išgirdus norisi verkti. Viena vokiečių pora, o vėliau ir iš kito miesto atvažiavę lietuviai, pasakė: matome, kad tai buvęs labai gražus miestas. Patikėkite, toks pastebėjimas ilgam įstringa į širdį", – pasakojo S.Sidaravičius.

Kadangi Kauno svečiai dažnai būna pirmiausia aplankę Vilnių, tai ir lygina jį su sostine: turistai žavisi senamiesčiu, ramybe, žaluma ir unikalia pėsčiųjų alėja.

Paveldas nyksta

S.Sidaravičius pastebi, kad Kaune yra dalykų, kurie galėtų tapti traukos objektais, tačiau jie nėra pritaikyti turistams.

"Labai norėčiau reklamuoti Kauno fortus ir kelionę Nemunu Kaunas–Nida, bet to daryti negaliu. Manau, turistai aikčiotų nuo tokių dalykų. Kiek lankiausi Europoje, nesu matęs tokio dydžio ir išplavimo fortifikacinių įrenginių", – gailėjosi Kauno turizmo informacijos centro direktorius.

Dar vienas Kauno skaudulys – medinė architektūra. Anot S.Sidaravičiaus, Šančiai, Vilijampolė ir Žaliakalnis yra unikalūs, ir žmonėms, kurie tokia architektūra domisi, yra rekomenduojama šiuose rajonuose apsilankyti. Tačiau dažnai girdime atsiliepimų, kad dalis to paveldo negrįžtamai dingsta po plastikinėmis dailylentėmis ir plastikiniais langais.

"Tai natūralus procesas, nes žmonėms reikia gyventi jaukiai ir patogiai, bet tai keičia miesto veidą. Mes galime šaukti, kad turime paveldą, bet ir turime pripažinti, kad jis nyksta. Kaunas man yra gražiausias miestas visoje Lietuvoje, tačiau dar daugybę dalykų reikia atidengti. Reikia sutvarkyti Laisvės al. fasadus, reikia priversti namų savininkus tvarkytis, reikia miestą patiekti ant gražaus padėklo", – sakė S.Sidaravičius.

Svyra bokštas?

Vis dėlto Kauno turizmo informacijos centras paruošė staigmenų, kurios turėtų  pritraukti naujus turistų srautus. Pirmiausia tai žinia, kad Kaune esą yra antrasis pasaulyje Pizos bokštas – pasvirusi Prisikėlimo bažnyčia.

"Bažnyčios bokštas iš P.Višinskio g. yra smarkiai pakrypęs. Kvietėmės architektus, jie tai patvirtino. Tad Prisikėlimo bažnyčia yra ne tik aukščiausia Baltijos šalyse, bet dar ir pasvirusi", – atradimu džiaugėsi S.Sidaravičius.

Toks faktas buvo atradimas ir Prisikėlimo bažnyčios klebonui Vytautui Grigaravičiui. Šypseną sukėlusį teiginį klebonas įvertino kaip reklamos triuką.
Kitas turistams siūlomas objektas kvies iš padangių nusileisti į Kauno požemius.

"Požeminis Kaunas yra viena mistiškiausių ir populiariausių ekskursijų. Kur yra tie nauji tuneliai, ar mums pavyks iki jų nusikasti ir bent viena akimi žvilgtelėti, neaišku. Jie nėra toli, galbūt daugybė žmonių kas dieną virš jų vaikšto, tačiau prie to dar reikia daug padirbėti", – intrigavo S.Sidaravičius.

Prašo, kas neįmanoma

Paklaustas, ar į Kauną atklysta netradicinių pramogų ieškančių turistų, Kauno turizmo informacijos centro direktorius juokavo: "Oi, kaip turistas, tai ir beprotis!" Anot jo, neseniai svečiai iš užsienio bandė ieškojo grafų Tiškevičių palikimo ir bandė sekti jų pėdomis per visą Lietuvą. Kiti ieškojo grafų Zabielų istorijos. Būna ir tokių, kurie ieško kaimo turizmo sodybos, bet labai unikalios.

"Negaliu net visko išvardyti, ko jie prašo, nes kai kas Lietuvoje nėra legalu", – juokėsi S.Sidaravičius. Pasak jo, turistams siūloma ir žvejyba, ir medžioklė, tačiau vienas iš populiariausių netradicinių pageidavimų – kapų lankymas.

S.Sidaravičius prisiminė, kaip vieni keliautojai ieškojo konkretaus lenko aktoriaus kapo. Nemažai į Kauną atvyksta žydų, kurie lanko kapines, esančias už "Kauno grūdų" pastato, nes ten yra palaidotas žymus žydų šventikas.

"Yra ir tokių turistų, kurie privačiais lėktuvais nusileidžia Kauno Karmėlavos oro uoste, apsilanko M.K.Čiurlionio muziejuje, papietauja ir išskrenda atgal. Yra ir tokių jupių", –  pasakojo S.Sidaravičius.

Turistų visada yra

Atvėsus orams Kaunas neištuštėja – čia visada bus "Erasmus" studentų, stažuosis tarptautinių įmonių darbuotojai, nuolat atvyks apsipirkti svečių iš Baltarusijos, kaip ir kasmet, sutikti Naujųjų atvyks rusai.

"Mieste visada būna užsieniečių. Mums turistas yra ir tas, kuris čia gyvens ilgiau, nes jis yra miesto vartotojas. Miestas nuolat juda, nors galėtų ir daugiau", – sakė S.Sidaravičius ir prisiminė neįprastas paslaugas, suteiktas Kaune ilgiau gyvenantiems svečiams.

Pasak jo, yra tekę ne tik rodyti kelią, bet ir versti nekilnojamojo turto skelbimus, netgi palydėti "Erasmus" studentą iki kirpyklos, nes kirpėja negalėjo suprasti, kokios šukuosenos jis prašo.

"Turizmas atsiperka labai staigiai, bet jam reikia investicijų ir kryptingos rinkodaros", –  pabrėžė S.Sidaravičius, prisiminęs, kad visi turizmą laiko prioritetu, bet iš tiesų neskiria tam ypatingo dėmesio ir lėšų.

Rekomenduoja aplankyti 10 šalių

Kelionių gidas "Lonely Planet" paskelbė šalių dešimtuką, kurias reikėtų aplankyti 2015 m. Lietuva į JAV leidžiamo gido akiratį pateko dėl to, kad, prisijungdama prie euro zonos, ji tapo lygiateise Europos valstybe, čia paprasta keliauti dėl elektroninių mokėjimų ir bankomatų, be to, turi įspūdingą Kuršių neriją ir barokinį Vilnių.

1. Singapūras
2. Namibija
3. Lietuva
4. Nikaragva
5. Airija
6. Kongo Respublika
7. Serbija
8. Filipinai
9. Santa Liusija
10. Marokas


Komentaras
Povilas Mačiulis,
Visuomeninė organizacija "Vieningas Kaunas"

Esu įsitikinęs, kad Kaunas turėtų orientuotis ne į pramogų ištroškusius turistus, kuriuos sudominsi bernvakariais ir pigiu alumi. Antras pagal dydį Lietuvos miestas gali sudominti intelektualų, istorijai neabejingą užsienietį. Kauno unikalus savo architektūriniais ansambliais, todėl savivaldybė galėtų koncentruoti resursus akcentuojant šį miesto išskirtinumą. Vienas iš ansamblių – tarpukario architektūra. Išradingai pritaikomi maršrutai, kuriais keliaujant pristatomi tokie pastatai kaip Felikso Vizbaro projektuotas Centrinis paštas ar Maironio g. esantys Lietuvos banko rūmai, gali generuoti turistų skaičius. Kaunas turi unikalią fortų sistemą, kuri formavo visą miesto architektūrą – juk dėl jų Kaune niekad nebuvo aukštų pastatų. Miesto fortuose veikia muziejai, vyksta istorinių mūšių rekonstrukcijos, tačiau kai kurie jų apleisti ir visiškai netinkami lankytojams. Kaunas galėtų pabrėžti Hanzos miesto prigimtį. Juk Kaune veikė Hanzos pirklių kontora, todėl miesto svečiams galėtume išskirtinai prisistatyti ne tik viduramžiškais renginiais. Kaunas savo identitetą sukuria su Kauno pilimi, senamiestyje esančiais gotikinių pastatų ansambliais. Būtina šiuos miesto išskirtinumus įdomiai ir kūrybiškai pristatyti. Kaunas turi pabusti ir išnaudoti šią galimybę. Privalome išnaudoti gerą susisiekimą, miesto unikalumą ir neatiduoti visų turistų sostinei ir pajūrio regionui.

GALERIJA

  • Sigitas Sidaravičius
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

jerguteliau

mus aplenke net namibija.

verslas pseudo

kaunas gali turistus pritarukt tik pigiu alkoholiu istisa pra ir pigiomis prostitutemis.kam idomus miesta -vaiduoklis?nebent paziuret, kaip galima nuvaryt i kapus laikinaja sostine...o prie miesto vairo tos pacios pavardes...

sakot,

reikia saugoti medinę achitektūrą ? Pažiūrėkit, koks medinis , unikalios architektūros pastatas Gailutės g (Panemunėje) pasmerktas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS